Saturday, July 23, 2011

Anti Rokok: Tapi Bunuh Rakyat Asal Dapat Duit.. Arak?

Kotak rokok imej ngeri, konon..

Kotak rokok imej lebih ngeri

PUTRAJAYA - Semua enam imej penyakit kronik pada kotak rokok sedia ada akan digantikan kepada yang baharu dan lebih ngeri mulai Januari tahun depan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Hasan Abd. Rahman berkata, ia bertujuan mengingatkan kira-kira tiga juta perokok di negara ini terhadap bahaya tabiat merokok dengan lebih berkesan.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai imej baharu yang bakal diperkenalkan itu.

Imej penyakit kronik pada kotak rokok ketika ini ialah kelahiran bayi pramatang, kanser paru-paru, kanser mulut, kanser leher, gangren dan keguguran janin.

"Kami belum memutuskan imej yang bakal digunakan tetapi ia tetap diganti setiap dua tahun sekali sebagaimana perancangan asal,'' katanya pada sidang akhbar selepas hadir ke Seminar Pendidikan Fatwa-Merokok Adalah Haram di Auditorium Ibnu Sina, Masjid Putra di sini semalam.

Turut hadir Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Othman Mustapha.

Kerajaan memperkenalkan imej penyakit kronik akibat merokok yang meliputi 40 peratus di bahagian depan dan 60 peratus di bahagian belakang berkuat kuasa 1 Jun 2009.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kerajaan tadbiran BN..

Satu: Konon taknak rokok supaya rakyat sihat. Tapi jual juga kerana dapat duit hasil dari cukai rokok. Ertinya kerana duit, kerajaan sanggup bunuh dengan sakitkan rakyat sendiri. Lucu!

Kedua: Adakah kerajaan buat kajian berapa banyak duit keluar negara atau membazir kerana..

  • Hasil dari rakyat berpenyakit akibat merokok?
  • Import ubatan dari luar negara untuk mengubati penyakit rakyat kerana rokok.
  • Taukeh rokok atau perbelanjaan rokok yang membawa wang keluar negara.
Ketiga: Arak juga mendatangkan penyakit. Mengapa kerajaan tidak kempen habis-habisan larang minum arak??

Jangan buang duit dan masa dengan membuat kotak rokok imej ngeri setiap dua tahun, yang sia-sia, kebudak-budakan dan bodoh. Tutup saja kilang rokok atau haramkan import rokok.. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails