Saturday, February 29, 2020

".. kami tak boleh berjinak-jinak dengan Tun kerana.." -Ust Mokhtar Senik


PAS tidak menari gendang dipalu pihak lain

JAUH beza Tun dengan PAS sejauh langit dan bumi. PAS berpisah dengan Umno sejak tahun 1951. Sejak itu PAS bertarung dengan Umno selama 68 tahun. Manakala Tun yang pernah menjadi Presiden Umno yang paling lama berpisah dengan Umno pada Februari 2016. Usia permusuhan Tun dengan Umno hanya 4 atau 5 tahun. Jauh lebih singkat masanya berbanding tahun-tahun Tun mengecapi nikmat dari Umno.  

Namun Tun sanggup menerima DAP berbanding Umno demi dendam beliau kepada Umno. Manakala PAS sanggup menolak DAP dan menerima Umno demi agama, bangsa dan negara. Ketika Tun mendapati Anwar musuh di luar yang mengancam beliau dan Umno. Tun mengambil sikap menarik Anwar ke dalam Umno, kemudian Tun jinakkan Anwar, kemudian Tun kuasai Anwar dan kemudian Tun terajang Anwar. 

Itu antara pendekatan politik Tun. Jinakkan musuh dalam gelanggang sendiri dan bila musuh dah lemah lalu ditendang keluar gelanggang. Begitu juga ketika Tun meletak jawatan sebagai Perdana Menteri (PM) 7 beberapa hari lepas. Tujuan Tun hanya satu iaitu untuk menjadikan musuh-musuh politik beliau dalam PH melutut dan sujud kepada beliau. Yang akhirnya Tun akan membentuk Kerajaan Mahathir yang berkuasa penuh.

Tun cuba jinakkan PAS dengan kaedah tarik PAS masuk ke dalam Kerajaan Unity Government (UG) ciptaan Tun. Jika PAS setuju PAS terpaksa meninggalkan Umno sendirian di luar kerana Tun tidak menerima Umno dalam UG-nya. Ketika itu Umno akan lemah. Manakala PAS pula sememangnya tidak diterima oleh orang-orang DAP, BERSATU, PKR, dan PAN dalam UG itu. 

Maka PAS juga akan lemah. Akhirnya Tun juga yang semakin kuat cengkamannya. Muafakat Nasional (MN) berjaya dihancurkan. Maka tiada lagi ancaman luar kepada Tun dan tiada lagi ancaman dalam PH terhadap Tun. Namun PAS sebuah parti Islam. Sekali PAS memeteraikan janjinya dengan Umno dalam MN maka selama-lamanya janji itu PAS pegang dan hormati. PAS tak kisah tak jadi kerajaan bersama UG Tun itu. PAS tetap akan perkukuhkan MN bersama Umno. 

Dengan itu MN tetap menjadi ancaman luar yang menghantui Tun. Kalaupun YDPA tak bubar Parlimen sehari dua ini, namun Parlimen tetap akan bubar apabila sampai penggalnya. Waktu itu tiada lagi ruang untuk Tun lari kalau beliau masih panjang umur. 

Sementara itu tidak banyak usaha-usaha pemulihan PH dapat dilakukan dalam keadaan kudis permusuhan antara mereka terus bernanah sekalipun Kem Azmin dan BERSATU ditarik masuk semula dalam PH. MN terus dengan program pengukuhannya. Kalau bubar Parlimen waktu terdekat atau cukup penggal. MN sentiasa di hadapan dan bersedia untuk itu. 

InsyaAllah Tun akan tersungkur dengan game ciptaannya sendiri. Maaf Tun kami tak boleh berjinak-jinak dengan Tun kerana kami telah berikrar akan menjinakkan diri kami dengan Allah.


USTAZ MOKHTAR SENIK
Ahli Jawatankuasa Kerja

PAS Pusat – HARAKAHDAILY 27/2/2020

2 comments:

Anonymous said...

Sekurang kurangnya harta tabung haji tidak terjual lagi.

Anonymous said...

Tahniah. Semoga orang melayu muslim kekal bersatu bawah satu bumbung.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails