Saturday, August 06, 2022

Pesawat terbang tanpa pemandu TUDM.. & martabat syariah

 

Antara model pesawat terbang tanpa pemandu

1. Pesawat terbang tanpa pemandu TUDM beroperasi 2026

KUALA LUMPUR: Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dijangka memperolehi pesawat terbang tanpa pemandu kategori Medium-altitude Long-endurance Unmanned Aircraft System (MALE UAS) pada 2025 dan mula beroperasi seawal 2026.

Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ikmal Hisham Abdul Aziz, berkata pemilikan MALE UAS akan memperkukuhkan penguasaan ruang udara negara.

Katanya, Kementerian Pertahanan telah melengkapkan semua proses penilaian tender bagi perolehan MALE UAS dan Lembaga Perolehan kementerian telah memperakukan petender yang dipilih dan dikemukakan kepada Kementerian Kewangan (MoF) pada 7 Julai lalu untuk dimuktamadkan.

“Melalui maklum balas terkini daripada MoF, keputusan berkaitan perkara ini akan diketahui dalam kadar segera,” katanya menjawab soalan lisan Ahmad Tarmizi Sulaiman (PAS-Sik) di Dewan Rakyat, hari ini.

Ahli Parlimen Sik meminta Menteri Pertahanan menyatakan status tender, perolehan dan ekosistem penyelenggaraan, perancangan alatan persenjataan terkini MALE UAS bagi kegunaan TUDM.

Berhubung ekosistem penyelenggaraan, Ikmal Hisham berkata, ia akan dilaksanakan selepas tamat tempoh waranti daripada Pengeluar Peralatan Asal (OEM) berpandukan konsep senggaraan yang akan ditentukan oleh TUDM.

Mengenai perancangan perolehan persenjataan, termasuk Peperangan Elektronik (EW), katanya bagi aset ini akan dilaksanakan pada fasa perolehan kedua dan ketiga dalam Rancangan Malaysia Ke-13 dan Rancangan Malaysia Ke-16.

“Kementerian Pertahanan dan Angkatan Tentera Malayusia (ATM) memberikan komitmen penuh bagi memastikan program pemodenan ATM, terutama TUDM berada pada landasan yang tepat demi meningkatkan tahap keupayaan dan kesiapsiagaan ATM,” katanya.

Beliau yakin program perolehan MALE UAS akan memenuhi keperluan TUDM seiring dengan perubahan teknologi masa kini dalam usaha mencegah sebarang bentuk ancaman udara dan seterusnya meningkatkan keselamatan ruang udara negara.

Menjawab soalan tambahan Ahmad Tarmizi, beliau berkata semua perolehan aset TUDM melalui Pelan Rancangan Jangka Panjang CAP 55 dilaksanakan melalui kaedah tender terbuka yang turut melibatkan proses penilaian fizikal.

“Kementerian Pertahanan yakin kaedah ini dapat menangani permasalahan secara bersistematik bersama kaedah yang telus dengan memberikan risiko yang rendah ke atas aspek pemilihan aset yang bersesuaian untuk kegunaan TUDM.

“Melalui kaedah ini, TUDM akan memperolehi aset pertahanan yang menepati kehendak TUDM atau penekanan terhadap berorientasikan pengguna akhir,” katanya. – HARAKAHDAILY 2/8/22


2. Perjuangan martabatkan perundangan syariah 

MENYAMPAIKAN kalam aluan di Majlis Sambutan Hari Hududullah Peringkat Negeri Kelantan ini diurusetiakan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Syariah, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan. 

Objektif program ini adalah sebagai satu usaha Kerajaan Negeri yang berterusan memperjuangkan Sistem Perundangan Islam iaitu Hukum Hudud selain ianya turut menjadi medan ilmu bagi menyampaikan maklumat-maklumat yang tepat berkaitan isu-isu sistem perundangan di Malaysia kepada semua lapisan masyarakat di Negeri Kelantan.

Kerajaan Negeri mengambil sikap dan peranan untuk menjadikan sistem perundangan Islam yang tercatat di dalam al-Quran, sebagai salah satu panduan perjalanan kehidupan manusia, sebagaimana Allah di dalam Surah Al-Isra’ ayat 9: 


إِنَّ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ يَهۡدِي لِلَّتِي هِيَ أَقۡوَمُ وَيُبَشِّرُ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٱلَّذِينَ يَعۡمَلُونَ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ أَجۡرٗا كَبِيرٗا ٩ 

“Sesungguhnya al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (agama Islam) dan memberikan berita yang menggembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar.”

Mewakili seluruh Ahli Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Hari Hududullah Peringkat Negeri Kelantan 1443H/2022M merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat Ustaz Dato’ Bentara Kanan Haji Ahmad bin Yakob kerana sudi hadir merasmikan program ini.

DATO’ USTAZ MOHD NASSURUDDIN DAUD
Ketua Penerangan PAS Kelantan – HARAKAHDAILY 3/8/2022 

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails