Friday, August 05, 2022

Artis tolak rokok.. & artis pro-Hizbullah di Israel.

 

Aznil berkongsi kisah duka apabila bapa dan dua abangnya meninggal dunia dipercayai berpunca daripada tabiat merokok. - Foto IG Aznil Nawawi
HALAMAN HIBURAN

1. Artis sokong tolak rokok

KUALA LUMPUR: Kehilangan insan tersayang akibat rokok dan merasai kesan buruk merokok tatkala usia meniti senja, menjadi antara kisah dikongsi selebriti yang menyokong usaha kerajaan melindungi generasi muda daripada bahaya rokok.

Rata-rata artis menyokong langkah kerajaan   membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 yang disifatkan tepat pada masanya, apatah lagi ketika rakyat yang diuji pandemik COVID-19 sejak dua tahun lalu, makin memberi perhatian kepada kesihatan dan gaya hidup sihat.

Pengacara popular, Datuk Aznil Nawawi berkongsi kisah duka apabila bapa dan dua abangnya meninggal dunia dipercayai berpunca daripada tabiat merokok

Memandang serius usaha dilakukan kerajaan bagi memastikan generasi muda tidak terjebak dengan budaya rokok, Aznil atau mesra disapa Pak Nil memuat naik rakaman video yang dibuat pada 2019 mengenai bahaya rokok di IG.

"Saya muat naik sedutan video lama daripada sesi 'live' IG bagi menyokong usaha kerajaan. Saya buat sesi 'live' itu selepas pemergian abang kedua pada 17 Ogos 2019.

"Ketika itu, saya sedih dan kecewa disebabkan rokok, ia membinasakan hidup. Malah, lebih teruk hingga membawa maut. Saya sudah hilang bapa dan abang kerana rokok, jadi jangan kita biarkan orang tersayang berdepan nasib sama," katanya kepada BH Online.

Aznil berkata, hanya Tuhan tahu derita dilalui apabila insan tersayang pergi akibat kesan tabiat merokok hingga menjejaskan paru-paru, terkena angin ahmar dan kanser.

Berkongsi pengalaman sendiri, Aznil mengaku pernah menjadi perokok tegar selepas menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Apabila melangkah ke alam pekerjaan pada 1984, lagilah hebat. Saya jadi perokok tegar kerana sudah ada duit sendiri dalam tangan.

"Namun, sekembali daripada menunaikan umrah pada 2005, saya pasang niat untuk berhenti. Alhamdulillah, Tuhan permudahkan niat itu.

"Sekarang ini, saya alah bau rokok, malah tidak suka. Tengok orang merokok pun saya jelak," katanya.

Sementara itu, penerbit dan pelakon, Datuk Rosyam Nor, 55, mengaku pernah menjadi perokok tegar sejak memulakan tabiat itu pada usia 18 tahun.

Rosyam mengaku banyak wang dihabiskan penangan ketagihan produk campuran tar dan nikotin itu.

"Usaha gubal RUU saya sokong 300 peratus. Saya merokok sejak usia 18 tahun, sudah banyak duit habis. Sekarang, umur 55 tahun, sudah semput. Bayangkan, naik tangga pun semput dan macam-macam lagi," katanya.

Rosyam berharap rakyat Malaysia dapat menyokong usaha kerajaan itu yang bakal membawa kebaikan untuk semua.

"Saya sokong RUU ini supaya semua rakyat Malaysia sihat. Apa yang beliau (Khairy) buat, bukan untuk keburukan, sebaliknya, kebaikan.

"Jika Khairy sediakan insentif untuk rakyat berhenti merokok, saya terlebih dahulu pergi mendaftar," katanya.

Bakat muda, Khai Bahar mengaku berhenti merokok pada 2019 selepas menyedari keburukan amalan itu.

"Alhamdulillah, kempen tolak rokok sangat diperlukan bagi memberi kesedaran berterusan mengenai bahaya kandungan nikotin dalam puntung rokok.

"Asap rokok mampu memberi kesan terhadap orang sekeliling yang tidak merokok. Kita tidak mahu nyawa melayang begitu sahaja. Apatah lagi kepada mereka yang tidak merokok. Jadi, fikirlah orang lain dan usah pentingkan diri sendiri," katanya.

Khai mengaku proses untuk berhenti merokok bukan mudah.

"Namun, saya berjaya membuktikannya. Saya doakan jika ada keinginan berhenti merokok, semoga prosesnya dipermudahkan.

"Terus istiqamah jika berjaya berhenti merokok agar persekitaran kita terus sihat. Ini terutama bagi keluarga dan anak kecil," katanya.

Khai atau nama sebenar, Muhammad Khairul Baharuddin mengaku banyak hikmah dinikmati selepas berhenti merokok.

"Satu daripadanya, vokal saya. Ada yang puji, vokal saya semakin kemas dan baik.

"Saya mengaku apabila tidak merokok, saya lebih selesa ketika buat persembahan. Saya dapat rasa nafas lebih panjang dan tidak tersekat," katanya.

Selasa lalu, Dewan Rakyat bersetuju RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 dirujuk ke Jawatankuasa Pilihan Khas (JPK) Parlimen untuk diteliti serta membuat syor penambahbaikan.

Usul RUU berkenaan yang kini masih berada pada peringkat bacaan kedua, dilaporkan dipersetujui sebulat suara oleh Ahli Parlimen untuk dirujuk ke jawatankuasa berkenaan selepas ia dibahas 12 Ahli Parlimen, seterusnya digulung oleh Khairy.

Melalui RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022, Individu yang didapati menjual atau mempamerkan produk tembakau, bahan merokok atau produk pengganti tembakau kepada mereka yang lahir pada 1 Januari 2007 dan seterusnya, dicadang didenda tidak lebih RM20,000 atau dipenjarakan tidak lebih setahun atau kedua-duanya.

Rekod Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati tabiat merokok membunuh lebih lapan juta penduduk dunia setiap tahun, termasuk 1.2 juta perokok pasif.(BH)


2. Kontroversi penyanyi Lubnan ‘alun’ lagu pro-Hizbullah di Israel  

Julia Boutros sudah banyak muncul dengan lagu-lagu yang memuliakan perjuangan Hizbullah menentang pengaruh zionis Israel di Lubnan. (FOTO Getty Images)

ARRABA, Israel: Penyanyi tersohor Lubnan, Julia Boutros telah menimbulkan kekecohan di Israel selepas salah satu lagunya dimainkan pada sebuah festival yang diadakan di sini, baru-baru ini.

Boutros terkenal dengan sokongannya terhadap organisasi Hizbullah yang diketahui terbabit dalam konflik memerangi pengaruh zionis Israel di Lubnan. 

Lagu dendangan Boustros yang memuliakan Hizbullah dan pejuangnya dalam perang menentang Israel pada tahun 2006, dilaporkan dimainkan pada Festival Batoufna di sini pada awal Julai lalu, lapor The New Arab.

Pekan berkenaan yang juga dikenali sebagai Arrabat al-Battuf itu dihuni majoritinya oleh rakyat Palestin dengan kewarganegaraan Israel.

Media Israel yang ‘kecoh’ berkata bahawa ‘isyarat  jelas daripada penyanyi Lubnan, Julia Boutros, yang terkenal dengan sokongannya kepada Hizbullah, malah dalam sebahagian lagunya menyatakan simpatinya kepada organisasi itu dan ketuanya, Sheikh Hassan Nasrallah’.

Dalam lagu berjudul Aaba Majdak, Boutros menyanyikan antara liriknya yang berbunyi: “Kemuliaanmu telah dimalukan dengan penghinaan dan kekalahan, apabila selatan (Lubnan) bangkit untuk menentang”.

Sehubungan itu, media Israel dengan lantang menyelar ia sebagai ‘lagu yang mengagungkan perjuangan Hizbullah’.

Israel dan Hizbullah yang disokong Iran berperang selama sebulan pada musim panas 2006, yang mana kemenangan berpihak kepada Hizbullah dengan pemimpinnya, Hassan Nasrallah, berkata dalam ucapan di televisyen pada Selasa bahawa perang itu adalah ‘paling sukar yang pernah kami alami’

“Kata-kata ini mewakili visi penyokong Hizbullah. Menurut mereka, tentera Israel telah dimalukan oleh organisasi itu dalam Perang Lubnan Kedua,” ulas media Israel merujuk kepada perang 2006.

Media Israel  juga menyatakan bahawa imej kereta kebal Israel yang musnah dipaparkan semasa konsert oleh Boutros di bandar pesisir selatan Lubnan, Tire – di mana Hizbullah mempunyai pangkalan sokongan yang besar.

Menteri Kebudayaan dan Sukan Israel, Chili Tropper sehubugan itu menyatakan kekesalan atas kejadian itu, berkata kementeriannya tidak mengetahui program festival itu.

“Festival itu tidak diadakan dengan pengetahuan dan kelulusan kementerian, sebaliknya melalui program kebudayaan perbandaran (berasingan)…yang merupakan bajet tetap yang dipindahkan daripada kementerian kepada semua pihak berkuasa tempatan di Israel.

“Kementerian tidak campur tangan dalam kandungan perayaan yang diadakan di lebih 250 pihak berkuasa tempatan,” katanya

Sementara, Datuk Bandar Arraba, Omar Nassar berkata, lagu-lagu yang dimainkan pada festival itu tiada kaitan dengan Hizbullah, menjelaskan bahawa salah satu persembahan di situ memilih untuk memainkan lagu berunsur politik oleh Julia Boutros.

Boutros yang berasal dari selatan Lubnan  merupakan isteri ahli politik Lubnan, Elias Bou  Saab, sebelum ini sudah banyak menyanyikan lagu yang menyokong perjuangan Hizbullah, khususnya di Lubnan. – HARAKAHDAILY 4/8/2022

Komen Weblog Ibnu HasyimArtis di Malaysia yang tolak rokok.. dan artis Lubnan yang pro-Hizbullah menyanyi di Israel.

Apa pun, mereka tetap berpihak kepada kebenaran.

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015


Hibur Hibur Sikit

H2S Pilihan: 12 -Nasheed Paletine/Hamas..

Nasheed (song) about PalestineNasheed Hamas - lagu perjuangan al-quds PalestinaJUNDULLAH NASHEED LAGU JIHAD FISABILILLAH PEJUANG ALLAH MUJAHID AKHIR ZAMAN

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails