Wednesday, February 10, 2016

"Kita semua pengecut," -Mohamad Sabu Akui.

Presiden Amanah, Mohamad Sabu menganggap rakyat Malaysia pengecut kerana tidak mempunyai keinginan untuk mengulingkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.
"Kita semua pengecut," kata Mohamad, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, memarahi orang ramai yang berkumpul untuk menyambut ulang tahun pertama bekas Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dipenjarakan di hadapan Penjara Sungai Buloh malam tadi.
Dalam nada menyindirnya, Mat Sabu mengeluh rakyat tidak bertindak maka Najib akan terus berkuasa.
"Kita akan tetap berdiam, kita ada kekuatan suara tetapi ‘malu-malu kucing’  seperti suara jantan (lelaki) tapi hati betina (wanita)," katanya.
Tambahnya lagi kerana rakyat Malaysia pengecut, katanya," kita dan negara  telah ketinggalan".
“'Berapa lama lagi kita akan tinggal seperti ini?” soalnya.
Mat Sabu berkata, walaupun Indonesia, Thailand dan Myanmar telah melakukan transformasi politik yang berjaya, Malaysia masih lagi terperangkap
Ulanginya lagi "Berapa lama lagi kita akan tinggal seperti ini?”
Walaupun penghinaan dilemparkan, penyokong kelihatan bersorak seolah-olah bersetuju dengan pendapat beliau apabila memanggil mereka pengecut. Dengan ‘meminta maaf’ kepada hadirin kerana gagal menjatuhkan kerajaan Umno- Barisan Nasional.
"Anda semua pengecut, mengaku jerlah!" beliau berkata, dan kedengaran hadirin ada yang menjawab "Ya".
Dianggarkan 1,000 penyokong hadir mendengar ceramah pemimpin politik pembangkang dalam himpunan menyambut 365 hari Anwar dipenjararakan.Dianggarkan 1,000 penyokong hadir mendengar ceramah pemimpin politik pembangkang dalam himpunan menyambut 365 hari Anwar dipenjararakan.Mat Sabu mengakhiri ucapannya dengan nada marah menyeru kepada rakyat untuk bangkit dan melakukan perubahan.
“Sampai bila kita nak jadi begini, usia pun sudah menjelang 60 tahun, belum lagi berubah rakyat Malaysia.
“Ayuh Melayu, Cina, India, Kadazan, Murut, semua kaum tanya diri kita. Apakah kita pejuang atau bermain slogan untuk menyedapkan hati saudara kita di penjara sana.
Cis! Mari kita bangun!” jerit beliau sebelum mencampakkan mikrofon di atas pentas, mengejutkan segenap hadirin dan pengacara majlis malam tadi.
Kira-kira 1,000 orang menghadiri himpunan sambutan 365 hari pemenjaraan Anwar Ibrahim di hadapan Penjara Sungai Buluh malam tadi dan mendengar ucapan lebih daripada 20 ahli politik dari PKR, Amanah dan DAP. (MD)

5 comments:

Anonymous said...

Tuang presideng kaki ponteng sanggup jd penasihat 25% ketua penyamun najib. Tuang presideng 2X pengecut dari rakyat biasa. Boleh sama2 berkongsi duit dan harta samun milik rakyat. Walaunta2 melopong tunggu diberi makan dedak.

KAH KAH KAH!!!

Anonymous said...

Jgn percayakan pada PAS lagi. Aku dah meluat sejak kejadian di PRU 13 lg dimana PAS telah khianati kawan dgn meletakkan calunnya disaat2 akhir menyebabkan betlaku pertandingan 3 penjuru.

Anonymous said...

Sampaikan..walau satu ayat..

TOLAK PAS PILIH AMANAH - TPPA

Anonymous said...

Dia pengecut, dia kata org lain pengecut macam dia. Org Islam ada strategi, ada peringkat2 dalam perjuangan. Bukan membabi bodoh. Bukan macam geng JJlge (jilat jubuq Lge)

masih xpaham lg.

Anonymous said...

Najib tu berani sangat. Bila mahathir mari dia pun kecut tak mau mari. Alasan tak selamat wpun di hq umno. Yg atas ashik nk jilat jubuk. Cuba hang jilat jubuk mak hang. Atau jubuk sendiri. Dok sibuk nk jilat jubuk org lain. Hang dah giler ke. Ni mesti macai umno. Kahkah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails