Tuesday, August 07, 2018

Terbongkar! RM14.85 Juta Lulus Tanpa Kebenaran.. Belum Mula &Tak Siap. PH??PETALING JAYA: Laporan Ketua Audit Negara 2017 Siri 1 mendapati lembaga pengarah sebuah universiti awam tidak meluluskan bayaran RM14.85 juta untuk projek membabitkan penyelenggaraan universiti itu.

Menurut laporan itu, naib canselor dan bendahari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) menandatangani 19 kontrak tanpa kebenaran lembaga pengarah universiti itu.

“Pengauditan yang dijalankan antara Jun hingga Ogos tahun lalu menyimpulkan pengurusan hasil UTeM tidak mencapai kecekapan optimum kerana ada penyelewengan dalam peraturan kewangan,” menurut laporan itu sambil menambah universiti itu masih boleh memperbaiki pengurusan kewangannya.

Laporan itu turut mendapati UTeM membayar RM82,348 untuk 2 projek yang tidak dimulakan atau siap sepenuhnya.

“Kami mencadangkan pegawai universiti dari jabatan kewangan dan pemerolehan melakukan pemeriksaan terperinci ke atas kerja itu berdasarkan syarat kontrak.

“Jabatan perundangan perlu diperkukuhkan untuk memberi nasihat mengenai pengurusan dan pentadbiran kontrak.”

Laporan Ketua Audit Negara itu turut mendapati 2 projek di bawah Kementerian Pertahanan dan Jabatan Kerja Raya bernilai RM145.18 juta, merangkumi pembinaan garaj untuk menyimpan kenderaan tentera gagal disiapkan mengikut jadual.

Dua garaj itu terletak di kem Kuantan dan Port Dickson.

“Dua syarikat yang mendapat kontrak itu sepatutnya menyiapkan pembinaan dalam masa setahun.

“Walaupun lanjutan masa diberikan kepada syarikat itu, mereka tidak menyiapkan kerja mereka dalam masa ditetapkan.”

Kerajaan mengeluarkan 2 perakuan kerja tidak siap kepada syarikat itu dan didenda RM17,000 secara keseluruhan.

“Sehingga Disember 2017, denda yang dikenakan ke atas mereka berjumlah RM4.15 juta,” menurut laporan itu sambil menambah kementerian perlu memastikan klausa di bawah kontrak membenarkan mereka menuntut kos dan kerugian akibat kelewatan menyiapkan kerja.

(MINDARAKYAT

9 comments:

Anonymous said...

``There was such a reaction to the excesses of corruption and cronyism and nepotism if we had nothing to do with us but it was the excesses of the one-party state the kind of logical culmination of the corruption and cronyism and nepotism corruption and cronyism and nepotism and abueses of power............``

Amarekana bantu hapus corruption and cronyism and nepotism and abueses of power in Malaysia
CHINA bantu suburkan corruption and cronyism and nepotism and abueses of power in Malaysia!!!

Mana yang bagus admin / binhashim?

By the way kapal Eqaunakmaty Jo Lo dah sampai di Malaysia. Kerajaan Pakatan Harapan PH Malaysia Baru yg bawa balik.

Malaun2, wala`un2 sekelian, enjoy la sementara ada kesempatan lagi.

Lelabi2 aka lebai2 hamPAS tentu PUASHATI.......kan admin anakhashim?........

Anonymous said...

Memandngkan skrg kita ahli pas telah bergabung dgn umno pemerintah terdahulu yg byk corruption..maka nk tanak kita kena pikirkan bagaimana ahli pas bersatu mempertahankan umno.

Takbirrr

Anonymous said...

Eqaunakmaty, engkaunakmati, eqaunimaity, engkau nak mati tak admin / anakhashim..........

kah kah kah kah kahhhhhhhhhhhhhhhhhh..............

Tajok ataih tu, apa nak heran, tu sema warisan anak didik umno BN, tipu, rasuah, kroni, salahguna kuasa itu lah keja buat umno BN selama nih!

Masih Ingat RM100 juta KBS Kairi bangla, RM500juta bawah katil jabatan air sabah, RM2.6 bilion MO1 lanon najis, Ingat jo lo, reza aziz, rosmah mansor, 1MDB, Equanemity, Leonardo de Caprio,
Wolf of Wall Street, Merinda Kerr, SRC Internatioal, FGV, saham FELDA, Gandingan Mentari, Tabong haji, KWSP, KWAP, TABONG PENCEN ANGKATAN TENTERA, LTAT, KEM SUNGAI BESI, RM1.1 bilion di rumah najis MO1 laki bini, projek paip gas melaka pd kedah sabah RM8.8bilion dah bayar tapi kerja siap baru kertas kerjanya saja!!!, inilah antara kerja buat UMNO yg diSOKONG KUAT oleh PAS hari ini!!!!!!

Woiiii puak2 PAS, hamPAS, HAMPAS, HAMPAS, HAMPAS, HAMPASSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!

Kecik2 tak nak mampos, dah besar menyusahkan orang.......alahai anakhashim! anakhashim oi!

Anonymous said...

Penipu

Anonymous said...

Gilo ke apa,pas hanyalah sebuah parti tkde bezanya dgn parti2 yg lain, yg mncorakkannya mnusia, bangang

Anonymous said...

Tidak! Tidak sama! Pas adalah Agama Islam, keluar dari party Pas maknanya keluar dari agama Islam mengikut AMANAT HAJI HADI . Ini fatwa dari Tuan Guru ku Tuan Haji Abdul Hadi bin Awang, Presiden Party PAS, Timbalan Pengerusi Persatuan Ulamak Sedunia!

Kamu yg bangang 1020am

Anonymous said...

Ini adalah contoh hati busuk penulis.. meletakkan perkataaan PH.. suatu perbuatan tak berakhlak.. apa kena mengena kisah ini dengan PH?.. oleh kerana laman ini terang jelas menyokong PAS maka busuknya isi perut penulis ini turut terpalit kepada PAS.. PAS begitu jelas tak senang hati dengan PH yang terus menerus membongkar kes penyelewengan dan rasuah kerajaan terdahulu.. barangkali ini bukan tunntutan syariah?.. mereka memilih untuk sekongkol dengan perompak dalam kandang tahik.. daripada tukang cuci yang bertungkus lumus membasuh tahik.. neraca pertimbangan mana yang PAS pakai?.. kalau pakai dacing UMNO.. hmmm depa pun samalah dengan UMNO.. pejuangan asyabiyyah??... baca sini pesan arwah TG Nik Aziz ini.. “Membela Melayu, berapa sen harga Melayu di akhirat? Allah tidak tanya di akhirat nanti, awak Melayu atau Cina. Tapi hendaklah membela Islam bukan memperjuangkan Melayu tapi memperjuangkan Islam,” ujarnya ketika berucap pada Majlis Ceramah Perdana Sempena Meraikan Kemenangan Calon Pakatan Rakyat Pilihan raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu, 29 Jan 2009.

Justeru beliau yang juga Menteri Besar Kelantan (ketika itu) berkata, jadi tidak usahlah disebut ketuanan Melayu sebaliknya sebutlah ketuanan Islam.

“Selagi sebut ketuanan Melayu, hidup Melayu, hidup Melayu, Cina nak letak di mana, India nak letak di mana?” tanya beliau. Tetapi, katanya kalau disebut ketuanan Islam, ada juga Cina dan India yang beragama Islam.

Ini, jelasnya kerana orang Arab pun tidak semestinya dapat memasuki syurga.

Semoga menjadi makluman untuk kita semua. TQ

Anonymous said...

kesian ibnu kehabisan modal. letak PH kt hujung tajuk yg takde kaitan.

sebarang kegagalan, kelewatan, masalah pembinaan yg timbul sekarang wajib dipersalahkan kpd kerajaan terdahulu.. kerana projek pembinaan bukan blh nampak prestasi dlm masa 2 bulan.

apa kata sementera menunggu ketibaan equanimity, ibnu cari jela artikel salah laku seksual dr luar Negara.. pastu tulis hujungnya .. PH?

tau tak apa makna PH bagi pas? jgn jawab mcm najib tak tau tak tau.

PH bagi pas bermakna .. PUAS HATI ... hik hik

Anonymous said...

Layak cite sex dan porno sahaja. Atau membela Pencuri.

Bangang dan bodoh. Laporan Audit Negara dibentang sekarang Aug-Sep 2018 sebelum Budget Tahunan Oct-Nov 2018 adalah bagi Audit dari Jan 2017 kpd Dec 2017.

Tahun 2017 maseh dibawah Klepto Pengkhianat, Pencuri dan Pembohong Agama, Bangsa dan Negara. Didokong dan dibela oleh rakan taawun PIGS yg mendapat peruntukan berjuta2 utk pecah belahkan Pakatan, berlakon RUU355 dan berlakon jadi Kingmaker PRU14. Faham.

Tema Klepto yalah semua boleh curi, rembak duit Kerajaan asal kan I �� PM dan pertahankan PM dari Pakatan Harapan. Attack mode, nothing is sacred any more!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails