Sunday, April 13, 2014

USD74.500 Tawaran Tangkap Indama, Perancang Penculikan Abu Sayyaf

 
Tentera Filipina bertempur dengan Abu Sayyaf , 20 tentera luka

Baku tembak sengit antara tentera Filipina dan pemberontak Abu Sayyaf pedah di Pulau Basilan , Jumaat ( 11/4/2014 ) pagi . Dalam pertempuran yang berlangsung berjam - jam ini , 20 tentera Filipina dilaporkan terluka .

 
" Penentuan terjadi di Pulau Basilan . Serangan ini dilancarkan sebagai sebahagian daripada operasi untuk menangkap komander Abu Sayyaf , Puruji Indama , " jelas jurucakap tentera Filipina , Leftenan Kolonel Ramon Zagala kepada AFP .


 
Menurutnya , hingga kini pertempuran belum berakhir . " Masih ada pertempuran sporadis di pelbagai daerah . Operasi masih dijalankan , " katanya . Pulau Basilan sendiri terletak 900 km sebelah selatan Manila .


 
Selama ini , Indama memang telah menjadi target operasi tentera Filipina . Bahkan , Kerajaan Filipina menyediakan USD74.500 bagi siapa saja yang boleh menangkap Indama hidup atau mati . Indama dituduh menjadi otak (perancang) penculikan warga asing selama bertahun - tahun . Ia dan kelompoknya juga kerap membunuh tebusan .


 
Sementara seorang jurucakap tentera Filipina lain , Kapten Rowena Muyuela , berkata , dua daripada tentera yang cedera itu berada dalam keadaan kritikal . " Berdasarkan laporan pasukan darat kami , tentera berjaya meneutralkan sejumlah anggota Abu Sayyaf . Namun jumlahnya belum diketahui , " tambah Muyuela . (IH/
Sindonews.com)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails