Thursday, August 09, 2018

GST Dirompak? Jelas LGE Tak Faham Maksud Akaun Disatukan




Menteri Kewangan membuat dakwaan kononnya BN mencuri wang tuntutan GST. Sebagaimana kenyataannya sebelum ini, Guan Eng sekali lagi mengambil kesempatan dari kekurangan pengetahuan orang ramai terhadap bagaimana sesebuah kerajaan berfungsi untuk membuat serangan politik.
Alasan utama Guan Eng kononnya wang tuntutan GST dirompak adalah kerana wang kutipan GST dibayar ke dana disatukan (consolidated fund) kerajaan dan bukan di dalam akaun amanah tuntutan GST.
Rang Undang Undang GST yang kemudiannya menjadi Akta GST dibentangkan di Parlimen di mana Guan Eng turut hadir di mana akta itu menjelaskan dengan terperinci mekanisme kutipan GST.
Sebagaimana pendapatan dari cukai lain, kutipan GST dibayar ke dalam dana disatukan kerajaan. Berdasarkan kepada nasihat kastam, satu jumlah diperuntukkan bagi tuntutan GST yang kemudiannya disalurkan ke dalam akaun amanah.
Mekanisme yang sama turut digunakan negara lain yang sudah melaksanakan GST termasuk Singapura. Seksyen II, Bab 5 Akta GST Singapura menyatakan:
“5. (1) Pelaksana adalah bertanggungjawab secara amnya untuk melaksanakan peruntukan akta ini dan bagi kutipan cukai dan perlu membayar kesemua jumlah yang dikutip ke dalam Dana Disatukan.”
Kerajaan Singapura turut meletakkan kutipan GST mereka di dalam akaun disatukan sebagaimana kerajaan Malaysia.
Adakah ini bermakna parti PAP Singapura turut mencuri dari wang tuntutan GST mereka?
Bagi kenyataan Guan Eng kononnya ‘BN mencuri wang tuntutan GST’ adalah bermakna tiada satu pun syarikat daripada beratus ribu syarikat di Malaysia pernah menerima wang tuntutan GST mereka.
Adakah masuk akal, selepas tiga tahun, tiada satu pun daripada beratus ribu syarikat ini menyatakan secara terbuka yang BN ‘mencuri’ wang tuntutan GST mereka dan mereka tak pernah menerima wang tuntutan itu?
Ya, memang ada kejadian di mana kerajaan lewat membayar tuntutan GST terutama ketika GST baru dilaksanakan. Tetapi kelewatan itu diperbaiki dan pada masa sama peniaga mula memahami bagaimana GST berfungsi.
Kebanyakan kelewatan itu adalah ekoran dokumen tidak lengkap dari pemohon tuntutan wang GST. Dalam kebanyakan kes, tuntutan diimbangi dengan GST yang perlu dibayar syarikat.
Maka, anda perlu berhati hati dengan apa yang keluar dari mulut Menteri Kewangan anda. Kebanyakan kenyataannya tidak 100 peratus boleh diyakini atau benar kerana kebolehannya ialah membuat tuduhan dan bermain politik.
Tonton bagaimana Menteri Kewangan anda terjerit-jerit dalam Dewan Rakyat dan ramai yang tidak mempunyai pengetahuan mengenai bagaimana sesebuah kerajaan berfungsi, terperdaya.
Jadilah rakyat yang berilmu. – Kredit RakyatReport FB



37 comments:

ted manoff said...

Kenapa tuan ibnu takut nk siar kebenaran..laporan rakyatreport ternyata fitna utk burukkn guan eng..dah kantoi lesapkan duit gst masih lagii nk menipu..walaun2 bebal saja perchaya..

Anonymous said...

Disatukan? Masalahnya jumlah masih kurang 18Bil...tak ada dalam akaun, tak ada jejak wang tersebut masuk ke akaun WANG YANG DISATUKAN,.

Kalau IBNU tak tengok sendiri kira-kira wang tersebut, tak payah nak siarkan berita yang berat sebelah ini....jangan jadi BABI yang asyik menyondol, sampai pokok kaktus pun nak disondol...

Anonymous said...

hai Pak Ibnu, kali ni awak membela Bapak Najib dan geng UMNO pula?

Isu kehilangan wang 18 billion ini telah dibuat laporan polis oleh KJ.

Jangan subahat lindungi pesalah!

Anonymous said...

Tugas Pak Bawang dalam kabinet dapur sudah ditentukan. Tugas tangkap, dakwa dan perjurian itu tugas orang lain. Kalau ada penyelewengan, mikrofon dewan bukan tempat buat aduan. Itu salah guna namanya.

Anonymous said...

Ya. tembak lagi Pak Asim.
Biar Babi Tunggangan LGE itu terus meroyan.
Jilat Pungkok tak basuh LGE.

Ha ha ha.

Pak asim said...

Aku nk fitnah lim guan eng tapi lebai pas yg kena,aduh! Laporan rakyat repot tu tk betul. Tembak pakai pistol air cot cot cot,

Anonymous said...

Satu ketika koleksi bag plastik sebanyak 20 sen pun khabarnya tak telus, kini timbul perkhabaran duit refund GST masuk salah saku. Lepas ini harap-harap tidak timbul khabar duit Tabung Hutang masuk mana-mana saku yang disatukan. Hahaha!

Mat Ozil said...

bankami.blogspot.com

Anonymous said...

KAH KAH KAH...Penulis cerita sex anak pak asyim sudah jadi pecacai pembela BN. Deyyy ! berapa gaji Thamby ada dapat jadi itu jurucakap najib...kuat curi punya orang...Deyyy! Lu sudah tenggelam punca ka Thamby...sudah tak dapat beza mana satu betul mana satu salah....chitt podahhh!

Anonymous said...

Sex, porno jelah level blog ni utk tontowi opps sorry tontonan ahli2.

Cuba hafal nama Tabung Amanat GST.. Tabung dan Amanah mesti lah tidak di satu kan kerana tujuan khusus utk return GST.

Kedua tengok balik janji Manifesto BN masa bentang dan lulus GST, Tabung Amanah GST diasingkan utk memberi jaminan dan redakan kegelisahan rakyat yg return GST efficient dan menyakinkan.

Ketiga, inilah kelemahan GST Klepto semua kutipan GST dibelasah utk bayar hutang2 negara yang dia mencuri termasuk 1MDB. Sehingga duit Tabung Amanah GST pun disapu bersih utk basuh berak Najib Klepto.

Selain dari sex dan porno, blog ni adalah blog utk menghalalkan Penyamun, Pengkhianat dan Pembohong Negara.

Anonymous said...

BN lambat pulangkan rebat GST, PH lambat laksakan SST. Dua2 macam kekura.

Anonymous said...

laaaa ibnu baru nk lompat dpt hentam ph... dh jwb rupanya. tkpe walaun teruskn mncuba isu lain pulak.

bunbinban said...

Kalau di satukan, buat Apa wujud akaun amanah?. Ada akaun amanah tapi 18 billion hilang. Jadi persoalannya, ke mana hilangnya 18 billion?. Cerita refund gst ni lambat sampai x dpt terus pun ada mmg dah lama, cuma cerita berlegar di kalangan peniaga2 yg terbabit. So kj dah buat report polis dan sprm. Tunggu je la. Dan satu lagi ibnu, lge, azmin adalah bekas km dan mb yg mana negeri2 ni, jauh lebeh maju, simpanan berbillion ringgit, so agak2 la nak pertikaikan kefahaman dorang dlm acc dan ekonomi. Yg penting, dorang x pernah minta tlg kerajaan pusat bayarkan gaji kakitangan negeri...kahkahkah...dan. x mcm sorang lebai tu, pas ppv x nak bayo...kahkahkah...

Anonymous said...

najib selepas 10 tahun buat gst.. ph blum 100 hari dh nk mula sst. apa yg kura2..u demam kura2 ke tk tau kira

Anonymous said...

mereka mndorong kamu hingga akhirnya kamu ikut mereka masuk lubang biawak pun kamu ikut.

itulah pas akhirnya membela umno sekular pragmatik micheavelli.. sedikit demi sedikit dn sekrang sama2 bertindih dlm lubang biawak.

hebat kerja cia dlm pas.. hj hadi pun tk kata apa. bingung.

Anonymous said...

Orang islam yg percaya kat sepet kafir adalah sebodoh2 makhluk dibumi,
Setiap tahun sepet kafir merayakan tahunbaru sepet dgn membuat kueh lekit khas untuk disumbat ke-mulut yg mereka percaya tuhan yg turun ke-bumi untuk mengambil rekod amal mereka. Tujuan diberi makan kueh lekit khas itu adalah supaya tuhan tersebut terlekat mulut dan tak dapat berkata-kata selama masa tertentu yg bila sudah hilang 'melekat' mulut, maka dia pun lupa (laporan) yg dia dapat dibumi utk bagitau tuhan besar. Jadi terselamatlah sepet2 dari dilaporkan segala kejahatan dibumi.

Moral of the strories adalah menunjukkan betapa Menipu itu memang sepet dan sepet itu memang menipu. Kalau tuhan kepercayaan mereka sendiri mereka berusaha menipu inikan pula manusia.
Dari sini bolehlah dikatakan memang sepet merayakan hari menipu, mengasuh anak2 mereka menipu, dan oleh itu sesiapa pun yg mempercayai penipu yg setahap ini memang bodoh tahap otak lebih lembab dari dari otak Kera.

Anonymous said...

siapa yg mencipta sepet ye?

Anonymous said...

Sex, porno dan nak bodek mintak duit royalti supaya sex dan porno lagi, itu saja.

MP2 PIGS berlumba2 tak nak jadi pasu bunga dok tanya pasal uniform pramugari.

Tak tanya pasal lulus bikini yg takda uniform langsong diTerengganu?

Patut Menteri Pengakutan jawab Bikini Terengganu boleh diusulkan jadi baju uniform pramugari MAS pasal takda bantahan diTerengganu kerana Kerajaan Negeri lebih mementingkan industri perlancongan dan hormati hak bukan Islam utk berbikini dan bawa masuk aliran kewangan kpd Negeri.

Atas alasan sama pelancong LGBT dialu2kan keTerengganu.

Utk tujuan komersil pelancongan, hak2 non Muslim lain spt arak, berjudi, pelacuran, seks bebas, berbogel mcm mana?

Tadi kata nak sama dgn Phuket dan Pattaya sbg destinasi dan industri pelancongan?

ted manoff said...


Lompat penjilat2 juboq tak basuh LGE. Lompat! Sedap! Seronok.. Lim Guan Eng ulama kami! Kentut LGE wangi. Dah bersembur tahi kami sanggup tunggu!
Ha ha ha.
Ha ha ha

Anonymous said...

Hihihi hebat ted manoff melindungi guan eng. Berapa banyak guan eng bagi. Mesti banyak sebab sanggup gadai maruah lindung kafirun.

Anonymous said...

Jangan subahat lindung kafir. Potensi masuk neraka sebab syahadah tak serupa.

Anonymous said...

Pelik kalau ada melayu sayang kafir yang nak musnahkan Islam.

Adil said...

Ibnu hasyim ni perlu belajar gst dulu...kemudian baru siarkan..jangan ceduk sana ceduk sini..kalau nak refer pada sistem gst singapore then you need to study well how they managed gst refund..for your info..simple example for you..itupun jika u reti la..bila you meniaga zero rated product..then you kena bayar input tax bila you beli dedak. Bila you claim balik then kerajaan x bayar bertahun2..apa you mau buat..kalau nak cerita kumpulan wang disatukan you kena tahu nature of kumpulan wang disatukan..

Anonymous said...

Hei manusia anon 1:49

Apa hal nabi s.a.w pun menganjurkan kita menuntut ilmu hingga ke negeri China (sepet kata kamu).....apa boleh kamu sama kan dengan orang Islam yang sebodoh2 nya atau anda sendiri bodoh tersangat bangang?

Tahu berapa ratus-ribu umat muslim bekerja dengan NASA? Pusat science di France, Europe, pusat R & D di Canada, doktor dan pakar berbagai bidang orang muslim di merata America dimana DUNIA ISLAM tidak mampu untuk menyemai cerdik pandai ini? (saya sendiri terlibat sebagai anak melayu-muslim walau saya tidak mahu menonjolkan sebagai anak melayu) menjalankan sunnah rasullullah s.a.w.

Bodoh kah Islam memerintah selama 800 ratus tahun dan hancur hilang kuasa hanya kerana menjadi tamak dan lalai akibat membiarkan sang kafir bersama hidup dengan aman dibawah pemerintahan Islam?

Janji GST dikembalikan 2 minggu selepas permohonan di putuskan tapi account hanya tinggal 1.4 billion sedang yang patut terkumpul 19.4 billion selama 2 tahun....blog nih blog tegak kan Islam atau hanya nak mengotori Islam dengan tutup KECURIAN, PENIPUAN, PECAH-AMANAH, RASUAH dan sebagai nya?

Islam ke Hadi yang mengKAFIRKAN orang orang UMNO memecah belahkan ummah-melayu-muslim tidak pernah rasa bersalah malah 90 juta andai terburai nanti pun boleh ajer dikelentongkan? Kalau 1MDB SRC boleh ajer ditemberangkan rakyat dengan ber billion yang di SONGLAP, what is 90 million kan?

Talk politics you may but don't mess ISLAM with the FILTH from your comments bringing ISLAM into disrepute! Its bad enough the publicity ISLAM gets but people like you makes it even worst!

Anonymous said...

Nak buat SST ambil masa 4 bulan. BN buat GST semalaman. BN lebih pantas dari kekura (PH). Hahaha

Anonymous said...

2.16.. khawarij

Anonymous said...

GST baru dua tahun pelaksanaannya. Ingatkan sudah 10 tahun. Mungkin yang kata GST sudah 10 tahun itu baru pulang dari Lombok agaknya.

Kalau ada wang yang hilang ia perlu dibuat laporan pada pihak berwajib. Kalau tidak buat persepsinya ialah dakwaan itu adalah fitnah atau cuba menyembunyikan kehilangan.

Dalam isu ini sepatutnya MP PH yang buat laporan sebaliknya MP pembangkang yang mendahului PH. Oh ya mungkin sibuk. Almaklum banyak butiran dedak yang perlu dikira.

Anonymous said...

Kuat betul macai ph nyokong parti najis dap.

Anonymous said...

pencuri guna gst memang kena pantas. nnti org tau penipuan dia. pentadbir yg baik ambik masa sikit sebb utk negara bukan utk bini.

heran walaun hari tu sokong gst.
bila terkincit dh nak sst cepat pulak.

otak putar alam. jiwa tak tenteram. kalah pru masih mmgigau malam..amatlah indahnya klu duduk diam-diam.. biar telor cepat diram

Anonymous said...

oooh ulamak kamu ye.. astagaa

Anonymous said...

lg pelik melayu yg sokong cina kafir tipu melayu bodoh bellion2

Anonymous said...

sy mewakili ibnu mngesahkn tidak faham tuan bab gst ni..sy mewakili ibnu mngaku hnya faham bab lgbt sahaja.

Anonymous said...

tuan.. sgt bernas hujah tuan...tp tuan kena fhm walaun ni diresapi fahaman khawarij syiah dn ajaran dedak.

ckp dn hujahla apapun mereka dh tutup telinga rapat2 sebagaimana dusebut dlm alquran.

mereka nk najib dn hj hadi juga walaupun mati hidup balik.

Anonymous said...

betul tuan geng klepet dn lobai byk tinggalkn butir taik kering dn basaah dlm pelbagai saiz.

sampai kj pun tktahan terpksa repot demi negara. harap ramai lg umno yg buat repot taik2 yg bersepah bawah karpet umno yg kerajaan blum sempat kesan... sebb dh kering tuan

Anonymous said...

Anon 2:20pm, apa yg dikatakan anon 1:49pm tu benar, memang begitu ajaran sepet, itu ugama sepet.
Apa kamu ingat yg ayat hadis (daif) tu nabi saw suruh belajar ugama sepet ke? Atau belajar bab lain?
2. Kamu ingat NASA aka Satan tu agensi yg baik ke?
3. Apa kamu ingat apa yg dikatakan sains yg diajar oleh barat tu betul ke? atau sekadar teori bodoh yg kebanyakannya bohong belaka?
Contoh la aku nak bagi tau ko yg sains kata hidrogen (gas) + oksigen (gas) = water (liquid), ... apa ko ingat itu (H2O) betul ke?
Hehe..☺☺☺

Lagi aku bukan pun ahli/penyokong umno atau pun pas ataupun mana2 partipolitik bukan sahaja di m'sia atau dimana sahaja didunia ni.
Jauh sekali dari menjadi pengikut mana2 blogger/vblog dsb.

Yg aku sebut adalah penipuan sepet, sejarah sepet yg dikatakan berlangsung ribuan tahun itupun tipu bahkan cuma ditulis semula kira2 300thn yg lalu.
Juga aku tidak menyokong mana2 penyonglap pun, mana2 pemecah ummah pun.
Yg aku sebut pada anon 1:49 tu adalah pendedahan tentang kepercayaan sepet. Yg ko 'terasa' tu kenapa?
Oh ya islam ni jadi megah ke kalau mengiyakan yg budaya menipu tuhan sendiri oleh sepet2 kafir tu baik?

Lagi science tu memang wujud ke mengikut difinasinya sendiri?

Science required testing & reputations. Thus therefor theory/ies by any means is/are not sciences.

Dan Teknologi adalah ketukangan, ada makro ada mikro dan bukannya sains.

Btw ko boleh je berbahagia dengan budaya Kueh Lekit jika itu pilihan ko.

Anonymous said...

Semua dicipta Allah swt, termasuk juga setan & dajjal, dan didunia ni tempat ujian kpd hamba2Nya, diutuskan rasul2 untuk membawa ajaran yg benar iaitu Islam, sebahagian muslimin menjadi mukmin yg benar2 beriman, sebhg lagi tidak.
Dan setan mengajarkan kesesatan,kekufuran dan tipudaya, sebhg manusia mengikut ajaran setan dan tipudaya.
Jelas anon 2:06pm?

Anonymous said...

Wow kat sini pun ada macai pee.eh tulis coments pastu sokong sendiri?
Adauhai macai, macai...
Dahla melalut tiga suku, mabuk ketum lagi..
Kesian.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails