Friday, June 03, 2016

Tanah Melayu P/Pg, Apa Pandangan Pemuda PAS Negeri?

Isu Tanah Melayu Pulau Pinang: Kenyataan Media Pemuda PAS Pulau Pinang
Wakil Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang sekali lagi menggamatkan bukan sahaja muktamar tahunan pemuda PAS 2016 yang sedang berlangsung, tetapi juga seluruh Malaysia. 
Gesa Wartakan Tanah Rizab Melayu. 
Tajuk berita khasnya dalam Malaysiakini menggambarkan seolah-olah Saudara Hafiz Alias menyatakan bahawa Pulau Pinang memiliki Tanah Rizab Melayu.
Sedangkan tuntutan sebenar Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang adalah menggesa wakil rakyat terutama dalam kalangan pemimpin Melayu untuk mengusulkan melalui Dewan Undangan Negeri (DUN) supaya tanah milik orang Melayu di negeri ini diwartakan sebagai Tanah Rizab Melayu dengan mewujudkan suatu enakmen seperti Enakmen Rizab Melayu yang ada di negeri-negeri Semenanjung selain Melaka dan Pulau Pinang. 
PAS sedia maklum bahawa Pulau Pinang tiada Enakmen Rizab Melayu. Namun, hal pewartaan tersebut adalah tidak mustahil untuk dilakukan dan memerlukan keberanian politik (political will) dalam kalangan pemimpin terutamanya pemimpin Melayu-Islam.
Populasi: Penduduk Melayu Semakin Mengecil.
Jikalau dilihat daripada sudut demografi, populasi penduduk Pulau Pinang adalah 1.663juta orang seperti laporan Jabatan Perangkaan Malaysia (2014);
  • iaitu Cina (42.2%), 
  • Melayu (41.3%), 
  • India (9.8%), 
  • bangsa-bangsa lain termasuk warga asing (6.7%). 
Namun hal yang membimbangkan adalah bilangan penduduk Melayu di pulau semakin mengecil terutamanya di daerah Timur Laut. 
Menurut laporan Penang Research Centre In Socio-Economy (PreCISE), populasi penduduk Melayu di daerah ‘kelas menengah’ itu berkurangan sebanyak 105,400 orang pada 2012 berbanding 2010, sedangkan Timur Laut merupakan pusat ekonomi dan pentadbiran utama negeri ini. 
Pola migrasi ini dijangka berterusan apabila beberapa lagi cadangan projek pembangunan lain termasuk Penang Transport Master Plan (PTMP) seperti pembinaan lebuhraya dan terowong dasar laut yang akan dilakukan pada masa hadapan terutamanya di daerah tersebut.
Peratusan Pemilikan Tanah Tidak Seimbang 
Selain daripada itu, peratusan pemilikan tanah juga tidak seimbang jika dibandingkan dengan populasi penduduk Melayu berbanding penduduk lain. Menurut Pejabat Tanah dan Galian pada 2010, pemilikan tanah oleh kaum Cina di Pulau Pinang mengikut bilangan hak milik adalah sebanyak 64%, manakala Melayu pula hanya 28% dan India sebanyak 8%. 
Keadaan ini menjadi lebih membimbangkan kerana semasa satu program seminar tanah anjuran Pertubuhan Warisan Tanah dan Teroka Bandar (TEROKA) pada 21 Mei 2016 baru-baru ini, seorang pembentang kertas kerja yang juga Penilai Berdaftar, Sr. Hj. Che Had Dhali telah menyatakan bahawa fakta terkini bilangan pemilikan tanah orang Melayu sehingga tahun 2016 sudah menjadi 20.41%. 

Oleh itu, hampir 8% bilangan pemilikan tanah orang Melayu telah ‘hilang’ dalam tempoh 6 tahun kebelakangan ini, iaitu daripada 2010 sehingga 2016. Hal ini menjadi lebih kritikal di kawasan pulau apabila bilangan pemilikan tanah orang Melayu hanya sekadar 1.16% sahaja! Gambaran yang lebih jelas juga dapat dilihat setelah lenyapnya beberapa kampung tradisi Melayu seperti di Batu Uban yang tidak berapa jauh dari Kg Buah Pala yang pernah menggegarkan Malaysia dahulu. 

Sikap Pilih Kasih Dalam Proses Pengambilan Tanah.

Namun soal pampasan dan rumah ganti dalam kes dua kampung tersebut amatlah berbeza kerana sikap pimpinan negeri ini yang dilihat pilih kasih dalam menggendalikan proses pengambilan tanah untuk tujuan pembangunan. Tidak cukup dengan itu, Akta Penggambilan Tanah turut digunakan untuk ‘menghalau’ orang Melayu secara terhormat umpamanya di Kg Padang Benggali Telok Air Tawar, Kg Gajah dan Kg. Bagan Dalam Butterworth, Jalan Permatang Batu Permatang Rotan dan juga di Bandar Baru Telok Kumbar. 

Ada banyak lagi kes di mana penduduk kampung Melayu telah dan bakal keluar seperti di Kg Sg. Tiram, Kg Mutiara, Kg Permatang Tok Suboh dan Kg orang Melayu di Jelutong. Para penduduk di kampung tersebut akan pasrah menerima sahaja pampasan dan rumah ganti yang kecil tanpa sebarang suara atau rungutan berbanding penduduk Kg Buah Pala dahulu.

Inilah justifikasi yang menyebabkan Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang menuntut supaya tanah milik Melayu di negeri ini diwartakan sebagai Tanah Rizab Melayu. Langkah ini tidak sedikit pun mengancam atau menceroboh hak kaum lain sebaliknya adalah satu tindakan untuk memastikan kemandirian orang Melayu di Pulau Pinang bagi mendepani arus deras pemodenan. 

Ambil Tanah, Mesti Digantikan Dengan Penempatan Setara.

Jika Tanah Rizab Melayu ini diwujudkan, serta diteguhkan lagi dengan peruntukan undang-undang seperti Enakmen Tanah Warisan Negeri Pulau Pinang 2011 dan Akta Warisan Kebangsaan 2005, sebarang pengambilalihan tanah atau kampung warisan penduduk Melayu contohnya untuk ‘kepentingan awam’ mesti digantikan dengan satu kawasan tanah atau penempatan setara yang khas dan dipersetujui oleh penduduk yang terlibat. 

Hal itu juga bagi memastikan tanah milik Melayu tidak dieksploitasi untuk kepentingan bukan Melayu atau pemaju yang tamak. Maka keluasan atau bilangan pemilikan tanah orang Melayu mampu dikekalkan dalam tangan orang Melayu juga.

Projek-projek Mega
Perlu juga diingatkan bahawa jumlah peratusan pemilikan tanah orang Melayu yang disebutkan di atas adalah sebelum pelaksanaan beberapa projek mega termasuk projek penambakan laut di bahagian selatan pulau yang disebut sebagai South Reclamation Scheme (SRS). Projek-projek mega seperti ini bakal meneruskan model pembangunan tidak mampan seperti di kawasan tambak laut dan juga dalam beberapa kes pembangunan di lereng-lereng bukit yang memusnahkan alam sekitar bagi membangunkan projek mewah yang tidak bermanfaat kepada penduduk setempat. 

Model pembangunan seperti ini sama saja seperti yang telah dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional di negeri ini suatu ketika dahulu. Bezanya, kerajaan negeri pimpinan parti DAP mendakwa mereka adalah parti politik berteraskan idealisme sosial demokrat. 

Namun, mereka kelihatan begitu mesra pemaju yang rakus mengejar keuntungan semata-mata bagi memenuhi nafsu dan kepentingan golongan kelas menengah serta para pemodal besar dalam kalangan penduduk luar Pulau Pinang (juga luar negara) yang sebenarnya memacu dan mempengaruhi pasaran hartanah mewah di negeri ini.

Apabila hal ini terjadi, pemilikan tanah orang Melayu akan menjadi semakin mengecil kerana nilai tanah mereka bakal meningkat naik akibat faktor sosio-ekonomi persekitaran kawasan elit dan mewah seperti di selatan pulau termasuk di Batu Maung, Permatang Damar Laut, Sg Batu dan Telok Kumbar lantas mewujudkan kecenderungan mereka untuk menjual tanah kepada pihak tertentu. 

Namun, jika Tanah Rizab Melayu diwartakan, hanya orang Melayu sahaja boleh membeli tanah tersebut dan hal ini dapat mengawal eksploitasi umpamanya oleh pemaju atau orang tengah daripada terus menerus memujuk rayu serta manipulasi penduduk Melayu untuk menjual tanah. 

Harga Amat Mahal

Tidak cukup dengan itu, sudahlah pemilikan tanah orang Melayu semakin berkurang, penduduk Melayu juga tidak mampu lagi untuk memiliki hartanah di negeri ini kerana harga yang amat mahal. Contohnya rumah dengan harga yang dikatakan ‘mampu milik’ bernilai RM 400 ribu sahaja! Projek perumahan mewah dilihat begitu mendominasi dalam kawasan-kawasan yang dahulunya menjadi penempatan tradisi penduduk Melayu. 

Justeru itu, hal ini akan meneruskan lagi pola migrasi orang Melayu keluar ke daerah lain termasuk ke Sungai Petani, Kulim dan Padang Serai terutamanya golongan Melayu 40% terbawah (bottom 40) yang berpendapatan isi rumah bulanan secara purata sebanyak RM 2367 sahaja, seperti yang telah dilaporkan oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU) pada 2014.
Menyedari hal-hal yang telah disebutkan di atas, Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang setelah perbahasan muktamar pemuda yang telah berlangsung, ingin sekali lagi menggesa pimpinan politik negeri Pulau Pinang untuk bersama-sama mengerakkan usaha ke arah mewartakan tanah milik orang Melayu di negeri ini sebagai Tanah Rizab Melayu. 

Inilah hasrat yang telah dan ingin disampaikan oleh Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang dan ia jelas sekali berbeza dengan laporan-laporan serong dalam akhbar dan media tertentu.

Sekian, terima kasih.


IR. AHMAD RAFAEI BIN A. RASHID
Naib Ketua Pemuda  
Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang 
27 Syaaban 1437 H / 03 Jun 2016

4 comments:

Anonymous said...

Penduduk kawal lagi Kampung Mutiara di Pulau Pinang

kg-mutiara-placard
GEORGETOWN, Selasa – Ratusan penduduk Kampung Mutiara di Batu Feringghi sekali lagi melakukan sekatan dan kawalan di pintu masuk ke kampung mereka berikutan ura-ura pemilik tanah akan menjalankan kerja pengusiran, hari ini.

Penduduk dilaporkan menyekat pintu masuk kampung di tepi bukit di Batu Ferringhi dengan menempatkan golongan tua serta berkerusi roda di bahagian hadapan bertujuan menghalang sebarang usaha merobohkan rumah mereka.

Ini adalah percubaan kali kedua pemilik tanah, Peter Loke untuk mengusir penduduk kampung itu selepas usaha pada pertengahan Oktober lalu gagal berikutan penduduk bangkit mempertahankan kampung mereka.

Konflik di kampung itu bermula selepas keputusan mahkamah berpihak kepada Loke yang membeli tanah itu pada 2007.

Penduduk kampung itu dikatakan mula berbincang dan berkumpul sejak malam tadi selepas tersebar desas-desus dalam media sosial bahawa pemilik tanah akan menjalankan kerja merobohkan rumah mereka, hari ini.

Anonymous said...

Salam En. Anonymous,

Lari lagi???

Saya fikir kita nak bersuai-mesra di bawah topik-topik sebelum ni!!!

Kenapa Encik masukkan artikel ni dengan tak adil sekali???

Kenapa Encik tak masukkan artikel bahawa Kerajaan DAP dan PKR sedang bertungkus-lumus membantu penduduk kampung ni???

Bila DAP berkuasa?? 2008!!!

Tanah tu dijual bila??? 2007!!!

Kenapa Encik tak suruh Tuan Presiden dan Mursyidul Am yang nak jadi penasihat kepada UMNO sangat-sangat tu supaya menasihati UMNO berbuat sesuatu sebab jualan tu masa Gerakan, UMNO dan BN memerintah???

Yang jahil,

Nobody

Anonymous said...

Umno jual tanah tanah dulu utk bantu orang melayu, kih kih kih

Anonymous said...

Salam En. Anonymous,

Hairan juga tu, kenapa nak bantu tapi orang Melayu terkena balik??? kih kih kih

Yang jahil,

Nobody

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails