Thursday, April 19, 2012

Serangan Di D/Merdeka: Polis Nafi Tak Bertindak.


Polis: Kami tiba ke Dataran dalam 6 minit


Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata, dua anggota polis berpakaian biasa sudah berada ketika kejadian 2.40 pagi tadi dan 10 anggota berpakaian seragam tiba enam minit kemudian.

Bercakap dalam sidang media di ibu pejabat polis di Kuala Lumpur, beliau juga menafikan pasukan penguatkuasa hanya sekadar memerhatikan insiden itu tanpa mengambil sebarang tindakan. Katanya, jika polis tidak bertindak, sudah pasti keadaan bertambah teruk.

Malah, kata Mohamad, seorang detektif turut tercedera di bahagian belakang dan dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Sementara itu, reaksi Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berhubung insiden serangan ke atas sekumpulan siswa di Dataran Merdeka hari ini menerima kecaman daripada pemimpin pelajar terbabit.

Pengerusi Malaysia Bangkit, Mohd Syahid Mohd Zaini dalam satu sidang media berkata, Mohamed Khaled tidak sepatutnya bertindak "angkuh" dengan mengeluarkan kenyataan seperti itu.

Mohamed Khaled dalam reaksinya ke atas insiden tersebut menulis di Twitter: "Tiada siapa pun suruh berkhemah di Dataran, bila berlaku apa-apa perkara, jangan tagih simpati." Beliau mengulas insiden melibatkan sekumpulan individu tidak dikenali yang merosakkan khemah dan menyerang kumpulan pelajar yang berhimpun di satu sudut di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Seorang daripada pelajar berkenaan dibawa ke hospital ekoran kecederaan yang dialami ekoran serangan pada awal pagi ini. (IH/MK)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails