Tuesday, March 22, 2016

Tolak Diskriminasi Terhadap Muslim Pattani, Thailand.

Jakarta: Hari Ahad (20/03/2016) kelmarin puluhan mahasiswa yang tergabung dalam Gerakan Mahasiswa Peduli Pattani (GEMPITA) menggelar aksi solidariti untuk rakyat Pattani, Thailand di Car Free Day Bulatan Hotel Indonesia.

Tindakan tersebut sebagai kesinambungan daripada perbincangan tiga hari sebelum ini berkaitan keadaan Pattani. Dalam aksinya, penyelaras Gerakan Mahasiswa Peduli Pattani mengecam diskriminasi dan tindak keganasan yang dilakukan oleh kerajaan kepada muslim Pattani.

"Muslim Pattani diseksa, ditembak, dan dibunuh tanpa kejelasan, hak-hak kemanusian mereka dirampas," kata Rudy dalam orasinya.

Mereka juga menyebar risalah berkaitan keadaan di Pattani dan mengajak seluruh lapisan masyarakat terutama kepada media-media Indonesia untuk bersama-sama membuka mata dunia bahawa keadaan muslim Pattani tidak sedang baik-baik saja. Ada semacam disengajakan untuk menutup tragedi berdarah yang berlaku di Pattani.

Kerajaan Thailand undian menyekat dan menguasai semua maklumat tentang Pattani sehingga umumnya orang menganggap konflik Pattani hanya masalah dalaman Thailand.

"Kepada media-media Indonesia, kami mengajak untuk menyebarkan berita tentang penyeksaan dan penindasan yang dilakukan terhadap muslim Pattani agar semua masyarakat dunia mengetahuinya," katanya.

Warga yang sedang melakukan aktiviti di Car Free Day Bundaran HI pada saat itu juga diajak untuk membubuhkan tanda tangan dan mengumpul dana sebagai bentuk kepedulian mereka.

"Kenapa maklumat tentang Pattani tidak pernah sampai kepada kami, padahal tetangga dekat kami masih teraniaya," seorang warga mengulas. Beberapa warga yang bersemangat membubuhkan tanda tangannya pun menyayangkan tentang tidak adanya maklumat tentang keadaan Pattani.

GEMPITA berharap, dengan adanya perbincangan dan aksi solidariti tersebut menjadi langkah awal untuk membantu muslim Pattani.  (El Triana Al Khansa)

Lihat sebelum ini..1 comment:

Anonymous said...

Nasib orang Islam di Malaysia akan sama dengan nasib orang Pattani jika DAP berkuasa. DAP sedang mara dengan talibarut dan pengkhianat dari Kumpulan PAN Imayam pimpinan Mat Sabu Al Selfie d Amoy. Kampung2 Pulau Pinang lebih dari 20 buah di rampas, penduduk dihalau dan Tanah PPRT ditukar milik. Kesalahan rakyat Marhaen ini hanyalah mereka tak sama kaler dgn DAP

http://www.ismaweb.net/2015/09/kata-pedang-bukti-bukti-dap-anti-islam-semakin-viral/

KATA PEDANG: Bukti-bukti DAP anti-Islam semakin viral

APABILA parti rasis dan cauvinis DAP mengancam akan menyaman Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), beberapa bukti DAP menentang Islam sebagai tanda sokongan kepada JAIP menjadi semakin viral. Antara bukti-bukti yang diperkatakan:

Bukti 1: Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2: Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

BACA: Khutbah Aidiladha: Kita tak akan mohon maaf daripada DAP, kata Mufti Pahang

Bukti 3: Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4: DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5: Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6: DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7: DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8: DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9: DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10: Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai bukti-bukti tersebut. Hakikatnya, Islam adalah suatu sistem cara hidup yang mencakupi amalan rohani peribadi sehingga kepada sistem keadilan, sosial, ekonomi dan politik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails