Sunday, November 26, 2017

Jumpa RM13J Ada Kaitan Pelacuran &'profil tinggi'.KOTA KINABALU: Niat asal Jabatan Imigresen untuk melakukan serbuan bagi menyelamatkan mangsa pelacuran bertukar kepada penemuan mengejutkan di dua lokasi yang terlibat. Sejumlah wang bernilai RM13 juta ditemukan pada serbuan tersebut.

Sumber berkata, pihaknya mendapat maklumat mengenai tiga wanita Filipina yang disembunyikan di sebuah hotel di sini dan mahu diselamatkan segera.
Pegawai jabatan itu menjumpai wanita terbabit di spa sebuah hotel dan ketika memeriksa beberapa buah bilik lagi, seramai 17 wanita Filipina lain turut disembunyikan di lokasi tersebut.

Selain tiga ditahan ketika serbuan tersebut dijalankan, Jabatan Imigresen turut menjumpai timbunan wang tunai di bilik berkenaan. Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Mustafar Ali berkata, sebanyak RM11.88 juta dijumpai di hotel tersebut dan RM1.17 juta lagi di sebuah apartment di sebelah hotel berkenaan.

"Terdapat wang tunai yang dimasukkan ke dalam sampul surat, beg plastik dan bakinya dibiarkan 'terbuka' memandangkan jumlahnya yang terlampau banyak," kata Mustafar.

Kata beliau, pihaknya akan menyiasat sumber wang tersebut dan tujuan ia digunakan. Menurutnya, wanita-wanita yang diselamatkan itu terdiri daripada remaja hingga yang berumur 30-an. Seorang lagi wanita Filipina yang disembunyikan tidak memiliki sebarang dokumen, tetapi tidak terlibat dengan sindiket terbabit.

Mustafar berkata, dua daripada suspek adalah penduduk tempatan manakala yang lain adalah orang Filipina. Beliau berkata jabatan itu menghantar satu pasukan dari ibu pejabatnya untuk menyelaraskan kes yang digambarkan sebagai "profil tinggi."

Tambahnya, kes itu disiasat di bawah Seksyen 13 Akta Anti-Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan 2007.


Lihat sebelum ini..


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails