Saturday, June 06, 2020

PRK Chini. Belum Lawan PH Sudah Kalah.


Nasib baik ada alasan covid-19, PH tak bertanding di Chini


PKR mengumumkan bahawa parti itu tidak akan meletakkan calon bagi pilihan raya kecil (PRK) di dewan undangan negeri Chini.
Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil memberitahu Malaysiakini bahawa ia juga bermakna Pakatan Harapan (PH) tidak akan meletakkan calon.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, partinya membuat keputusan itu dibuat selepas mengambil kira masalah Covid-19 yang masih belum ditangani sepenuhnya dalam negara.

"Pada masa yang sama, dalam konteks kebiasaan baharu, prosedur operasi standard (SOP) sedang dirangka berhubung perjalanan pilihan raya, namun aspek keselamatan dan kesihatan para pengundi pada ketika ini masih menjadi satu kerisauan.
"PKR berpandangan SOP yang bakal dikeluarkan akan mendatangkan kesan kepada cara berkempen dan gerak kerja di lapangan.
"Contohnya, larangan lebih dari 20 orang berhimpun untuk ceramah umum perlu diteliti, dan kita juga belum diberitahu prosedur untuk kempen rumah ke rumah, pondok panas serta perkara-perkara lain yang amat penting dan menjadi kelaziman dalam konteks persiapan gerak kerja pilihan raya," katanya dalam kenyataan media hari ini.

PRK Chini di Pahang akan menjadi yang pertama diadakan ketika negara menghadapi pandemik Covid-19.
Sebelum ini, Setiausaha Agung Veteran Umno, Mustapha Yaakub menyarankan agar Pakatan Harapan (PH), gabungan yang dianggotai PKR, tidak meletakkan calon.
Mustapha berkata ini kerana PH tidak mampu untuk menandingi kekuatan gabungan BN dan PAS, selain Chini telah sekian lama menjadi kubu kuat BN.
PAS pula sebelum ini telah mengumumkan tidak akan meletakkan calon di PRK itu dan akan menyokong calon Perikatan Nasional (BN), gabungan baru yang dianggotai BN.
Bagaimanapun, Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad sebelum ini mencadangkan PH bertanding demi "mempertahakan prinsip".
Menurut Khalid, adalah menjadi tanggungjawab PH membawa mesej kepada rakyat untuk mewujudkan pentadbiran bersih dan bebas rasuah menerusi setiap pilihan raya termasuk PRK Chini.
Suruhanjaya Pilihan Raya sebelum ini telah menetapkan tarikh hari penamaan calon pada 20 Jun dan pengundian awal diadakan 30 Jun, manakala hari mengundi pada 4 Julai.
Pengerusi SPR Azhar Azizan Harun sebelum ini berkata pihaknya sedang menyediakan prosedur operasi standard (SOP) bagi melaksanakan PRK Chini dalam melindungi kesihatan dan keselamatan semua pihak termasuk pengundi.
PRK Chini diadakan berikutan kematian penyandangnya, Abu Bakar Harun, 60, di Hospital Kuala Lumpur akibat serangan jantung selepas terjatuh dan mengalami sesak nafas.
Pada PRU14 DUN Chini, Abu Bakar yang mewakili BN menang dengan majoriti 4,622 selepas mendapat 10,027 undi atau 47.2 daripada jumlah keseluruhan undi.
Kerusi DUN itu mempunyai 21,251 pengundi terletak di bawah parlimen Pekan yang disandang oleh bekas perdana menteri Najib Razak.
MR (Mindarakyat):  Kalau bertanding pun nak kempen isu apa? Manifesto baharu ke? 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: PH kalah lagi kerana 'PKR mengumumkan bahawa parti itu tidak akan meletakkan calon bagi pilihan raya kecil (PRK) di dewan undangan negeri Chini.' Mengapa tak letak calon DAP barua dari Melayu? Puak penakut juga rupanya.. tanda PH sudah dekat ajal.

3 comments:

Anonymous said...

Susah2 sangat suroh je Non tanding, boleh tengok samada masih FORFULAR atau tidak?

Anonymous said...

Bukankah ini membuktikan Pakatan Hancing pimpinan parti kafir Harbi DA-Pigs mengakui bahawa jika berlaku PRK dan PRU baharu, rakyat akan menolak Pakatan Hancing ???

Maka Pakatan Hancing yang sangat terdesak sekarang menggunakan politik persepsi yg sangat kotor untuk menghasut rakyat membenci kerajaan.

Anonymous said...

Rakyat semakin bijak. Pemimpin yg suka bertelagah, bukan lah pemimpin yg baik untuk rakyat. Ini bukan pemimpin pilihan mereka. Pemimpin seperti ini sibuk penuhi serakah sendiri, dan biarkan rakyat terkapai. Pemimpin yg suka bercakap bohong juga tidak memenuhi ciri2 pemimpin yg jujur. Yg suka arak pun banyak timbul masalah kemasyarakatan. Jenayah meningkat dan mangsa pula dari golongan yg suci bersih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails