Monday, March 31, 2014

Antara Memali & 500 Dihukum Mati Di Mesir.. -Ahmad Lutfi


by AHMAD LUTFI OTHMAN

Menanti demo sejuta umat dan Memali
SEMASA mendapat panggilan dari nombor antarabangsa yang tidak dikenali, sekitar jam 3 petang Jumaat, 28 Mac lalu, saya dan dua anak lelaki sedang berjalan perlahan menuju Kedutaan Mesir, di Ampang Hilir, Selangor selepas solat Jumaat di Masjid Al-Mustaqim, Taman Dagang.

Cuaca walaupun panas tetapi tidaklah sampai menggigit kulit, membuatkan lebih 1,000 peserta demonstrasi, yang membantah hukuman mati ke atas 529 penentang kerajaan haram Mesir, tetap bersemangat.

Kebanyakan mereka berarak dari Surau Nurul Hikmah, Hotel De Palma, Ampang, selepas solat Jumaat di sana. Majoritinya, anak-anak muda, lelaki dan wanita, atau lebih tepat lagi golongan mahasiswa, mahu menzahirkan amarah terhadap kezaliman tanpa batas itu.

(Sejak mendengar khabar duka keputusan mahkamah kanggaru Mesir, beberapa hari sebelumnya, iaitu pada malam Perdana Menteri, Najib Razak mengumumkan destinasi terakhir MH370 adalah di Lautan Hindi, fikiran saya cukup terganggu. Apakah siri penindasan melampau ini akan terus dibiarkan begitu saja? Kita belum lupa bagaimana para demonstran yang berhimpun secara aman di Dataran Rabia Adawiya terkulai ditembusi peluru, malah ada mayat yang dibakar. Penembak tepat pula ditempatkan di menara bagi mencari sasaran khusus).

Kelompok besar dari Jalan Ampang tidak dibenarkan pihak polis untuk masuk merapati pintu masuk kedutaan, dijarakkan sekitar 50 meter, dan kami yang datang dari arah bertentangan, kawasan berdekatan tasik Ampang Hilir, turut dihalang daripada bergabung dengan kumpulan utama.

Pasukan keselamatan melarang laluan di hadapan kedutaan mungkin mahu mempastikan warga di dalamnya tidak diancam peserta himpunan, walhal terbukti suara prihatin petang itu yang membantah pencabulan dahsyat hak asasi, termasuk untuk mendapat keadilan di mahkamah, adalah cetusan nurani yang menyanjung tinggi perdamaian.

Dari jauh, terdengar lantang ucapan wakil parti-parti politik Pakatan Rakyat dan pelbagai NGO, menyifatkan zaman Firaun dan kediktatoran warisan Mubarak-Sadat muncul semula. Disambut seruan takbir dan gema laungan solidariti bersama Ikhwanul Muslimin Mesir, yang kini dilabelkan  beberapa negara Arab sebagai teroris.

Sementara saya meminta izin pihak polis untuk mendekati "pentas pidato" -- sebenarnya sebuah lori di persimpangan jalan - sempat juga meneliti nombor panggilan yang tiga kali tidak dijawab itu. (Selepas memohon ehsan melintasi bangunan kedutaan, dan menunjukkan kad wartawan, barulah dibenarkan).

Tanpa menunggu lama, pemanggil menghantar SMS, empat kali berturut-turut, sambil memperkenalkan diri..., rupa-rupanya Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS, tapi dari London.

"Lebih 500 dihukum mati oleh mahkamah Mesir terhadap penyokong Ikhwanul Muslimin dan para peserta demonstrasi. Sebenarnya, ia bukan satu perbicaraan tapi pembunuhan beramai-ramai oleh kerajaan haram Al-Sisi. Dunia wajib kutuk pembunuhan melalui mahkamah itu," kandungan SMS beliau dipetik.

Seperti mengetahui Kuala Lumpur sedang digegarkan demonstrasi dan beliau tidak berkesempatan untuk memeriahkannya, SMS Mohamad bersambung: "Esok saya cuba pastikan ada himpunan sama di kota London dan akan turut hadir membantah pembunuhan beramai-ramai di Mesir itu.

"Regim Arab yang menyokong kerajaan haram Al-Sisi juga mesti bertanggungjawab atas pembunuhan ala-jahiliyah itu. Rakyat Malaysia, Islam dan bukan Islam, harus bangkit menentang tindakan gila yang cukup memalukan ini. Atur strategi dan kaedah berkesan, termasuk di peringkat antarabangsa, untuk menekan Mesir."

Singgungan Mohamad terhadap regim serantau, di Asia Barat dan Teluk Parsi, mengingatkan saya dengan faktor dan peranan politik Timur Tengah, khususnya Arab Saudi. Ikhwan sememangnya sentiasa dimusuhi Saudi. Pada akhir 1980-an, dalam perjalanan ke Memali, saya cukup terkejut apabila seorang ustaz yang lama menetap di Makkah secara selamba menyifatkan gerakan Ikhwanul Muslimin sebagai pengganas, lama sebelum Bush mengiystiharkan perang dengan teroris!

Berdepan bangunan kedutaan Mesir, yang dikepung pihak polis, saya tidak puas hanya mendengar dari jauh, apatah lagi sebagai wartawan, kita harus jelas butiran yang diucapkan pemidato, selain merasai sendiri situasi. Selepas berbincang dengan seorang pegawai polis, saya bersama anak diiringi untuk menyertai kelompok lebih ramai.

Rupanya delegasi Pakatan dan NGO untuk menyerahkan memorandum langsung tidak dilayan wakil kedutaan. Mereka tidak mahu menerima memo tersebut, sebaliknya minta dimasukkan dalam peti surat sahaja; satu sikap yang menyerlahkan keangkuhan dan kesombongan. Tiga hari sebelumnya, sekumpulan ahli-ahli Parlimen PAS, antaranya Ustaz Idris Ahmad dan Ustaz Nasrudin Tantawi, yang turut menghantar nota bantahan, juga menerima nasib sama.

Saya maklumkan hal duta yang arogan itu kepada Mohamad Sabu, dan beliau membalas pantas melalui SMS: "Tak terima memo satu perbuatan tak bertamadun. Negara Arab dan negara umat Islam mesti belajar untuk jadi civilised. Apa yang dilakukan duta Mesir itu mengundur jauh ke belakang."

Saya kira, jika bantahan serupa dibuat di Mesir sendiri, dalam keadaan aman, mungkin para demonstran, sekurang-kurangnya akan dihujani tembakan gas pemedih mata dan hayunan keras belantan, namun. Tetapi melihatkan ketakburan wakil kedutaan di Malaysia, saya jangkakan, mungkin saja peserta himpunan di Mesir, yang membantah aksi kejam penguasanya, boleh dibunuh tanpa belas kasihan, menerusi bidikan senjata canggih.

Sejarah politik moden Mesir tidak sunyi daripada rantaian konspirasi elit pemerintahnya terhadap Ikhwan. Tuduhan dan bukti untuk mensabitkan kesalahan boleh direka dengan mudah. Penyeksaan di dalam penjara lebih mengerikan, sehingga tidak pernah terbayang pun oleh fikiran yang waras.

Ya, diktator Mesir sejak zaman Gamal Abd Naser, Anwar Sadat, Hosni Mubarak dan konco-konconya memang cukup "berhati kering", kejam tidak terhingga.

Terbaru, Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) menyiarkan laporan tentang pukulan teruk, salah laku seks dan renjatan elektrik dilakukan ke atas tahanan, termasuk kanak-kanak dan remaja di Mesir.

Sekurang-kurangnya 200,000 orang ditangkap sejak Presiden Morsi digulingkan tentera. "Nampaknya Mesir sudah kembali semua ke zaman Mubarak yang terbabit dengan penderaan secara sistematik. Lebih banyak penyeksaan dilakukan sekarang kerana semakin ramai yang ditahan. Apa yang berbeza ialah tahap kekejaman yang semakin dahsyat," kata anggota kumpulan aktivis Rangkaian Arab Bagi Maklumat Hak Asasi, Gamal Eid, seperti dilaporkan Berita Harian.

Justeru, saya lega apabila mendengar jaminan Ketua Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat, selepas memo mereka ditolak mentah-mentah, bahawa demonstrasi lebih besar akan terus dianjurkan pada Jumaat berikutnya, ekoran sikap angkuh wakil kedutaan.

Apa pun, persiapan harus diatur lebih rapi, terutama bagi memastikan kehadiran audien dalam demonstrasi akan datang lebih ramai dan menyeluruh, meliputi pelbagai sektor dan melibatkan pemimpin utama.

Bagi setiap demo, saya akan teruja apabila melihat banner dan  poster kreatif - yang motifnya dapat disampaikan lebih jelas pada pandangan awam, dengan rekabentuk menarik dan slogan "mengancam" - dipamerkan, malah risalah penerangan perlu disebarkan kepada "pemerhati dari jauh", khususnya pengguna jalan raya sekitar lokasi perhimpunan.

Mutakhir ini, didapati penganjur himpunan (mungkin lebih baik jika dapat diadakan perarakan raksasa - seperti demonstrasi Bersih - dalam jarak yang agak jauh) kurang mengambil berat soal kain rentang, sepanduk, poster, handbill dan flyer. Kalau adapun, banyak tertumpu kepada poster kecil, saiz A4, yang sukar menggamit perhatian masyarakat yang lalu-lalang.

Sementara itu, asakan berterusan harus disasarkan kepada pihak kerajaan agar mengambil langkah proaktif yang lebih agresif, misalnya bukan saja mengecam keputusan mahkamah yang membelakangkan proses keadilan semulajadi, malah bertindak menggantung hubungan diplomatik jika perlu.

Jika usaha untuk membahaskan usul tergempar di Parlimen pun ditolak, apalah yang boleh diharapkan lagi kepada kerajaan Malaysia?

II.

Saya terpaksa menangguhkan ulasan tentang pendedahan Tun Musa Hitam di Kota Bharu, 27 Mac lalu, mengenai Peristiwa Memali, juga satu tragedi pembunuhan beramai-ramai, yang masih tinggal misteri. Tuduh menuduh dalam Umno, mengenai siapa penyebab utamanya, bukan perkara baru.

Nyawa tok guru dan anak-anak muridnya yang terkorban syahid itu tidak wajar dipersiakan. Sekurang-kurangnya tidak terus menjadi bahan tohmah. Bukan hanya mereka perlu "dibersihkan", malah sejarah ramai lagi "penentang kerajaan", khususnya tahanan tanpa bicara wajar ditulis semula.

Isunya bukan soal sama ada Dr Mahathir Mohamad masih  di dalam negara ataupun sudah berlepas ke China ketika negara dikejutkan dengan pembunuhan 19 November 1985. Ia jauh lebih besar daripada penjelasan Musa, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri ketika itu. (HD)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails