Monday, June 01, 2020

DAP Dominasi Lantikan Politik GLC Semasa PH. Ini..Antara `bisu’ DAP lantikan politik GLC dan perpaduan Melayu Perikatan Nasional
Pergerakan minda seorang Perdana Menteri tidak pernah berakhir dan tidak pernah bermula. Hidup beliau benar-benar umpama roda di dalam roda.
Roda luaran berpusing mengikut arah jam tetapi pada masa sama, dalaman boleh berpusing ke arah yang lain – merancang laluan untuk perkara akan datang.
Waima apa pun, `orang itu’ harus akur setiap Perdana Menteri mempunyai cara atau gayanya sendiri dalam melakukan sesuatu. Tiada dua Perdana Menteri menangani sesuatu isu dengan cara sama. Ia bukanlah misteri seperti mana pengalaman Malaysia telah membuktikannya.
Apabila Perdana Menteri ketujuh membenarkan Ahli Parlimen Cheras selama enam penggal yang juga Pengerusi DAP Kebangsaan, Tan Kok Wai dilantik selaku Duta Khas Malaysia ke China pada 1 Ogos 2018, mengapa pula kesediaan Perdana Menteri kelapan memilih Ahli Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjawat Duta Khas bertaraf menteri ke rantau Timur Tengah disanggah?
Jika ada mengatakan lantikan politik tidak sesuai, negara jiran Singapura lantik juga isteri perdana menteri terajui GLC sayap pelaburan kerajaan, Temasek Holdings. Ya, kriteria dan kelayakan ada, mengapa tidak? 
Apabila Mazlan Aliman dari Parti Amanah Negara jadi peneraju Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) hanya kerana dikatakan dia aktif demonstrasi haram jalanan hasut rakyat lawan Barisan Nasional (BN) sebelum PRU-14, ada orang pertikaikan? Ada lah, tapi tidak lah ramai.
Isu lantikan politik dalam GLC semasa era Perikatan Nasional tidak sepenting isu lebih besar lagi – perpaduan orang Melayu.
Kalau lantikan politik hendak dipergunakan, mengapa tidak dihebohkan apa yang telah dijanjikan PH dalam manifesto PRU-14 untuk menarik sokongan rakyat.
Dalam manifesto PH, dalam Janji 22 ada menyebut, ‘Menjadikan pentadbiran semua GLC setaraf dengan piawaian antarabangsa’ dan akan memastikan pelantikan ahli lembaga pengarah ke dalam GLC nasional dan negeri adalah dari kalangan golongan profesional, dan bukan berdasarkan kaitan politik mereka.
Begitu juga Janji 21, ‘Memperkasa perkhidmatan awam’, kerajaan PH akan meletakkan sektor perkhidmatan awam kembali ke tempat yang sewajarnya – dengan memastikan para pegawai kerajaan tidak terlibat atau terpengaruh dengan sentimen politik kepartian dalam melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat.
Tapi apa sudah jadi? Flip-flop.
Di beberapa negeri seperti Pulau Pinang semasa PH memerintah, pelantikan beberapa ahli politik dalam GLC nya termaktub dalam enakmen negeri berkenaan. Walaupun ada kebimbangan berkemungkinan berdepan dengan percanggahan kepentingan yang membawa kepada penyalahgunaan kuasa dan tanggungjawab, namun isu itu ditolak ke tepi.
Dr Mahathir, Perdana Menteri sebelum ini ketika ditanya 7 Oktober 2019 mengenai isu itu, mempertahankan tindakan kerajaan PH membuat lantikan politik bagi jawatan penting dalam beberapa GLC.
Kata beliau, kerajaan pimpinannya akan meneruskan dasar melantik mereka yang banyak berjasa kepada parti dan memenangkan PH pada Pilihan Raya Umum, berkebolehan serta berkelayakan.
“Inilah masalahnya, kita tidak patut bagi mana-mana jawatan kepada orang yang bekerja keras menangkan parti, tetapi yang dapat nikmat jawatan adalah mereka yang tidak membantu parti.
“Apabila ini berlaku, maka kecewalah mereka yang bertungkus lumus membantu PH. Atas sebab itulah, kita pilih orang yang ada kaitan sikit dengan parti sebab ada kelayakan,” katanya kepada media.
Malah, Menteri Kewangan waktu itu, Lim Guan Eng mempertahankan pelantikan ahli politik PH yang menyertai entiti GLC, sambil menekankan ia tidak berleluasa dan bukan pada peringkat kebangsaan. Bahkan kata Setiausaha Agung DAP itu lagi, ia bukan isu kerana GLC berkenaan ditadbir secara profesional.
Justeru, terjadilah apa yang berlaku. Ramai pemimpin DAP mendominasi jawatan dalam GLCs.
Antaranya:
1. Ahli Parlimen Bentong, Wong Tack, yang telah dilantik sebagai Pengerusi Malaysian Timber Industry Board (Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, MTIB) pada Ogos 2018.
2. Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, yang telah dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) pada November 2018.
3. Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Chan Foong Hin, yang telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Port Authority (Lembaga Pelabuhan Labuan, LPA) pada Februari 2019.
4. Ahli Parlimen Ipoh Timor, Wong Kah Woh, yang telah dilantik sebagai Pengerusi Sustainable Energy Development Authority (Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari, SEDA) pada Julai 2019.
5. Ahli Parlimen Lanang, Alice Lau, yang telah dilantik sebagai Pengerusi National Institute of Occupational Safety and Health (Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara, NIOSH) pada Oktober 2019.
6. Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah, yang telah dilantik sebagai Pengerusi Port Klang Authority (PKA) (Lembaga Pelabuhan Klang, PKA) pada Mei 2019.
8. Dr John Brian Anthony, yang merupakan Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Ahli Jawatankuasa DAP Sarawak, yang telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Bintulu Port Authority (Lembaga Pelabuhan Bintulu, BPA) pada November 2018.
9. Jeffrey Chew Gim Eam, yang merupakan mantan Penolong Bendahari DAP Pulau Pinang, yang telah dilantik sebagai Pengerusi Penang Port Commission dan Pengerusi Penang Port Commission Teluk Ewa (Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang dan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang Teluk Ewa, PPC dan PPC Teluk Ewa) pada Mac 2019.
Rakyat semasa era kerajaan PH terus dihidangkan dengan tindak tanduk melanggar janji manifesto gabungan parti-parti politik mereka dengan pelantikan Pengerusi PH Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa sebagai Pengerusi baharu Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) berkuat kuasa 1 Mac 2019.
Begitu juga dengan pelantikan Pengerusi PH Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang juga Menteri Besar Kedah sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) juga berkuat kuasa 1 Mac tahun lepas.
Ramai lagi, antaranya aktivis undang-undang dari Parti Bersatu, Mohamed Haniff Khatri Abdulla dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA), ahli Majlis Pimpinan Tertinggi parti tersebut, Akhramsyah Muammar Ubaidah Sanusi pula mengetuai Mara Corporation Sdn Bhd dan Datuk Dr. Sukiman Sarmani sebagai Pengerusi UNITEK-Mara.
PH turut melantik ahli Majlis Pimpinan Tertinggi yang juga Timbalan Pengerusi Biro Strategi dan Dasar PPBM, Wan Saiful Wan Jan sebagai Pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Dr Faiz Naaman (Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM dan Exco ARMADA Nasional) di Lembaga Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan isteri Setiausaha Politik Perdana Menteri dan
Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM, Junaidah Kitting sebagai Pengerusi Amanah Ikhtiar Malaysia.
Nama-nama lain seperti Timbalan Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah), Faiz Fadzil dengan jawatan Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Pengerusi Amanah Kelantan, Wan Rahim Wan Abdullah sebagai Pengerusi Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara dan Ahli Jawatankuasa Tertinggi PAN Nasional, Mazlan Aliman sebagai Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).
Jadi, tak perlu gawat, tak perlu kecoh. Pemimpin-pemimpin dalam PN, anda mempunyai agenda besar merapatkan perpaduan Melayu yang belum selesai.
Maka, bantulah Muhyiddin menerusi cara merealisasikan kepentingan gabungan parti politik Melayu ketika mana Melayu sedang berasa `tertindas’ orang lain.

Akhirnya kita pasti berjaya membuktikan kita mampu. Tak perlu fokus kepada isu-isu lain.
SM

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-109: DAP Selepas PM Ke 8.
E-Buku IH-109: DAP Selepas PM Ke 8.

2 comments:

Anonymous said...

Gambar yg tular pemimpin Melayu perjumpaan di rumah Tun langsung tidak dijemput Anwar Ibrahim.

Pada DSAI dan Otai kalau tak faham bahasa jugak maksud tersirat dlm gambar tsb elok bubar kan saja Parti PKR tu..!!

Anonymous said...

50 JUTA SATU UNDI UNTUK PELACUR PELACUR POLITIK DI MALAYSIA

Satu-satunya pilihan 'DO or DIE' yang Dr. Mahathir ada ialah dengan membeli seberapa ramai yang boleh Ahli Parlimen supaya menyokong undi tidak percaya yang akan beliau adakan nanti.

Ini adalah strategi terakhir dan Dr. Mahathir berada dalam keadaan 'DO' or 'DIE'.

Sekiranya gagal membeli Ahli Parlimen, Dr. Mahathir bakal mengakhiri karier politik dan mungkin juga hayat beliau dalam keadaan yang cukup hina.

Bukan sahaja beliau akan diingat sebagai pemimpin yang ditolak oleh gabungan parti dalam Pakatan Harapan, malah ditolak oleh parti yang beliau sendiri tubuhkan.

Rakyat pula akan mengingati beliau sebagai Bapa Kehancuran Negara.

Segala jasa-jasa beliau (sekiranya layak dipanggil jasa) selama 22 tahun akan terhapus.

Deretan kes mahkamah berkenaan salah guna kuasa, rasuah dan AMLA akan menunggu Dr. Mahathir.

Jadi, untuk mengelakkan itu semua berlaku, beli sahaja Ahli Parlimen.

Untuk membayar seorang Ahli Parlimen RM10 juta atau RM20 juta atau RM50 juta bukanlah masaalah yang besar bagi Dr. Mahathir yang memiliki kekayaan beratus bilion ringgit.

Tawar menawar dijangka akan berlaku dan mungkin sedang berlaku sekarang ini.

Dr. Mahathir pun sudah beberapa kali bagi clue, Muhyiddin mempunyai majoriti yang sangat sedikit, kalau 3 atau 4 orang Ahli Parlimen berpaling tadah, Muhyiddin akan jatuh.

Broker-broker sedang hadapi hari-hari yang sibuk sekarang ini hingga Parlimen bersidang pada Julai nanti.

Pelacur-pelacur politik akan menanti-nantikan kedatangan broker kepada mereka.

Persetankan prinsip dan perjuangan politik dan parti.

Gambar yang tular di rumah Tun bersama pemimpin Melayu yang hadir kecuali Brother Anwar Bin Ibrahim.

Kalau otai reformasi dan brother tak boleh juga baca message yang tersirat dalam gambar tu elok Parti PKR dibubarkan terus...!!

Lu fikir lah sendiri...!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails