Sunday, October 29, 2017

Hutang Negara RM685bKUALA LUMPUR – Hutang Kerajaan Persekutuan daripada pinjaman terkumpul berjumlah RM685 bilion pada akhir Jun 2017.

Walaupun akaun semasa mencatatkan lebihan, peningkatan hutang adalah untuk membiayai perbelanjaan pembangunan.

Laporan Ekonomi 2017/2018 berkata, komposisi hutang kekal berhemat dengan 96.7 peratus kertas hutang berdenominasi ringgit manakala baki adalah pinjaman luar pesisir yang menggambar pendedahan minimum terhadap risiko pertukaran mata wang asing.

Sebahagian besar pinjaman luar pesisir berdenominasi dolar Amerika Syarikat.

Hutang dalam negeri terdiri daripada Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS) dan Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) berjumlah RM662.3 bilion pada akhir tahun 2017.

MGS kekal sebagai instrumen hutang utama berjumlah RM362.9 bilion daripada jumlah hutang Kerajaan Persejutuan.

MGII pula berjumlah RM261.5 bilion yang menggambarkan sokongan berterusan kerajaan dalam mempromosikan pasaran kewangan Islam, selain merancakkan pasaran modal domestik.

Sehingga akhir Jun lalu, bil perbendaharaan terkumpul berjumlah RM9.5 bilion mencakupi 1.4 peratus daripada jumlah hutang Kerajaan Persekutuan.

Jumlah Sukuk Perumahan Kerajaan di bawah hutang Kerajaan Persekutuan kekal pada RM28.4 bilion.

Laporan itu menambah, pinjaman luar pesisir terdiri daripada pinjaman pasaran dan pinjaman projek berjumlah RM22.7 bilion.

Pinjaman pasaran diperoleh daripada terbitan sukuk global pada tahun 2011, 2015 dan 2016, menyumbang kepada 72.6 peratus daripada jumlah pinjaman luar pesisir.

Pegangan hutang Kerajaan Persekutuan adalah sejumla RM496.2 bilion dan sukuk kerajaan dipegang oleh pelabur domestik yang terdiri daripada Bank Negara Malaysia, institusi perbankan (29.7 peratus), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (27.2 peratus), syarikat insurans (4.5 peratus) dan Kumpulan Wang Persaraan (3.5 peratus).

Baki RM188.8 bilion dipegang oleh bukan pemastautin dengan 55.5 peratus terdiri daripada pelabur institusi dan berjangka panjang iaitu bank pusat, supranasional dan kerajaan (30.7 peratus), dana persaraan (17.2 peratus), syarikat insurans (3.1 peratus) serta institusi dua hala dan pelbagai hala dan lain-lain (4.5 peratus).

Pegangan sukuk global semasa terbitan meliputi 69.8 peratus bukan pemastautin dengan pegangan 25.8 peratus dari Asia, Eropah (15.5 peratus), Timur Tengah (14.4 peratus), Amerika Syarikat (14.1 peratus) dan selebihnya adalah pemastautin.

Kedudukan ini menunjukkan permintaan global terhadap instruman hutang Malaysia serta keyakinan kepada asas ekonomi negara. – MalaysiaGazette Video: Dasyat, Iwan Fals Maki-maki Tikus-tikus KantorIKLAN:

Informasi Baru Peluang Kerja Di Australia -Ibnu Hasyim.
Pihak kontraktur di Australia membuka peluang kerja-kerja baru bagi sektor pembinaan di bandar-bandar di Australia. Berminat, pihak kami sedia bekalkan maklumat.


2 comments:

Anonymous said...

Mung nak kira apa hutang negara, apa yg perlu mung kira macam mana nak dapat komisyen bawa pekerja kutip epal kat Australia. Selain itu mung dok jaja Hudud dan RUU355 aje, yang lain biar mampus kering. Walaun tua jenis kepala bewak.

Anonymous said...

Tuan blog ini patut berterma kash kepada October 28, 2017 at 12:39 PM di atas,kerana dia sedeqah pahala kepada kamu dengan mengatakan 'Walaun tua jenis kepala bewak.'.

Itu pun kalau dia Islam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails