Thursday, May 25, 2017

Rasuah: Seorang Lagi Polis Ditahan Di Melaka

Dzulkifli-Ahmad--macc-sprm-polis
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu menahan seorang lagi pegawai polis – individu ke-13 yang disyaki terbabit dalam kegiatan mengutip wang daripada pengusaha pusat judi tanpa lesen dan rumah urut di sekitar Melaka.
Difahamkan, suspek berpangkat Assisten Superintendan (ASP) dan berumur 51 tahun itu adalah ketua Bahagian Siasatan Jenayah di sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di Melaka.
Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad ketika mengesahkan tangkapan itu enggan memberi butiran lengkap mengenai tangkapan terbaru itu.
“Ada tangkapan tadi…maklumat lanjut akan kita beri nanti,” beliau sekadar memberi maklumat itu kepada pemberita ketika ditemui semasa melakukan tinjauan mesra kempen Gerakan Revolusi Anti Rasuah (GERAH) dan 3J iaitu “Jangan Hulur, Jangan Kawtim dan Jangan Settle” pada Rabu.
Suspek dipercayai dibawa ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya dan akan direman bagi membantu siasatan seperti proses sama yang dilalui mereka ditahan SPRM membabitkan kes sama sebelum ini.
Sejak 16 Mei lepas, SPRM menahan 12 individu, termasuk 2 ketua polis daerah di Melaka.
Tangkapan terakhir sebelum kes ini melibatkan seorang pegawai polis berpangkat Deputi Superintendan (DSP) berumur 49 tahun yang juga bertugas sebagai ketua Bahagian Siasatan Jenayah daerah Melaka Tengah.
Mereka semua disiasat mengikut Seksyen 16 (a)(B) dan 17(a) Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001. (FMT)


Lihat: Peluang Kerja Kutip Buah Di Australia, Gaji RM40-48 Per Jam.. Bagaimana?

Peluang Kerja Kutip Buah Di Australia, Gaji RM40-48 Per Jam.. Bagaimana?


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails