Friday, March 30, 2012

Demontrasi Ke Arah Bogel, Serang Bukit Bintang.

Ikan duyung terlantar di Bukit Bintang..

Orang ramai di kawasan Bukit Bintang ternganga apabila sekumpulan '4 ekor ikan duyung' bergelimpangan seksi dalam warna kelabu di bawah panas mentari tengahari pada 7 Mac yang lalu.

Mereka sebenarnya ahli kepada People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), satu organisasi antarabangsa yang memperjuangkan hak asasi binatang. Beberapa slogan dibawa untuk menggalakkan orang ramai tidak makan ikan dalam demonstrasi itu.

Jurugambar mengambil gambar ahli PETA yang berpakaian sebagai duyung semasa demonstrasi pro-vegetarian di Kuala Lumpur, 7 Mac 2011. - Gambar oleh Jack Ooi

Seperti kebiasaannya, ramai pemandu yang melalui persimpangan antara Jalan Sultan Ismail dan Bukit Bintang memperlahankan kenderaan masing-masing sambil memanjangkan leher mereka untuk menyaksikan tayangan percuma ini. Pada masa yang sama, ahli-ahli PETA yang lain mengedarkan risalah pro-vegetarian kepada orang ramai di sekitar kawasan tersebut.

Pengurus kempen, Claire Fryer, 32, menegaskan bahawa ikan merasa sakit seperti haiwan lain, dan ia adalah kewajipan orang awam untuk berhenti makan semua binatang dan mengamalkan gaya hidup vegetarian.

"Sebarang bentuk kekejaman kepada haiwan termasuk penyembelihan haiwan pada leher seperti yang dilakukan oleh umat Islam adalah tidak wajar dan boleh dihentikan melalui vegetarianisme", katanya.

PETA adalah organisasi hak asasi haiwan terbesar di dunia, dengan lebih daripada tiga juta ahli dan penyokong di seluruh dunia. Mereka mengamalkan prinsip haiwan tidak boleh dimakan, dipakai, dieksperimen atau dipergunakan untuk hiburan. PETA paling dikenali kerana penyertaan selebriti global yang sanggup berbogel untuk mempromosikan sesuatu kempen. (Sumber: The Malaysian Insider dan CARI Malay Forums)

Komen Weblog Ibnu Hasyim:
Demontrasi ke arah seks atau berbogel ramai-ramai mulai menyerang Malaysia. Ini suatu perkembangan yang tidak sihat diimport dari luar negara. Pihak-pihak bertnggungjawab perlu mengambil perhatian, memantau dan mengawasinya supaya jangan merebak.

Lihat sebelum ini..

Juga..
E-Buku IH-28: Kisah-kisah Bogel (1)

E-Buku IH-28: Kisah-kisah Bogel (1)
E-Buku IH-48: Kisah-kisah Bogel (2)
E-Buku IH-48: Kisah-kisah Bogel (2)

1 comment:

ahmad fares said...

Putrajaya harus dikuasai segera !!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails