Monday, May 12, 2014

MCA Tak Bertanding. DAP Lawan 3 Bebas Di B/Gelugor


 
Hari penamaan calon untuk pilihan raya kecil Bukit Gelugor akhirnya tiba.

Calon-calon berkumpul di Dewan Sri Pinang, sekitar Light Street, Pulau Pinang.

Pilihan raya itu diadakan ekoran kematian penyandangnya Karpal Singh pada 17 April akibat kemalangan jalan raya.

Dalam pilihan raya umum lalu, tokoh DAP itu menang dengan majoriti besar 41,778 mengalahkan lawannya daripada BN Teh Beng Yeam.

Setakat ini, lima individu menunjukkan minat bertanding, termasuk anak Karpal, Ramkarpal daripada DAP dan Naib Presiden Parti Cinta Malasia (PCM) Huan Cheng Guan.

Manakala di pihak bebas pula Mohamed Nabi Bux, Yacoob Mohd Noor dan Abdul Bakar Sidek.

MCA tidak akan bertanding. Bagaimanapun, Pengerusi BN membayangkan akan terdapat calon mesra BN.

Siapakah calon misteri itu?

LAPORAN LANGSUNG

10.50am Ramkarpal Singh yakin akan mendapat undi majoriti lebih tinggi berbanding mendiang bapanya Karpal Singh ekoran sokongan pengundi dan sekutu dalam Pakatan Rakyat.

10.39am Akibat salah faham, sekumpulan anggota DAP dan wartawan berbangsa India hari ini naik angin dan cuba berdepan seorang calon bebas dalam pilihan raya kecil Bukit Gelugor Abu Backer Sidek Mohammad Zan. [Laporan lanjut]


10.22am: Lim Chee Koon hilang kelayakan bertanding sebagai calon bebas selepas gagal membawa wang deposit ketika menyerahkan borang.

10am: Proses penamaan calon ditutup dengan lima calon menghantar borang pencalonan masing-masing.

Mereka ialah, Ramkarpal (DAP), Huan Cheng Guan (PCM) serta tiga calon bebas – Mohamed Nabi Bux, Abu Bakar Sidek Mohammad Zan dan Lim Chee Khoon.

Bagaimanapun, sehingga kini tiada mana-mana pihak mengaku sebagai calon bebas mesra BN.

9.50am: Seorang lagi calon bebas Abu Backer Sidek,46, muncul menyerahkan borang pencalonnya.

“Saya rakyat biasa dan budak Penang yang berkhidmat di KL, sama seperti Ram (Ramkarpal),” katanya yang juga seorang peguam.

Beliau berkata sudah menjadi pengamal undang-undang sejak 23 tahun lalu dan pernah berlawan beberapa kes dengan mendiang Karpal Singh di mahkamah.

“Saya akan lawan untuk agama, semua bangsa dan negara,” katanya lagi.

9.15am: Lim Guan Eng berkata, DAP tidak akan mengambil mudah pilihan raya kecil itu bagi mengelakkan kejutan wakil bebas.

Beliau juga menyifatkan BN tidak berani apabila gagal meletakkan calonnya bertanding di kawasan itu, tetapi memberi isyarat menghantar calon bebas.

“Apa yang BN fikirkan? Mereka tiada prinsip dan malah keberanian. Menang atau kalah itu biasa tetapi sekurang-kurangnya harus ada keberanian.

“Dengan melakukan perkara itu, nampaknya mereka melayan pilihan raya kecil ini dan proses demokrasi sebagai sebuah permainan.

“Tetapi saya hendak maklumkan pada mereka, don't play-play, (jangan main-main)” katanya.

9:25am Dewan Sri Pinang Calon Naib Presiden PKR Shamsul Iskandar Md Akin (kiri) menyeru penyokong dan ahli parti Pakatan Rakyat di luar dewan untuk memastikan majoriti lebih besar kepada DAP bagi pilihan raya kecil ini.

Beliau yang juga ahli parlimen Bukit Katil berkata legasi Karpal Singh harus diteruskan dan kemenangan besar patut diperoleh menentang calon bebas nanti.

Penyokong lain turut melaungkan slogan 'Hidup Pakatan' dan 'Tumbang Bebas' kerana BN tidak menghantar calon mereka kali ini.

9.10am: Dewan Sri Pinang – Calon bebas Mohamed Nabi Bux dan Huan Cheng Guan daripada PCM memasuki pusat penamaan calon bagi menghantar borang masing-masing.

Mohamed Nabi Bux ditemani bekas pemimpin parti KITA yang juga pernah aktif bersama PKR sebelum ini, Zamil Ibrahim.

“Saya datang untuk sokong mana-mana calon yang bukan daripada DAP,” kata Zamil.

Mohamed Nabi Bux sebelum itu diiringi kira-kira 100 penyokong yang hadir bersama kain rentang prohudud (atas) yang mahu hukuman itu dijalankan di Pulau Pinang pada tahun 2020.

8:50am: Esplanade – Pemimpin-pemimpin kanan Pakatan, termasuk Lim Guan Eng (DAP), Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS) dan Datuk Seri Wan Azizah Ismail (PKR) bergerak ke Dewan Seri Pinang.

Mereka diiringi paluan kompang dan gendang Cina.

8.40am: Huan dari PCM tiba bersama kira-kira 30 orang penyokongnya (bawah).

Lima minit sebelum itu, Ramkarpal tiba dengan kereta pacuan empat roda, diiringi Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan saudaranya Gobind Singh Deo dan Jagdeep Singh.

Mereka akan berkumpul ke pusat penamaan dengan kira-kira 500 penyokong.

8:15am: Speaker's Corner – Penyokong Pakatan mula berkumpul. Antara kelihatan Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail (bawah, berkipas), timbalannya Azmin Ali dan pemimpin PAS Mujahid Yusof Rawa.

Kuil Goddess of Mercy, Pitt Street – Huan berdoa untuk sebuah pilihan raya yang aman.

“Saya juga berdoa supaya tidak hilang deposit,” katanya berseloroh.

Ditanya sama ada beliau akan menjadi calon mesra BN, beliau membalas dengan berkata setiausaha agung DAP lebih mesra dengan parti itu berbanding dirinya.

“Lim Guan Eng lebih mesra BN daripada saya, ambil gambar selfie dan berpeluk dengan pemimpin BN,” katanya.

8.10am: Dewan Sri Pinang – Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof kelihatan memeriksa persediaan untuk proses penamaan calon.

Beliau sempat tunjukkan sekeping kertas dengan pilihan logo-logo berbeza kepada media.

“Saya tunjukkan ini kerana mungkin akan ada banyak calon bebas,” katanya.

7.30am: Cuaca cerah pagi ini dijangka lebih melicinkan proses penamaan calon.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails