Sunday, September 15, 2013

Tangani Pemikiran Syiah & Liberal -Datuk Harun Taib

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib

ALOR SETAR - Ulama dalam Pas perlu mengkaji pemikiran haddamah (perosak) untuk mengekang penularan anasir itu dalam masyarakat. Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib berkata, mereka yang berkebolehan dan berilmu wajar membuat kajian membantu Majlis Penyelidikan Dewan Ulamak Pas menyediakan maklumat kepada umum.

“Pemikiran ini semakin berleluasa, jadi kita hendaklah tangani secara ilmiah termasuk pemikiran Syiah dan Islam liberal yang menjadi anutan dan pegangan segelintir umat Islam di Malaysia,” katanya, semalam.

Harun berkata, Muktamar Dewan Ulama Pas lalu, meluluskan resolusi berkaitan pemikiran haddamah yang memerlukan pelan tindakan agar tidak menular dalam masyarakat. Sehubungan itu, peranan dan kedudukan ulama dalam parti itu perlu diperkukuh sebagai golongan penting  memperjuang Islam didokong Pas.

Ulama Pas juga disaran menambah ilmu pengetahuan serta kemahiran dalam aspek kepimpinan dan pengurusan agar memenuhi tahap kompetensi sewajarnya. Harun berkata, Akademi Latihan dan Kepimpinan Ulamak akan memperkasa tahap kompetensi ulama melalui latihan berbentuk soft skill yang akan ditawarkan kepada ulama agar seiring perkembangan semasa.

"Program tarbiyah setiap peringkat perlu diperkukuh menerusi pelan tindakan berkesan," katanya.

Tambahnya, kebanjiran ahli jamaah lain dialu-alukan tetapi mereka perlu mematuhi garis panduan silibus usrah dan pengisian dalaman parti. (Hrkh)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails