Tuesday, July 10, 2018

PH Makin Bahaya, Aktivisnya Gesa Mansuh Sistem Beraja, Tuduh Monarki Lapuk.

Aktivis PH Gesa Mansuh Sistem Beraja, Dakwa Monarki Lapuk
AKTIVIS PH GESA MANSUH SISTEM BERAJA, DAKWA MONARKI LAPUK


PEGUAM dan aktivis Pakatan Harapan (PH) mendakwa sistem Raja Berperlembagaan tidak lagi relevan dalam institusi demokrasi negara berikutan kewujudan monarki dianggap ketinggalan zaman di kebanyakan negara di dunia.

Fadiah Nadwa Fikri berkata demikian mengulas sekeping gambar Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim membongkok sambil mencium tangan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar di kala Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mempunyai hubungan tegang dengan institusi diraja.
“Memandangkan wujudnya hubungan tegang antara perdana menteri sekarang dengan monarki, tidak menghairankan mengapa yang dikatakan bakal perdana menteri melakukan sedemikian.
“Apa yang meresahkan tentang perlakuan yang diabadikan gambar itu adalah budaya feudal tidak boleh dipertahankan dan implikasi besar disampainya,” katanya dipetik kolum portal Malaysia Muda bertajuk ‘Jangan Engkau Cium Tangan Yang Memukulmu‘.
Katanya, walaupun sistem Raja Berperlembagaan dihujahkan sekadar “perhiasaan perlembagaan yang neutral”, ianya tidak lagi boleh diterima, dipertahan dan diwajarkan berikutan realitinya adalah sebaliknya.
Hujah Fadiah, ia ditunjukkan ketika pra-PRU14 lalu apabila Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bertitah untuk tidak menjatuhkan kerajaan pada ketika itu yang bertentangan dengan apa yang dimahukan rakyat.
“Meletakkan satu kelas manusia lebih tinggi daripada manusia lain hanya kerana mereka dilahirkan di kalangan golongan bangsawan adalah satu pemikiran yang memualkan – satu permikiran yang bertentangan dengan nilai kebebasan dan martabat insani.”
Ujarnya, di kala rakyat sudah bangkit merampas kuasa daripada parti memerintah negara selama 61 tahun, sistem monarki yang disamakan Fadiah dengan konsep perhambaan ini tidak lagi boleh diteruskan.
Tegasnya, golongan diraja diberikan layanan dan dipuja persis tuhan sedangkan darahnya sama merah sepertmana darah rakyat yang diarahkan untuk patuh.
“Mengapa golongan yang darahnya merah, semerah darah mereka yang dipaksakan kepatuhan kepada golongan itu mempunyai hak keistimewaan tersendiri?
“Mengapa golongan yang memerah hasil keringat mereka yang bersusah payah berjuang untuk terus hidup dan cari kehidupan yang manusiawi perlu diberi layanan dan pemujaan persis tuhan?
“Mengapa golongan yang dikurniakan secara mutlak mengikut budi bicara sendirinya kuasa besar dan kekayaan yang dirampas daripada mereka yang diperhambakan, kebal daripada kepertanggunjawaban?” soalnya.
Fadiah merupakan peguam hak asasi manusia juga merupakan pelopor gerakan Malaysia Muda. – MalaysianDigest
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kenyataan ini amat merbahaya kepada negara ini, dan kepada PH sendiri.

30 comments:

ted manoff said...

Tuan ibnu..sajat nk kawin dgn pasangan sejenis adakah nii slh dap..?๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐ŸŒถ๐ŸŒถ๐Ÿค๐Ÿค

ted manoff said...

Tutup pusat tahfiz tajaan pas..harap tun boleh pertimbangkn perkara nii..hapuskn terus pas wajar dilakukan secepat mungkin..geli aku tgk penu ggang agama nii..๐Ÿท๐Ÿ–๐Ÿท๐Ÿฝ

Anonymous said...

Ted manof...
#????????#

Anonymous said...

Ted manoff.
#����������?

ted manoff said...

Merujuk perkara diatas saya berpendapat ada pro dn kontranya..mahu saja saya luahkan tapii takut kena angkut plk..lawa plk peguam nii..lobai2 pas tgk terangkat terus anunya..๐Ÿ†๐ŸŒฝ๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿค

ted manoff said...

.๐Ÿ˜€๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜…๐Ÿ˜†๐Ÿ˜—๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜™๐Ÿ˜š☺๐Ÿ™‚๐Ÿค—๐Ÿค”๐Ÿ˜๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฃ๐Ÿ˜๐Ÿ™„๐Ÿ˜ถ๐Ÿ˜‘๐Ÿ™ƒ๐Ÿ˜•๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜’๐Ÿ˜๐Ÿ˜œ๐Ÿค‘๐Ÿ˜ฒ☹๐Ÿ™๐Ÿ˜–๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜Ÿ๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜จ๐Ÿ˜ง๐Ÿ˜ฆ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿต๐Ÿ’๐Ÿถ๐Ÿ•๐Ÿฉ๐Ÿบ๐Ÿฑ๐Ÿ–๐Ÿ–๐Ÿท๐Ÿ„๐Ÿ…๐Ÿƒ๐Ÿ๐Ÿฎ๐Ÿฆ๐Ÿฝ๐Ÿฆ„๐Ÿˆ๐Ÿ‡๐Ÿฐ๐Ÿน๐Ÿ€๐Ÿ๐Ÿญ๐Ÿ˜๐Ÿ”๐Ÿฆƒ๐Ÿพ๐Ÿผ๐Ÿจ๐Ÿป๐Ÿ“๐Ÿธ๐Ÿข๐Ÿ๐Ÿฒ๐Ÿ‰๐Ÿ‰๐Ÿ•Š๐Ÿš๐Ÿ™๐Ÿ ๐ŸŸ๐Ÿฌ๐Ÿ‹๐Ÿ•ท๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ›๐ŸŒ๐Ÿฆ€๐Ÿฆ‚๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒณ๐ŸŒฒ๐ŸŒฑ๐ŸŒท๐ŸŒผ๐ŸŒบ๐ŸŒต๐Ÿ‚๐Ÿ…๐Ÿ‘๐Ÿ๐Ÿ๐ŸŒฝ๐Ÿ†๐Ÿ„๐Ÿ•๐ŸŒญ๐Ÿง€๐Ÿ๐Ÿ‹๐ŸŠ๐ŸŒ๐Ÿฃ๐Ÿ ๐Ÿ๐Ÿœ๐Ÿš๐Ÿš๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿซ๐Ÿฐ๐ŸŽ‚๐Ÿช๐Ÿธ๐Ÿธ๐Ÿบ๐Ÿป๐Ÿฝ๐Ÿด๐Ÿท๐Ÿท๐Ÿ”‡๐Ÿ”ˆ๐Ÿ”‰๐Ÿ“ข๐Ÿ“ฃ๐ŸŽš๐ŸŽน๐Ÿ“Ÿ๐Ÿ“ž☎๐Ÿ“ฑ๐ŸŽป๐ŸŽบ๐ŸŽ›๐Ÿ””๐ŸŽผ๐ŸŽต๐ŸŽท๐ŸŽ™๐Ÿ“ท๐Ÿ’พ๐Ÿ’ฝ๐Ÿ–ฒ๐Ÿ”๐Ÿ“บ๐Ÿ“ท๐Ÿ“ธ๐ŸŽฅ๐ŸŽฅ๐Ÿ’พ๐Ÿ’ฝ

Anonymous said...

Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.

hidup tak mau tunduk ngan suruhan Allah
terok dari binatang

ayoh maelayu pakatan jnagan ikut bisikan syaiton

ted manoff said...

.������������������⬅tak jadii..➡baru jadii..⬆๐Ÿ”ฏ✡๐Ÿท๐Ÿท๐Ÿท๐Ÿท๐Ÿท๐Ÿ—๐Ÿฝ๐Ÿƒ๐Ÿ๐ŸŒน๐Ÿต๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒผ

Anonymous said...

Liberal x nak tutp ke tuan ted. Kawin sejenis tu melayu baru. Tentu dap sokong sebab yg rosak itu melayu dan dap makin kuat. Longkang pemikiran kamu tuan ted.
Tutup pusat tahfiz tu cita2 dap, ada pulak sokongan dari puak ph yg jahil quran.
Aku pun geli dengan puak jahil agama macam kamu. Geli geleman pulak bila tengok ada puak sekongkol dgn dap. Ted otak dah kena sapu dengan kunyit kuning dap, sampai Islam pun dia jijik.

Anonymous said...

Jugak kepada anak derhaka nik abduh. Mulut celupar hina air mani nik aziz bapak dia. Hina airmani tu jadikan nik omar. Binawe betul. Kami ahli pas rasa amat marah dgn tindakan nik abduh menghina airmani nik aziz. Jijikk sungguh abduh

Anonymous said...

KUALA LUMPUR – Pelabur asing menjual sejumlah AS$704.3 juta ekuiti minggu lalu berbanding AS$705.4 juta pada minggu sebelumnya.

Pelupusan saham oleh pelabur asing berterusan untuk minggu ke-10 berturut-turut – satu tempoh paling lama yang pernah direkodkan selepas selama 20 minggu yang pernah berlaku dari Mei hingga September tahun 2015.

ted manoff said...

Masa pas gabung dgn dap dulu tk geli plk..mcm2 hadis keluar utk pertahan diri..chiitttpodahhh..��

Anonymous said...

Yg derhaka tu nik omar spt kata maknya. Kecuali nik omar tidak derhaka dgn maknya, air mani itu tidak terbazir. Sama mcm kamu, air mani bapak kamu terbazir sebab kamu sekongkol dgn ph.

Anonymous said...

Itu ialah strategi kami. Ko mana tau ted manop.

Anonymous said...


Raja bukan lagi payung... Raja perlu akrab dengan rakyat dan sentiasa memberi kasih sayang jelata pada rakyat.

Apabila ada yang suka di sanjung begitu maka kelihatan tidak sesuai dengan zaman ini. Bezakan dengan Raja lain yang lebih sederhana dan terus mendekati rakyat.

Dan kemungkinan bagi negeri tersebut rakyat tak kisah kerana bagi mereka Raja mereka sangat baik. Jika rakyat nya samada pemimpin atau tidak, yang mencium tangan Sultan, ianya perkara biasa. Yang tak kena apabila rakyat dari negeri lain dan kebetulan se orang pemimpin negara, mencium tangan, hal ini tidak di senangi.


Mengatakan monarki ada lah sistem lapuk tidak betul sama sekali.. Jepun dan Thailand masih beraja.

Oleh itu, dengan Malaysia baru maka bukan rakyat dan kerajaan sahaja yang baru. Maka Istana dan Raja pun mesti ikut dengan pembaharuan yang berlaku sekarang di mana Kerajaan PH yang mentadbir negara ini.

Anonymous said...

Pas bergabung dulu supaya sabu the syiah, mahfuz the fitnah, husam the gangster ditarik oleh dap supaya tubuh pan the malay destroyer . Itu agenda dap bergabung yg mana sebelum tu dap lone ranger. Tp sabu termakan dedak dap, budi yg terpaksa dibalas.

Kuncu2 pulak dapat bayaran, siang malam berjegang mata fitnah pas, tghh, nik abduh, figure yg ditakuti dap.

Anonymous said...

Teringat suatu masa dahulu penyokong pas baring dihadapan istana perak. Mempertahankan mb pas pada masa itu. Kaki lawan raja jugak ghopernye.podacitt

Anonymous said...

Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian. Beliau mengatakan demikian ketika menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh Senator Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Abu Shah, yang menimbulkan perbahasan mengenai aktiviti evangelisme dalam negara.

Anonymous said...

Sama jugak hadi. Tkde apa perlu dirisaukan dgn pngnut syiah. Mrk dh wujud lama dah. Syiah adalah mazhab dlm isle kata hadi bengap

Anonymous said...

Lim Kit Siang yg lahir di Funan negara China datang ke Tanah Melayu dengan bapak dia ditahun 1957. Mereka dapat ehsan dari org-org Melayu di Batu Pahat Johor. Umur Lim Kit Siang masa tu 16 tahun.

Mula-mula bapak Lim Kit Siang cuma ternak ayam je, tapi kemudian ternak babi pula.

Anonymous said...

Ted teruskan desak tun m hapuskan pas tapi jng sentuh islam pas hanya parti politik tapi islam agama suci. Lepas pas dihapuskan insyallah perjuangan akan diteruskan oleh parti lain yg tetap perjuangkan islam. Jng risau ted islam akan tetap ada jenerasi perjuangan sudah terbukti selama 1400 tahun lebih. Golongan libral serang pas sebab anti islam.

Anonymous said...

Kerajaan baru ni boneka aja sebab tu semua kepentingan islam dan melayu digugat.

Anonymous said...

Golongan tu semua dah jadi pan. Pengikut2 nizar

Anonymous said...

Syiah ada bnyak golongan ada yg kafir dan ada yg masih tidak sesat. Klu tak tahu bab agama jng sedap cakap.

Anonymous said...

Kebaikan org melayu tidak dikenang.

Anonymous said...

Ini cerita sebelum PRU, kemudian istana cakap tak campur tangan, kes ini hilang begitu saja. Jangan nak api-apikan hal Raja-raja Melayu, nanti tuan blog ni masuk lokap....esok aku report POLIS.

Anonymous said...

Mana satu syiah yg tak sesat bang? Ada ke. Syiah yg tak mencaci shbt ke?
Camna rukun iman syiah aliran tu? Imamiyah hadi boley la ko kelentong. Dia apa pun tatau.

Anonymous said...

Ha ha ha.
Air setengah tong yang berkocak.
Kalau bunyi kuat, gendang itu kosong.
tunduk padi itu berisi,
yang menegak itu lalang.
yang bertelur banyak itu penyu.
yang tepuk dada tak bertelur itu ayam jantan

itulah puak-puak anti Islam dalam blog ni..
geng-geng balaci PH yang hamba dedak..
Lebih musibat lagi
bila kokoknya berderai-derai
rupanya ekor bergelumang tahi.

Ha ha ha.

Anonymous said...

Puak penakut ni..
sikit sikit report polis
sikit sikit report polis

Harap kokok berderai..
ekor gelumang tahi najis..
penakut pahit

PH konon..
tuuiii!

bunbinban said...

Yg guling2 depan kereta sultan dlu sapa?. Kahkahkah... cepat btul lebai bi lupa ngalahkan madey doktor klinik 1 malaysia. Kahkahkah. Tapi nak ye la, dah mmg keje agen CIA, adu domba nak bagi negara kucar kacir. Kahkahkah...no wonder, PAS mampu bertanding 160 kerusi parlimen x termasuk dun. Rupa2nya CIA support....berapa puluh juta abis ek?. Yg hangus berapa puluh juta. Kahkahkah...walaun mana reti kira, dorang reti kira berapa bini je. Kemudian paling best pandai kira sampai 11 je. Tu yg kawin budak umur 11 tahun. Apa punya selera lebai ni....kahkahkah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails