Saturday, December 27, 2014

Negeri 9, Negeri Ke 8 Diserang Banjir..

Gambar Fail
KUALA LUMPUR: Berita terbaru, Negeri Sembilan menjadi negeri kelapan dilanda banjir sejak bencana itu melanda negara 10 hari lepas. Lebih 300 penduduk di Negeri Sembilan terjejas, menjadikan keseluruhan mangsa banjir di seluruh negara kini mencecah 132,684 orang setakat pagi ini.
Demikian menurut.astroawani.com. Menurutnya lagi, keadaan banjir di Kelantan, Terengganu, Johor, Pahang dan Perak pula semakin buruk manakala Perlis serta Kedah dilaporkan bertambah baik.

Di KELANTAN, sejumlah 55,960 mangsa banjir berada di pusat pemindahan berbanding 45,467 semalam. Cuaca di Kota Bharu dilaporkan mendung dan hujan sudah berhenti pagi ini.

Keadaan di TERENGGANU juga dilapor semakin buruk dengan angka mangsa banjir meningkat kepada 35,028 orang berbanding 33,269 orang malam tadi. Kemaman dan Dungun paling teruk terjejas apabila masing-masing merekodkan 24,912 dan 8,678 orang mangsa yang masih berada di tempat pemindahan, menurut portal Majlis Keselamatan Negara (MKN) Terengganu.

Kuala Terengganu masih bertahan dengan 1,258 mangsa dan Hulu Terengganu 180 orang. Mangsa banjir di semua kawasan terjejas ditempatkan di 95 pusat pemindahan. Banjir di Terengganu kini sudah meragut empat nyawa.

Di JOHOR, jumlah mangsa banjir juga bertambah kepada 1,104 orang daripada 896 malam tadi dengan Kota Tinggi menjadi daerah terbaharu terjejas, menurut Pusat Kawalan Operasi Bencana Negeri Johor. Lima lagi daerah yang terjejas ialah Muar, Batu Pahat, Kulaijaya, Segamat dan Kluang.

Di NEGERI SEMBILAN, sejumlah 331 mangsa banjir terdiri daripada 124 keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Kuala Pilah, kata Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Abdullah Hanapi.
Negeri Sembilan negeri kelapan dilanda banjir
"Pemindahan mereka itu berikutan rumah mereka dinaiki air ekoran banjir kilat yang melanda semalam. Buat sementara waktu, semua mangsa telah dibekalkan makanan yang dimasak serta peralatan untuk tidur," katanya.

Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan Norazam Khamis berkata beliau telah mengarahkan semua anggotanya bersiap sedia 24 jam dan sentiasa peka bagi menghadapi sebarang kemungkinan yang berlaku berikutan keadaan cuaca tidak menentu.

Di PERAK, banjir kini merebak ke daerah Kerian, menjadikan empat daerah kini terjejas dengan mangsa meningkat kepada 6,724 berbanding 6,335 semalam. Menurut jurucakap MKN Negeri Perak, 43 mangsa banjir direkodkan di Kerian, daerah Kuala Kangsar (2,711 orang), daerah Perak Tengah (3,317 orang) dan di Hulu Perak (653 orang).

Di PAHANG, jurucakap bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri memaklumkan keadaan banjir di negeri itu tidak menunjukkan tanda-tanda pulih apabila semakin ramai mangsa terpaksa dipindahkan ke pusat penempatan sementara. Jumlah mangsa 33,324 orang setakat ini dijangka meningkat.

Di PERLIS keadaan semakin baik dengan jumlah mangsa banjir berbaki 200 orang manakala di KEDAH hanya 13 mangsa banjir di daerah Bandar Baharu masih berada di pusat penempatan setelah tiga pusat pemindahan di daerah Padang Terap ditutup semalam. (IH)

Sila lihat sebelum ini..
E-Buku IH-96: Banjir Terbesar Dalam Sejarah M'sia.
E-Buku IH-96: Banjir Terbesar Dalam Sejarah M'sia.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails