Friday, May 21, 2021

Netanyahu, gencatan senjata &Serangan roket Al-Qassam..

 

1. Netanyahu Tak Terima Permintaan AS Turunkan Ketegangan di Gaza

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, tidak menerima permintaan Presiden AS Joe Biden untuk mengurangkan ketegangan untuk gencatan senjata.

Netanyahu dalam pernyataan bertulisnya,

"Saya menghargai sokongan Presiden AS untuk mempertahankan diri Israel. Tetapi sehingga matlamatnya tercapai, saya bertekad untuk meneruskan operasi ini." dengan menggunakan pernyataan tersebut, dia berpendapat bahawa tujuan operasi itu adalah "untuk menjamin keamanan rakyat Israel".

Netanyahu menyatakan bahawa tentera Israel menyerang pasukan kumpulan di Gaza lebih banyak setiap hari, dan semakin banyak menghantam bangunan tinggi dan depot senjata di Gaza.

Dalam pernyataan bertulis dari Gedung Putih, dilaporkan bahawa Biden dan Netanyahu mengadakan panggilan telefon hari ini, di mana mereka membincangkan peristiwa di Gaza.

Dalam pertemuan itu, proses Israel dalam mengurangi kemampuan Hamas dan kumpulan lain, serta inisiatif diplomatik negara-negara di rantau ini dan Amerika Syarikat untuk mengurangkan ketegangan di rantau ini,

"Presiden Biden menyampaikan kepada Perdana Menteri Israel Netanyahu bahawa dia mengharapkan ketegangan di wilayah tersebut dapat dikurangi secara drastis hari ini dalam perjalanan menuju gencatan senjata." maklumat disertakan.


2. Israel-Gaza umum gencatan senjata.

Serangan roket dari Gaza ke Israel sejurus sebelum gencatan senjata diumumkan ini selepas pertempuran 11 hari Israel-Palestin. - Foto AFP

GAZA: Israel dan dua kumpulan pejuang utama di Gaza mengumumkan gencatan senjata semalam, dalam usaha mengakhiri pertempuran ganas 11 hari.

Menurut kenyataan pejabat Presiden Israel, Benjamin Netanyahu, Kabinet keselamatannya 'dengan sebulat suara' menerima cadangan yang dibuat atas inisiatif Mesir bagi gencatan senjata tanpa syarat.

Kumpulan Hamas dan Islamic Jihad turut mengesahkan gencatan senjata iti dalam satu kenyataan, dengan memaklumkan ia berkuatkuasa bermula jam 2 pagi hari ini (waktu tempatan).

Kenyataan pihak Israel tidak memaklumkan bila gencatan senjata akan bermula.

Pertempuran terkini menyaksikan jet Israel membedil Gaza melalui serangan udara, dibalas dengan ribuan roket dari Gaza menyasarkan, susulan ketegangan yang makin memuncak selepas 10 Mei lalu.

Semalam, di Rafah, selatan Gaza, wartawan AFP menyaksikan serangan ganas Israel memusnahkan bangunan dan ambulans berulang alik membawa mangsa serangan.

Serangan roket dari Gaza meningkat menjelang petang semalam, memaksa penduduk Israel mencari tempat perlindungan selepas diarah berbuat demikian oleh tentera Israel.

Tentera Israel berkata Hamas dan kumpulan pejuang Islam lain di Gaza menembak fired 4,070 roket ke arah Israel tetapi kebanyakannya yang disasarkan ke penempatan penduduk berjaya dipintas sistem pertahanan udara Iron Dome.

Menurut pihak polis, serangan roket itu mengorbankan 12 nyawa di Israel, termasuk dua kanak-kanak dan seorang askar Israel selain seorang warga India serta dua warga Thailand.

Serangan Israel terhadap Gaza pula mengorbankan 232 penduduk Palestin, termasuk 65 kanak-kanak dan mencederakan lebih 1,900 orang manakala 120,000 kehilangan tempat tinggal, menurut pihak Hamas.

Semalaman, Israel terus membedil Gaza melalui serangan udara dan artileri menyasarkan rangkaian terowong bawah tanah dan infrastruktur lain milik Hamas, menurut tentera Israel. - AFP

3. Serangan roket Al-Qassam ke atas bas tentera zionis

BRIGED Al-Qassam menyiarkan sebuah video serangan roket ke atas bas yang mengangkut tentera rejim zionis Israel di Zakeem. (Gambar 1)


Sebuah kilang di Beer Sheva rosak teruk dibedil roket pejuang Palestin hari ini. (Gambar 2)

Pejuang Palestin melancarkan roket ke arah Ashdod, Beer Al Saba, Ashkelon, Ayres, Yad Mordkhay, Siderot, Yevim, Lakhish, Sofia, Huolit, Beer Sheva, satu artileri meriam Howtizer di utara Ashkelon, sistem pertahanan Iron Dome di Nahal Oz, pangkalan tentera Raeem dan pangkalan logistik tentera rejim zionis Israel di Mashmar.

Sebuah rumah pendatang haram Yahudi di Askelan rosak teruk dibedil roket pejuang Palestin. (Gambar 3)
Menteri Luar rejim zionis Israel mengiringi seorang ahli Menteri Luar Kesatuan Eropah melawat bangunan yang musnah akibat terkena bedilan roket pejuang Palestin. (Gambar 4)

Seorang warga Palestin terkorban di Al Safawi, bandar Gaza apabila kenderaannya meletup akibat dibom. (Gambar 5)

Polis rejim Israel menyerbu masuk ke Hospital Al Maqsad di Jerusalem untuk mencari dan menangkap penduduk Palestin yang cedera. (Gambar 6)
Berlaku kerosakan teruk kepada sistem pembentungan akibat bedilan roket rejim zionis Israel di wilayah Safawi, Jabalia utara Semenanjung Gaza. (Gambar 7)
Ratusan rakyat Iraq berarak ke sempadan Jordan meraikan kemenangan Palestin dan meraikan penghantaran bekalan ubat-ubatan ke Palestin. (Gambar 8)


Pesawat pejuang rejim zionis Israel hari ini terus mengebom Semenanjung Gaza dengan menyasarkan Khan Younis, Beit Hanoun, Rafah, Pusat Perindustrian Gaza, Beit Lahia sambil memusnah kediaman ramai keluarga Palestin antaranya kediaman keluarga Rajab di wilayah Shaima, Lahia, kediaman keluarga Al Muqir di Rafah, utara Semenanjung Gaza, kediaman milik keluarga Kahili di Al Shajala, timur bandar Gaza, kediaman keluarga Al Arini di Zeitar Hill di kem Jabalia, utara Gaza dan sebuah pangsapuri di Al Raed berdekatan Masjid Palestin di bandar Gaza.

Selamatkan Masjidil Aqsa, Bebaskan Palestin. – HARAKAHDAILY 21/5/2021

(Kredit: Al Jazeera Chanel, Alarabiya Palestine, Al Quds, Shehab News, Gaza Now.)

SUMBERMUHAMMAD KHALIL ABDUL

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails