Monday, November 26, 2018

Peruntuh Masjid Babri Di India, Akhirnya Memilih Islam, Al-hamdulillah.


Shive Prasad atau  Mohammed Mustafa.

BERAPA ramai di antara kita masih mengingati tragedi ummah yang berlaku pada tahun 1992? Iaitu pada tarikh 6 Disember tahun itu, Masjid Babri di Ayodhya, India tidak dapat dipertahankan dan diselamatkan apabila institusi suci umat Islam itu dimusnahkan oleh puak pelampau Hindu.

Seramai 150,000 pejuang nasionalis Hindu yang tidak dapat dihalang memusnahkan masjid itu dalam konflik berpanjangan perebutan antara Hindu dan Muslim di India.

Shive Prasad 

Salah seorang pelampau Hindu atau lebih tepat, dalang untuk meruntuh dan memusnahkan Masjid itu merupakan seorang pemuda yang bernama Shive Prasad berasal dari Faisabad, iaitu daerah di mana terletaknya masjid itu.

Prasad ialah ketua sebuah parti politik Bajrang Dal yang diberi kepercayaan dan tanggungjawab ‘suci’ untuk mengetuai hampir 4,000 penduduk kampungnya, Kar Sevak bagi memastikan masjid itu akhirnya runtuh. Tindakan melampau untuk meruntuhkan masjid purba itu telah dirancang dengan baik oleh Prasad. Beliau memberi arahan dan latihan yang secukupnya kepada para pengikutnya seramai 4,000 orang itu bagi memastikan rancangan itu berjaya.

Satu tindakan yang melanggar undang-undang apatah lagi menghormati perasaan penduduk Islam yang lain. Sedangkan masjid itu merupakan salah sebuah masjid terbesar di negeri Uttar Preadesh, utara India dengan bilangan umat Islamnya seramai 31 juta orang.

Pada hari kejadian itu, Prasad tidak sahaja menceroboh masuk malah berjaya memanjat kubah besar masjid dan bersama pengikut-pengikut yang lain mereka berjaya menawan masjid itu. Kemudian bersorak gembira apabila mereka akhirnya berjaya meruntuhkan kubah dan keseluruhan masjid tersebut.

Mereka melaung-laungkan perkataan “Ram! Ram!” sebagai tanda kemenangan kononnya masjid itu akhirnya berjaya jatuh ke tangan pelampau Hindu.

Prasad puas hati kerana berjaya mengembalikan hak penganut Hindu yang kononnya masjid Babri itu dibina atas tapak kuil, yang dibina bagi memperingati tempat kelahiran tuhan mereka yang bernama Rama.

Namun tujuh tahun selepas kejadian itu, pada tarikh yang sama kejadian runtuhan Masjid Babri itu, Prasad akhirnya sujud memohon ampun kepada Allah atas ‘kejahatan’ beliau terhadap Masjid Babri itu. Malah beliau berpuasa dan menyesali sehingga mengalir air mata memohon Allah mengampuninya yang tergamak meruntuhkan rumah ibadat itu.

Asal Masjid Al-Babri sebelum dimusnahkan..


Masjid yang dicadangkan semula.. tinggal cadangan. 

Kuasa Allah

Berita pengislaman pemuda itu disiarkan oleh Malayalam News keesokan harinya iaitu pada 7 Disember 1999 yang kemudiannya dipetik oleh Arab News Publications di Arab Saudi.

Ya, pada tarikh 6 Disember 1999 itu, dengan kuasa Allah, Prasad memeluk Islam dan menukar namanya kepada Mohammed Mustafa.

Berita pengislaman pemuda itu disiarkan oleh Malayalam News keesokan harinya iaitu pada 7 Disember 1999 yang kemudiannya dipetik oleh Arab News Publications di Arab Saudi.

Berita itu amat mengejutkan apabila melihat sendiri latar belakang Prasad, terutama bapanya, Trigal Ramanathan merupakan Ketua Puak Sangh Parivar di mana seluruh puak itu terbabit secara aktif dalam usaha meruntuhkan Masjid Babri.

Menurut pemuda ini, sejak kejadian runtuhan masjid itu, Prasad dihantui perasaan bersalah sehingga begitu menekan jiwanya. Walaupun pada tangannya masjid itu akhirnya runtuh, namun ia tidak menjanjikan kedamaian berikutan beliau merasakan telah melakukan satu dosa yang amat besar.

Mungkin dengan keluar dari India, Prasad mengharap beliau tidak lagi diburu oleh perasaan bersalah itu. Lalu beliau mencari pekerjaan di Sharjah salah sebuah negara anggota Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Namun fikirannya masih tidak tenang walaupun beliau menyibukkan diri dengan pekerjaan dan suasana yang baru di negara itu.

Sehinggalah pada 4 Disember tahun 1998, pada hari itu beliau berjalan seorang diri di sebatang jalan di bandar Sharjah. Secara tiba-tiba beliau terdengar suara khatib dari sebuah masjid berhampiran. Menariknya, khutbah itu disampaikan dalam bahasa Urdu dan beliau dapat mengikuti khutbah itu dengan jelas.

Prasad berhenti untuk mendengar khutbah itu dan alangkah terkejutnya pemuda ini apabila sang khatib menyebutkan bahawa Allah Yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu, mampu mengubahkan hati-hati yang tidak mempercayai kewujudan-Nya selama ini.

Sejurus mendengar khutbah itu sehingga akhir, semacam satu perasaan yang tenang menyelinap masuk ke hatinya. Malah seolah-olah telah tercabut satu beban besar yang selama ini menyebabkan fikirannya menjadi begitu serabut.

Segala puji-pujian terhadap Allah yang akhirnya telah memberi hidayah dan membukakan hatinya walaupun dirinya telah melakukan kesalahan yang lazimnya sukar untuk diterima apatah lagi dapat dimaafkan.

Namun berita Prasad memeluk Islam itu tidak sahaja menimbulkan kemarahan keluarga. Malah akibat tidak dapat menanggung malu, Prasad akhirnya dibuang oleh keluarganya sendiri. Beliau tidak dibenarkan pulang semula ke India, kalaupun dia pulang juga maka nyawanya akan terancam.

Berita pengislaman Prasad itu juga menyebabkan parti-parti politik dan pelbagai pertubuhan Hindu yang menyokong tindakan beliau beliau meruntuhkan Masjid Babri turut marah dan mengancam untuk membunuhnya tanpa mengira masa dan tempat.

Namun apa pun ancamannya Prasad tetap teguhkan imannya terhadap Islam. Islam menjadikan beliau seorang manusia ‘baru’ yang dahagakan kebenaran sehinggakan dalam tempoh yang masih baru mengenal Islam beliau berjaya menghabiskan bacaan dan mempelajari 17 surah dalam al-Quran. Malah beliau bersungguh-sungguh untuk khatam kitab suci itu.

Cita-citanya kini adalah untuk berkongsi kebenaran mengenai Islam dengan orang lain termasuk ahli-ahli keluarganya sendiri. “Kalau itu diizinkan Allah, bukan soal dosa saya akhirnya tertebus sudah. “Tetapi sekurang-kurangnya itulah sumbangan saya terhadap Islam di samping perbuatan saya itu juga telah melukakan hati jutaan umat Islam dan saya mahukan mereka juga memaafkan saya dengan sekurang-kurangnya saya membina semula apa yang telah saya runtuhkan,” ujarnya sayu. (IH) 

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-118: Kisah-kisah Saya Pilih Damai.. Isla... (2)
E-Buku IH-118: Kisah-kisah Saya Pilih Damai.. Isla...

1 comment:

Anonymous said...

Sungguh mengKAGUMkan cerita ttg. Shive Prasad Q Mohamed Mustaffa ini!

Itulah, puak PENGGANAS HINDU amat BUAS ini bukan PEJUANG NASIONALIS, kerana mereka BUKAN memPERTAHANkan agama, bangsa dan negara dr. PENJAJAH, tapi kerana KEBENCIAN yg. amat RASIS terhadap ISLAM dan UMATnya, yg. juga RAKYAT Bumiputera/Orang Asal INDIA! Puak PENGGANAS HINDU ini, di bawah BJP yg. diKETUAI Modi, telah MEMBUNUH/MEROGOL/MEROMPAK beribu rakyat BUMIPUTERA Islam INDIA di GUJARAT dan UTTAR PRADESH - maka, mereka tidak harus dilabelkan sbg. pejuang NASIONALIS!

Dan Bumiputera Islam India BUKANlah PENDATANG2 spt. puaka2 PENGGANAS DAPbangkai ANJING HOMO JIJIK Zionis yg. dibawa PENJAJAH dr. INDIA dan CHINA oleh PENJAJAH British-Zionis Freemason KEPARAT, ke TANAH MELAYU kita ni! Dan skrg. SERPIHAN2 PENGGANAS HINDU dr. BJP dan puak TAMIL EELAM Sri LANKA inilah - yg. MENGUASAI waythamoorti-rayer/hindrafHOMO dan PENDATANG2 PAR*A HINDU amat RASIS dlm. DAPbangkai ANJING JIJIK ni!

Tapi sbb. madey PAR*A DNA Kerala dan KULI, yiddin dia dah diKUASAI si DAPbangkai ANJING ni - diHADIAHkan pula KERAKYATAN kpd. 4000 PENJAJAH2 dr. INDIA ni (ini blm. termsk. BERIBU lagi ANAK BERANAK depa dr. INDIA), yg. disyaki termsk. puak PENGGANAS Tamil Eelam Sri Lanka (yg. senang dpt. IC/PASSPORT PALSU India), dan 200, 000 lagi anak2 PATI yg. KES2 depa akan msk. MAHKAMAH tak lama lagi (disyaki MAJORITI adalah BUKAN ISLAM, dr. NEPAL, INDIA, SRI LANKA, MYANMAR, THAILAND, FILIPINA dan CHINA), mungkin juga akan diHADIAHkan juga KERAKYATAN tak lama lagi, setelah UNDG2 PERLEMBAGAAN 15A diPALSU @ diPUTAQ BELITkan, kononnya anak2 PATI ni 'ANAK2 ANGKAT', oleh ANJING PENGGANAS PN PAR*A DAPenjajah tu dan GENG dia dr. Pej. KHN kita yg. juga telah diSABOTAJ oleh DAPanjing KURAP Zionis ni!

Lihat di -

1. https://www.questia.com/magazine/1P3-378540101/genocide-in-gujarat

Genocide in Gujarat, By Nussbaum, Martha C.;

2. dan di – https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/07/narendra-modi-massacre-next-prime-minister-india

Narendra Modi, a man with a massacre on his hands, is not the reasonable choice for India: It looks likely that Modi will be India’s next prime minister. But his apologists can’t dismiss the facts about his rule as chief minister of Gujarat

Aditya Chakrabortty

Monday 7 April 2017.

(Tok Terkedu)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails