Wednesday, June 03, 2020

Okey, Sokong Tegas Kem.WP Sekat Arak Serta-merta. Syabas!


Ketegasan sekat jualan arak amat disokong

KUALA LUMPUR: PAS menyokong cadangan Kementerian Wilayah Persekutuan untuk membekukan pengeluaran lesen baharu penjualan arak.

Ia disusuli pula dengan pengumuman Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang menegaskan bahawa semua permohonan baharu lesen minuman keras dibekukan berkuatkuasa serta merta.
Timbalan Presiden PAS, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tindakan Kementerian Wilayah Persekutuan bagi membekukan semua aktiviti pengeluaran dan penjualan arak sehingga satu mekanisma kawalan dapat dilakukan bagi mengelak kemalangan disebabkan pemandu mabuk.

Memetik laporan Berita Harian, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, tindakan pembekuan itu adalah wajar sehingga satu garis panduan akan diwujudkan dan semakan perundangan dilakukan oleh pihaknya.

“Dengan kejadian pemandu mabuk dan menyebabkan kemalangan, wajar pengeluaran lesen baru menjual arak dibekukan sehingga satu garis panduan dan semakan perundangan dapat dilakukan.

“Lesen premis pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu diperketatkan,” kata Annuar menerusi ciapan di Twitter miliknya.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata melihat kenyataan itu satu ketegasan kerajaan dalam menangani isu pemandu mabuk.

Apatah lagi kes pemandu mabuk yang menyebabkan kematian orang awam di negara ini semakin hari semakin meningkat.

Kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu, mutakhir ini kawalan terhadap minuman keras sangat longgar sehinggakan ia dijual di kedai-kedai biasa dan boleh dibeli oleh sesiapa sahaja.

“Walaupun ada peraturan dan larangan kepada remaja di bawah 18 tahun dan juga larangan kepada umat Islam. Namun, ia langsung tidak dikuatkuasakan,” katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, langkah DBKL dan Kementerian Wilayah Persekutuan itu amatlah wajar dan perlu disokong penuh.

Sementara itu, beliau turut memberi cadangan supaya kerajaan mengukuhkan lagi pendidikan moral kepada masyarakat.

Malahan katanya hukuman dan tindakan yang perlu diambil untuk mengawal dan mengesan peminum dengan lebih komprehensif.

“Beberapa langkah pendidikan moral kepada masyarakat perlu ditingkatkan. Bahkan hukuman kepada pemandu mabuk, kedai yang menjual kepada remaja dan orang Islam perlu disemak semula, agar benar-benar menggerunkan,” ujarnya.- HARAKAHDAILY 3/6/2020
Komen Weblog Ibnu HasyimOkey, kita sokong ketegasan kerajaan baru Kementerian Wilayah Persekutuan yang menyekat penyebaran arak serta-merta. Walaupun ianya suatu berita gembira bagi umat Islam, tetapi sebenarnya, manfaat adalah untuk semua manusia tidak kira agama dan bangsa. Itulah istimewanya Islam untuk sejagat. Syabas Kementerian W/P!

11 comments:

Anonymous said...

Pan mesti tak setuju ni. Terutama bang lid. Sebab ganggu kebebasan dap.

Anonymous said...

Semakin pudar cahaya iman di wajahnya, innalillahi.........

Anonymous said...

Jual arak ni sejak datang bangsa dap. Dulu2 tak da pun.

Anonymous said...

Nih lagi

Anak Pahang, Mohd Syukri Mohd Ramli dah buat aduan repot polis kat IPD Kuantan terhadap PBT MPK Kuantan, apa cer lebai YB MP oiiiii..........

Pencemaran warga asing hanching lebai oiiiiiiii..........deme buat apa YB MP lebai oiiiiiiiii dok kira haji dan elaun masyukkkkkkk cukup ke dok yerrrrrr..........

Anonymous said...

ralat.......haji oiiiiii

Pencemaran warga asing hanching lebai oiiiiiiii..........deme buat apa YB MP lebai oiiiiiiiii dok kira gaji dan elaun masyukkkkkkk cukup ke dok yerrrrrr..........

June 4, 2020 at 9:06 AM

Anonymous said...

Isu remeh. Sekadar fitnah untuk menunjukkan kebencian dan kegagalan menawan hati rakyat majoriti. Semangat dap yg gagal membencikan orang melayu terhadap ulamak. Tepok.

Anonymous said...

Makin meghoyan. Meghoyan macam atok nuwar nak sangat jadi pm. Sanggup buat apa saja, termasuk gadai hak bumiputera. Manusia macam ini pun masih wujud. Sanggup jual dua nama menteri yg kononnya nak umum lompat parti. Fitnah dan fitnah. Jika dua dua lompat, itu fakta. Tapi dah berlalu empat hari, tak da apa pun berlaku. Nanti presiden pkr kena pecat oleh ahli sendiri. Banyak sangat bohongnya.

Anonymous said...

Lu olang pigi talik tengok, kita kasi kelua sapa olang yng kasi itu lesen sama kita

ini jumat ofis bukak, lu pigi sikalang manyak cakap tak guna

Anonymous said...

Belajar melalui kesilapan. Jangan ulang lagi. Jangan diberi muka. Nanti kaduk naik junjung. Haramkan arak terus. Jangan keluarkan lesen baru. Ini bukan isu perkauman tapi isu nyawa orang awam yg mati dilanggar oleh pemandu mabok. Polis pun kena langgar.

Anonymous said...

Wah RBA ternakan parti kafir Harbi DA-Pigs sedang meroyan histeria sejak DA-Pigs tumbang baham tanah.

Inilah akibat kekecewaan melampau tahap gila babi RBA dan boss kafir Harbi mereka setelah hilang kuasa untuk menindas Islam dan umat Islam.

RBA merasa sangat marah apabila kerajaan mahu mengawal arak sejak semakin ramai pemandu mabuk mencederakan atau membunuh umat Islam. Maklumlah RBA sendiri suka menjerit "Yam-seng!" dan minum arak hingga mabuk.

Mengapa pemandu kafir yang mabuk selalu dilaporkan melanggar umat Islam sehingga menyebabkan kecederaan parah atau kematian umat Islam ??

Mengapa pemandu kafir yang mabuk tidak melanggar orang-orang kafir ???

Berapa ramai rakyat perlu mati kerana pemandu mabuk sebelum DA-Pigs menukar dasar pro-araknya dan dasar pro-festival arak terbuka ?

Nampaknya puak munafik, puak kafir dan puak kaki botol sahaja sokong DA-Pigs.

Anonymous said...

Adakah RBA 10:04 pendatang haram dari China Komunis dan memiliki MyKad palsu kerana RBA ini tidak tahu menulis atau bercakap Bahasa Melayu ???

Hoi RBA bodoh balik Wuhanlah !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails