Friday, April 07, 2017

RUU 355: Mengamuk Di Dewan Rakyat? Pandikar ‘takut’.. Ayam!



KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen dari Pakatan Harapan berang dengan tindakan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang menggunakan kuasanya menangguhkan persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Khalid Samad (Amanah-Shah Alam) mempersoalkan tindakan Pandikar yang disifatkan tidak adil kerana hanya membenarkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan mengemukakan hujah.

“Beri kami peluang berbahas, Dewan Rakyat apa ini? Hari ini adalah hari PAS dan Umno saja. (Pandikar) tidak berani beri kita peluang berhujah, Islam ke ni? Islam ke ni? Malu… Islam bukan macam ini,” katanya dalam Dewan Rakyat.

Manakala, Rafizi Ramli (PKR-Pandan) turut mempersoalkan tindakan Pandikar yang seharusnya memberi peluang kepada Ahli Parlimen daripada Pakatan Harapan berhujah.

Sewaktu kekecohan berlaku, Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara) menggelar Pandikar sebagai “ayam”.

Kemudiannya, teriakan “takut” dan “tidak berani” disuarakan ahli Parlimen pembangkang lain.

Ketika itu, hanya Takiyuddin dibenarkan berbahas tanpa sebarang sekatan oleh Pandikar kira-kira satu jam setengah.

Sebelum itu, selepas mendengar hujah Takiyuddin, Pandikar menyatakan rasa teruja dan mengakui beliau kini memahami makna Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.

“Selepas saya dengar hujah Marang (Hadi) dan hujah sokongan dari Kota Bharu (Takiyuddin), saya benar-benar jelas mengenai RUU 355,” katanya.

Pandikar kemudiannya berkata tidak mahu menjadi bodoh walaupun mempunyai kuasa sepenuhnya sebagai Speaker Dewan Rakyat.

“Saya ingin kongsikan kata-kata hikmat dari seorang pemimpin Sabah yang terpahat dalam fikiran iaitu ‘when you are in power, you are powerfull, when you don’t use the power, you are bloody full, today i don’t want to be a bloody fool (apabila anda memiliki kuasa, anda berkuasa, apabila tidak gunakan kuasa, anda seorang yang bodoh, hari ini saya tidak mahu menjadi bodoh),” katanya.

Sesi perbahasan akan datang dijadualkan pada 24 Julai dan berakhir pada 10 Ogos tahun ini.

Tengah hari tadi, Hadi akhirnya diberikan peluang menghuraikan RUU 355.

Sewaktu huraian, Hadi menegaskan akta berkenaan hanya dikhususkan kepada umat Islam negara ini dan memberi jaminan tidak melibatkan orang bukan Islam. (TKO)

9 comments:

Anonymous said...

Rata rata umat Islam sokong, rata rata NGO Islam sokong, semua mufti sokong (kecuali sorg mufti janggal), takder kena mengena dgn org bukan Islam pun, jika ada pun sgt sedikit berkaitan pasangan yg mualaf, anak ikut ke mana ?, itu pun menyebelahi kpd Islam. Sungguh sungguh pelik aku maca mana boleh ada org yg mengaku Islam menentang.

"Wahai org org yg beriman ! Jgnlah kamu ambil org org Yahudi dan Nasara itu sbg wali pimpinan (atau teman rapat), kerana setgh mrk menjadi wali pimpinan (atau teman rapat) bg setgh yg lain , dan sesiapa dr klgn kamu yg mengambil mrk sbg wali pimpinan (atau teman rapat) mk sesungguhnya dia adalah dr golongan mrk. Sesungguhnya Allah (swt) tidak memberi petunjuk kpd kaum yg zalim." 5:51.

"Mk kamu melihat org org yg berpnykt hati hatinya bersegera kpd mrk (yahudi dan nasara) seraya berkata "kami takut akan ditimpa bencana (yg memaksa kami meminta pertolongan mrk)." Mudah mudahan Allah (swt) akan mendtgkan kemenangan (kpd RasulNya dan umat Islam) atau mendtgkan suatu hukuman dr sisinya (terhdp golongan munafik itu), mk mrk akan menyesal atas apa yg mrk smbunyikan dlm diri diri mrk." 5:52

Anonymous said...

Percayalah parti lobai dah kena kencing.
Umno-BN dh jadi kan parti lobai sebagai peludah yg meludah ke langit yg mana akhirnya ludah itu kena pada muka lobai2 sendiri.
Parti lobai boleh memokak di dlm dewan, tapi, umno-BM cuma dengar aja. Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Sbb Najib sudh beritahu ia lebih pentingkan konsesus BN. Mereka mahu lihat pembangkang berpecah. Dan sbb itu digunakan parti lobai sebagai pancing.
Dan akan digunakn parti lobai ini sehingga PRU14.
Parti lobai jgn bangga sbb dpt bersuara dlm dewan. Tak kemana suara2 tu. Ludah yg kamu keluarkan akan kena kemuka kamu sendiri.

Menyuarakan perkataan parti matang..tapi..kamu lobai2 yg tak matang dlm politik. Tidak tahu mainan licik umbo-bn

Anonymous said...

Yg hairannya geng lebai yg bentang dan sokong akta sekular ruu355 diam membisu bila speaker tangguhkan bahas dan undi. Hari sblm tu boleh lak mp2 berbahas sampai hampir ke subuh.

Akta GST yg menindas rakyat pun boleh terus parlimen luluskan tak mcm ruu355. Padahal ketua lebai hancing dah sedondon dgn ketua penyamun 1mdb. Sandiwara peralatkan Islam

Anonymous said...

Kamu barua dap kafir berbanggalah dengan kepala kafir

Anonymous said...

Ulasan dari vary kafir masuuk2

Anonymous said...

Barua lebai munafik lg bahaya utk agama. Islam pun sanggup digadaikan 90juta. Kuasa duit lebih hebat dari kuasa Al Quran dan hadis.

Anonymous said...

Barua lebai2 munafik peralatkan Islam dah terasa panas.

Amanat Hadi dah jd Lahanat Hadi dan barua2nya.

An Anonymous said...

Jom kita raikan lebai tokong yg kena kencing awal2 lagi dlm Perjanjian Pangkor 2! Lepas tu lebai tokong sangka org tak tahu akan kewujudan Perjanjian Pangkor 2 ini yg mana MB tidak dibenarkan sebut hudud utk negeri Perak sedangkan Sultan Perak sendiri beragama Islam! Apa ke bangangnya lebai tokong ni; punya lah takut kepada DAP lebih daripada takut kepada Allah..

An Anonymous said...

Jom kita raikan lebai tokong yg kena kencing awal2 lagi dlm Perjanjian Pangkor 2! Lepas tu lebai tokong sangka org tak tahu akan kewujudan Perjanjian Pangkor 2 ini yg mana MB Nizar 1000 hektar tidak dibenarkan menyebut hudud utk negeri Perak sedangkan Sultan Perak sendiri beragama Islam!

Apa ke bangangnya lebai tokong ni; punya lah beliau takut kepada DAP lebih daripada beliau takut kepada Allah! Nama pun dah lebai tokong..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails