Thursday, February 09, 2017

G/Eng Tuduh K'tan Muflis.. Dah Meroyan Ke?
AHMAD FADHLI SHAARI 

"SAYA membaca kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng seperti yang disiarkan oleh Berita Harian hari ini 8 Februari 2017 yang menyatakan bahawa Kelantan adalah sebuah negeri gagal dan muflis, berikutan ditadbir oleh PAS, sebuah parti yang gagal. " Kata penulis Ahmad Fadhil Shaari.

"Saya sifatkan kenyataan Guan Eng tersebut hanyalah untuk mengalih tumpuan daripada kontroversi campur tangan terhadap fatwa yang berlaku di Pulau Pinang pada hari ini. Di dalam usaha mengalih perhatian tersebut, Guan Eng menyerang Kelantan.

"Barangkali pada tanggapannya, dengan menjadikan Kelantan sebagai sasaran, seluruh perhatian ke Pulau Pinang ekoran keceluparannya sendiri akan terhenti seketika. Namun, meletakkan Kelantan sebagai sasaran hanya akan menjadikan Guan Eng sebagai bahan ketawa." Tulis Ahmad Fadhil.

Menurut Ahmad Fadhil, Guan Eng memfintah Kelantan sebagai sebuah negeri yang muflis pada saat Negeri Kelantan berada pada kedudukan ke-3 tertinggi di Malaysia dari sudut pemilikan kediaman iaitu sebanyak 83.9%.

"Saya mencabar Guan Eng untuk mendatangkan statistik berapakah peratus pemilikan kediaman di Pulau Pinang bersama perbandingan di antara kekuatan ekonomi Bumiputera di negeri yang ‘sangat kaya’ itu.

"Saya barangkali boleh sedikit membantu Guan Eng mengingatkan beliau terhadap fakta bahawa mengikut laporan Jabatan Perangkaan Malaysia (2014), populasi penduduk Pulau Pinang adalah 1.663 juta orang iaitu Cina (42.2 peratus), Melayu (41.3 peratus), India (9.8 peratus), bangsa-bangsa lain termasuk warga asing (6.7 peratus).

"Bagaimanapun dari sudut pemilikan tanah, Pejabat Tanah dan Galian pada 2010 telah mengeluarkan statistik bahawa pemilikan tanah oleh kaum Cina di Pulau Pinang mengikut bilangan hak milik adalah sebanyak 64 peratus, manakala Melayu pula hanya 28 peratus dan India sebanyak 8 peratus."

Menurut Ahmad Fadhil lagi, ni bukan isu perkauman, ini adalah fakta dan timbanglah sendiri mengikut neraca yang sihat dan adil. Tepatkah peratus pemilikan tersebut jika dibandingkan peratus bilangan penduduk?

Kelantan Lebih Baik Dari Pulau Pinang

Adalah lebih baik Kelantan yang diktakan muflis ini jika dibandingkan dengan Pulau Pinang dari sudut menjaga hak pribumi bumiputera dan keadilan untuk rakyat.

Ahmad Fadhil juga memaklumkan,

  • Untuk makluman Guan Eng juga, sumber dari Khazanah Research Institute pada tahun 2016 juga menunjukkan Pulau Pinang sebagai negeri ketiga tertinggi dari sudut ketidakmampuan rakyat untuk membeli rumah. 
  • Sekalipun gaji bulanan (pertengahan) rakyat Pulau Pinang berada di angka RM4,702.00 namun harga rumah (pertengahan) di negeri tersebut ialah RM295,000.00 berbanding Kelantan yang walaupun gaji bulanan (pertengahan) di negeri ini ialah RM2.716.00 namun harga rumah (pertengahan) di negeri ini hanyalah sekitar RM157,740.00. 
  • Ia sekaligus meletakkan Pulau Pinang berada di tangga indeks 5.2 iaiti sangat tidak mampu dimiliki berbanding Kelantan hanya di tangga indeks 4.8. Apa yang lebihnya Pulau Pinang sehingga anda melabelkan kami sebagai negeri hampir bangkrap?
  • Suka untuk saya nyatakan kepada Guan Eng, Kelantan telah mencatatkan penurunan kadar kemiskinan sebanyak 1.8% daripada 2.7% pada 2012 kepada 0.9% pada tahun 2014.
  • Pencapaian ‘negeri bangkrap’ ini juga dari sudut anggaran tahunan hasil negeri meningkat dari tahun ke setahun di mana pada tahun 2017, Kelantan mengunjurkanmemperolehi hasil sebanyak RM636.98 juta yang meliputi hasil cukai sebanyak RM179.67 juta, Hasil Bukan Cukai sebanyak RM308.02 juta dan Terimaan Bukan Hasil sebanyak RM149.29 juta. 
  • Jumlah tersebut menunjukkan berlakunya peningkatan dalam hasil sebanyak RM43.18 juta ataupun sebanyak 7.27% berbanding dengan anggaran hasil tahun 2016 sebanyak RM593.80 juta.

Bukan Gagal..

Menurut beliau lagi,

"Adapun kegagalan (sebenarnya bukan gagal) pemimpin kami membeli rumah banglo yang dilengkapi dengan kolam renang, ia bukanlah kerana Kelantan tidak mempunyai wang dan hampir bangkrap, tetapi negeri ini sudah diasaskan di atas prinsip Membangun Bersama Islam. Prinsip ini sudah cukup menyejukkan tanpa memerlukan kolam renang untuk menurunkan suhu kepanasan.

"Hakikatnya, membuat perbandingan ‘apple to apple’ di antara dua buah kerajaan negeri ini adalah tidak adil kerana banyak lagi faktor perlu ditimbangkan, namun menuduh dengan bahasa kesat bahawa Kelantan ialah sebuah negeri yang bangkrap dan muflis ialah satu tuduhan yang sangat tidak berperikemanusiaan.

"Kelantan terus ditadbir dengan baik oleh kerajaan PAS. Projek-projek persekutuan sekalipun ada yang mengalami diskriminasi, namun sebahagiannya berjalan sekalipun pemimpin negeri tidak berpegangan tangan mesra dengan pemimpin UMNO di atas lantai kaca. Cukup hanya sekadar bergambar bersama pun sudah dilambakkan dengan tuduhan ‘UG’ oleh lidah-lidah pengikut Guan Eng.

"Saya hanya memilih menjawab beberapa serangan sahaja sebelum menjawab beberapa isu lain. Samalah seperti seperti kata Guan Eng sewaktu ditanya kenapa tidak menyaman Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang, jawabnya “Kenapa perlu membuang masa..?”


Nasihat Untuk G/Eng.

"Saya syorkan kepada Guan Eng, nikmatilah hari-hari terakhir sebagai seorang manusia yang bebas dengan sebaik mungkin. Bimbang nanti jika anda ‘ke dalam’ untuk kali kedua, lebih ramai yang bergembira daripada yang bersimpati dengan nasib tuan."

Lapor HARAKAHDAILY 8/2/2017

(IH)

PERHATIAN
Peluang kerja kosong di Korea Selatan hanya dengan modal RM3,00 termasuk tambang dan khidmat..

12 comments:

Anonymous said...

Bagi yang terlupa dan tak pernah tahu

Lim Guan Eng terpaksa meringkuk di penjara dan hilang kelayakan MP Kota Melaka kerana mempertahankan 1 anak gadis Melayu di saat tiada satu orang pun pejuang melayu atau penjihad Islam yang sanggup mempertahankan maruah dan penindasan terhadap 1 nenek tua.

Ianya lebih terhormat dan tulen di mata aku

Anonymous said...

Dedak dedak.

Anonymous said...

Lebai Hadi pun tak pernah masuk penjara krn pertahankan Islam atau rakyat yg dizalimi pemerintah. Sibuk nak jd penasihat ketua penyamun pulak.Kenyang 90juta sampai perut pun boroi. Kaki ponteng pujaan walaun2 biol parti jual agama.

Anonymous said...

Takkanlah Kelantan muflis..mangsa2 banjir dpt bantuan duduk dlm khemah mampu milik lg sampai skrg. Org2 asli kelantan pun dah kaya raya sbb kerajaan Pas sedekah hasil hutan dan hasil balak2 negeri pd org asli..

Anonymous said...

Wah.... balaci-balaci ternakan roket sedang membela sifu roket yang telah menghina agama Islam dan menindas umat Islam dan merobohkan berpuluh kampung Melayu @ umat Islam. Balaci-balaci ini sanggup menjilat kaki sifu roket yang baru keluar dari tandas semata-mata untuk mendapatkan bekalan dedak roket dan daging babi !

Siang malam balaci-balaci roket sibuk mengampu sifu roket yang terlibat dalam pelbagai skandal seperti banglo terlajak murah dan kertas kerja RM300 juta dll dan menghina agama islam dan ulama Islam! Ini jelas menunjukkan balaci-balaci roket adalah pesakit mental yang kronik sebab mereka tidak boleh membezakan antara baik dan buruk !

Hanya kafir harbi dan munafik sahaja menyokong sifu roket yang telah menghina agama Islam dan ulama Islam dan menindas umat Islam.

Anonymous said...

Balaci lebai jual agama dah mula meroyan.kahkahkah

Duit rasuah 90juta dari ketua penyamun masuk akaun bank lebai Pas yg mana agaknya ye walaun biol?

Takbir!

Anonymous said...

Balaci bangsat pemakan dedak 7:21 PM adalah contoh pesakit mental yang suka membuat tuduhan palsu tanpa sebarang bukti ! Duit rasuah 90juta ? Mana bukti? Masih kecil balaci dedak 7:21 PM tak mahu mampus, bila besar sibuk fitnah orang lain !

Anonymous said...

Anon 8:41 Pesakit mental walaun lebai penunggang agama. Tak ikut lebai gi affin bank ke? kahkahkah

Takbir!

Anonymous said...

90juta..90juta..90juta..

Takbir!

Anonymous said...

dah semakin gila pulak anak haram sekor ni nampak sangat dia yang nak 90 juta tu sampai tiga kali diulangnya !!! tu la jangan minum holy water kan dah jadi cam gini

Anonymous said...

Anon 10:57am Sekor anak haram dari PAS Parti Ajaran Syaitan.

Anonymous said...

Khas utk walaun2 biol anak haram Parti Ajaran Syaitan.

https://youtu.be/NukKgHDtfNM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails