Saturday, August 15, 2015

Rakyat M'sia Bawah Mukhriz Hidup Dalam Bangsal Lembu..

Che Su  Tak Mampu Bayar Sewa, Bekas Bangsal Lembu Jadi Tempat Tinggal
Alor Setar – Seorang warga emas berumur 74 tahun terpaksa menjadikan bekas bangsal lembu milik arwah suaminya sebagai tempat berteduh di Kampung Sematang Pinang, Kuala Kedah sejak tiga tahun lepas berikutan kesempitan hidup.

Che Su Jusoh yang tinggal seorang diri selepas kematian suaminya 20 tahun lalu terpaksa menghuni bangsal itu yang diubahsuai menjadi pondok usang yang serba kekurangan itu.

“Sebelum ini mak cik tinggal di rumah sewa di sekitar Kuala Kedah tetapi terpaksa berpindah kerana tidak mampu membayar duit sewa. Mak Cik mengambil keputusan pulang ke kampung dan mengupah penduduk kampung membaiki bangsal lembu milik arwah suami untuk dijadikan tempat tinggal,” katanya hari ini.

Keadaan rumah yang berdindingkan zink dan berlantaikan kayu hasil bahan terbuang itu menyebabkannya selesa untuk menjalankan kehidupan seharian, katanya.

Che Su berkata bagaimanapun dia sukar untuk mengerjakan solat kerana keadaan rumah yang sempit kerana hanya terdapat ruang tidur sahaja dan dia terpaksa melakukan segala aktiviti di ruang tersebut.

“Memang kemudahan kurang kerana keadaan rumah tetapi mak cik nak buat macam mana. Mak cik tak mampu nak baiki atau tambah baik rumah kerana tidak larat untuk bekerja kerana sudah berusia,” katanya.

Beliau hanya bergantung kepada bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan.

Bilik air yang tidak berdinding dan berbumbung juga menimbulkan kebimbangan terhadap kehadiran binatang liar seperti ular yang datang dari semak samun di belakang rumah, katanya.

Sementara itu, cucunya, Adam Suhari Md Shukri, 20, sanggup menemani neneknya kerana bimbang akan keselamatannya dan meminta bantuan sekiranya ada pihak yang sudi menyediakan kediaman baru buat neneknya.

Mereka yang ingin menyalurkan sumbangan boleh berbuat sedemikian melalui akaun CIMB Bank miliknya (0203-000-4114-20-8).

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails