Monday, March 07, 2022

Bantu Ukraine dari M'sia, bagaimana? Tolak Zionis.. -IH

Asap kelihatan selepas serangan peluru berpandu menyasarkan pusat televisyen ibu negara Ukraine di Kyiv. - Foto AFP

"..gerakan Zionis telah berjaya menanam pengaruh mereka secara langsung ke dalam negara Ukraine."

SELURUH dunia dikejutkan peperangan terkini yang berlaku apabila Rusia dan sekutunya bertindak menyerang Ukraine. 

Sebelum ini perlu diketahui dan difahami betapa gerakan Zionis (yakni golongan fanatik Yahudi) telah berjaya menanam pengaruh mereka secara langsung ke dalam negara Ukraine. Malah, mereka secara langsung juga telah berjaya melantik daripada kaum bangsanya, Volodymyr Zelensky. 

Zelensky, seorang seniman lawak menjadi ketua negara, yang dimenangkan secara lobi, walaupun kononnya berkonsepkan demokrasi. Peperangan yang tercetus kini juga merupakan akibat daripada pengaruh Zionis terhadap politik di negara besar blok Barat yang dibayangi oleh lobi Zionis. Zionis yang terkenal menguasai 3M iaitu ‘Money, Media dan Management’ (duit, diayah dan pengurusan). 

Sehinggakan, calon atau sesiapa pun yang mahu memenangi pilihan raya bagi memimpin negaranya mestilah individu yang paling kuat menyokong negara haram Israel. Amerika Syarikat dan kumpulan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) telah berjaya digerakkan supaya melakukan provokasi terhadap blok Timur yang dikuasai oleh Rusia, dengan mengasak negara terbabit. Bahkan berjaya menarik negara-negara Eropah Timur bekas jajahan Soviet menjadi anggota NATO. 

Mari kita lihat Yahudi dalam Al-Quran, kitab suci umat Islam.

Sifat Pengecut Yahudi-Zionis  

Zionis merupakan gerakan nasionalisme Yahudi antarabangsa yang menubuhkan negara bangsa Israel di kawasan Palestin. Yahudi tidak mempunyai negara sendiri sehinggakan mereka menjajah tanah Palestin untuk dijadikan negara mereka. 

Walaupun mereka dikatakan mempunyai alat ketenteraan antara yang terbaik dunia tetapi sifat pengecut rejim Israel ini dirakamkan di dalam Surah Al-Hashr ayat 14:

(Orang-orang Yahudi dan orang-orang munafik) dengan keadaan bersatu padu sekalipun, tidak berani memerangi kamu melainkan di kampung-kampung yang berbenteng kukuh, atau dari sebalik tembok. (Sebabnya): permusuhan di antara mereka sesama sendiri amatlah keras; engkau menyangka mereka bersatu padu, sedang hati mereka berpecah belah (disebabkan berlainan kepercayaan mereka). Yang demikian itu, kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami (perkara yang sebenarnya yang memberi kebaikan kepada mereka).

Kini, kebanyakan umat Islam sudah tidak memahami dan mengambil cakna akan isu-isu berkaitan dengan Palestin yang mana ia membabitkan umat Islam dan ada kepentingannya kepada dunia Islam.

Situasi ini termasuklah konflik antara Palestin dan rejim Israel. Ramai yang mengatakan bahawa ia hanyalah satu konflik politik dunia Arab dan ada yang mengatakan ia adalah soal perkauman.

Ada juga yang mengatakan bahawa kita tidak perlu ambil peduli dengan apa yang berlaku di sana dan ada juga yang terus menyokong rejim Zionis.

Ingatlah firman Allah di dalam Surah Al-Hashr ayat 11: Tidakkah engkau melihat dan berasa hairan (wahai Muhammad) terhadap sikap orang-orang munafik itu? Mereka tergamak berkata kepada saudara-saudara mereka yang kafir dari kalangan (kaum Yahudi) ahli Kitab: Sesungguhnya, kalau kamu dihalau keluar sudah tentu kami akan keluar bersama-sama kamu, dan kami tidak akan tunduk taat kepada sesiapapun untuk menentang kamu selama-lamanya; dan kalau kamu diperangi, sudah tentu kami akan membela kamu!. Padahal Allah mengetahui dan menyaksikan bahawa sebenarnya mereka adalah pendusta.

Sebagai umat Nabi Muhammad SAW, mempertahankan saudara-saudara kita di bumi Palestin merupakan satu tuntutan dalam agama ini bukan hanya kerana tanah mereka dijajah oleh rejim Israel tetapi mereka telah mencemari Masjid al-Aqsa iaitu kiblat pertama dan tempat ketiga paling suci dalam ibadah selepas Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah.

Abu Dzar menceritakan: Kami sedang mengingati antara satu sama lain dan Rasulullah berada di sisi kami berkaitan yang mana lebih afdal di antara masjid Rasulullah dan juga masjid Bait al-Maqdis.

Maka Rasulullah bersabda: Solat di masjidku ini lebih afdal daripada empat kali solat di Bait al-Maqdis. Alangkah nikmatnya bagi orang yang solat. Sesungguhnya akan tiba satu masa, seseorang itu memiliki tanah seukuran tali kuda sehingga dia mampu melihat Bait al-Maqdis. Hal itu adalah lebih baik baginya daripada dunia keseluruhannya atau lebih baik daripada dunia dan seisinya. - [HR al-Hakim 8553].

Seharus dan sewajibnya bagi umat Islam bangkit untuk melakukan apa sahaja tindakan yang boleh menunjukkan sokongan kita kepada umat Islam se dunia..  

Bantu Ukraine dari M'sia, bagaimana?

Antara perkara yang boleh kita lakukan ialah:

1. Berdoa

Doa merupakan senjata bagi umat Islam. Maka titipkan doa untuk pejuang-pejuang Palestin dalam munajat kita.

Ini kerana sabda Baginda Rasulullah: Tidak ada seorang hamba yang muslim apabila berdoa kepada saudaranya yang berjauhan (tanpa pengetahuannya), melainkan malaikat berkata kepadanya: Dan bagi kamu sepertinya (seperti yang didoakan). - [HR Muslim 4912].

Antara doa yang boleh dibaca ketika selesai solat fardu ialah:

Ya Allah turunkanlah hukumanMu atas kaum Yahudi yang telah melakukan kezaliman dengan membunuh saudara-saudara kami kaum muslimin di Palestin.

Ya Allah hukumlah mereka sesungguhnya mereka tak mampu melemahkanMu, Ya Allah cerai-beraikan mereka porak-porandakan kesatuan mereka dan turunkanlah balasanMu atas mereka.

Ya Allah kumpulkan dan binasakanlah mereka dan janganlah Kamu sisakan sedikitpun dari mereka, Ya Allah turunkanlah atas mereka dan semua pihak yang membantu mereka balasanMu yang tidak dapat ditolak oleh kaum pembuat kezaliman.

Ya Allah selamatkanlah saudara-saudara kami kaum muslimin yang lemah di Palestin, Ya Allah sayangi dan kasihilah mereka dan keluarkanlah mereka dari segala masalah yang mereka alami saat ini.

Ya Allah terimalah syuhada mereka dan sembuhkanlah yang luka dan sakit dari kalangan mereka, Ya Allah tetaplah bersama mereka dan jauhilah musuh-musuh mereka kerana tiada daya dan kekuatan bagi mereka kecuali dariMu.

Ya Allah turunkanlah pertolonganMu buat kaum mujahidin di seluruh dunia. 

2. Nyatakan sokongan di laman sosial

Media sosial merupakan salah satu saluran bagi menunjukkan bantahan kita terhadap apa yang berlaku di bumi Palestin.

Inilah antara salah satu benda yang ditakuti oleh Zionis Israel kerana apabila warga net mula bertindak balas atas segala perbuatan yang telah mereka lakukan.

Kezaliman yang di buat harus dipertontonkan di mata dunia agar keperitan rakyat Palestin dirasai bersama.

Sabda Baginda Rasulullah: Kamu melihat orang-orang yang beriman dalam berkasih-sayang, hubungan cinta mereka dan saling berbuat baik sesama mereka adalah seperti satu tubuh. Apabila ada bahagian tubuh yang berasa sakit, maka bahagian tubuh yang lain ikut tidak boleh tidur dan merasa demam. - [HR Bukhari 5552].

3. Berhenti membeli produk dari Israel

Melemahkan ekonomi merupakan salah satu tindakan yang amat berkesan bagi menjatuhkan Zionis Israel. Mengenali syarikat-syarikat Israel bukanlah satu perkara yang sukar buat masa sekarang. Ini kerana, teknologi masa kini dapat digunakan bagi mengenali mana-mana syarikat yang diasaskan oleh Israel.

Memboikot barangan Israel merupakan satu tanda protes rakyat Malaysia terhadap serangan rejim Zionis ke atas Palestin hingga mengakibatkan ratusan rakyatnya terkorban.

4. Memberi sumbangan

Sumbangan yang diberikan dapat digunakan bagi membantu rakyat Palestin yang cedera akibat keganasan Zionis.

Rakyat Malaysia yang dikenali sebagai rakyat yang pemurah perlu menyahut seruan untuk membantu saudara-saudara kita di sana bagi mengurangkan beban mereka yang kehilangan rumah, kesihatan dan infrastruktur yang musnah akibat serangan ke atas Gaza.

Wang yang disedekahkan akan menjadi saksi di hadapan Allah bahawa kita juga turut membantu dan menolong saudara seagama kita di sana. Semoga derma yang diberikan menjadi saham akhirat kita di sana nanti.

Sabda Baginda Rasulullah: Sesiapa yang meringankan daripada seorang mukmin satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, Allah SWT akan meringankan daripadanya satu kesusahan daripada kesusahan di Hari Kiamat. Sesiapa yang memudahkan kepada orang yang kesempitan, Allah akan memudahkan kepadanya di dunia dan akhirat. Sesiapa yang menutup (aurat atau keaiban) seorang muslim, Allah akan menutup (aurat atau keaiban) nya di dunia dan akhirat. Allah sentiasa menolong seseorang hamba selama mana hamba itu menolong saudaranya. - [HR Muslim 2699]

5. Sertai jamaah Islam atau parti Islam (PAS)

Sertai jamaah Islam atau Parti Islam, dari kampung sendiri, daerah, negeri, negara dan antarabangsa. Di Malaysia ada  Parti Islam Se Malaysia (PAS), berdaftar dengan kerajaan, bergerak mengikut lunas-lunas Perlembagaan Persekutuan, menyertai pilihan raya umum, telah memenangi di beberapa negeri dan beberapa kawasan parlimen.

Pada PRN Johor kali ini, Perikatan Nasional bertanding di semua 56 kawasan DUN melibatkan 33 calon daripada Bersatu, PAS (15) dan Gerakan (lapan). Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 12 Mac akan datang sebagai tarikh pengundian bagi PRN Johor, manakala pengundian awal pada 8 Mac.

Juga, hal ini berlaku kerana PAS terus kompromi dengan beberapa parti politik untuk mencapai cita-cita menegakkan kebajikan, atau negara Islam. Menegakkan negara Islam adalah wajib, ia menjadi 'fardhu ain kepada setiap individu Muslim kalau negara Islam masih belum tertegak. 

Bahkan tidak sempurna iman seseorang itu selagi negaranya sendiri masih belum menjadi negara Islam yang sebenarnya. Menegakkan negara Islam sebenar, itulah yang menggerunkan Israel dan musuh-musuh Allah SWT..

Wallahu 'aklam.

Siri Analisis PRN Johor

  

1 comment:

Anonymous said...

Presiden Ukraine adalah seorang Yahudi yang cuba melaga-lagakan Russian dengan NATO.

Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy was born to Jewish parents on 25 January 1978 in Kryvyi Rih, then in the Ukrainian Soviet Socialist Republic. His father, Oleksandr Zelenskyy, is a professor and the head of the Department of Cybernetics and Computing Hardware at the Kryvyi Rih State University of Economics and Technology; his mother, Rymma Zelenska, used to work as an engineer.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails