Friday, May 16, 2014

PKR: Tarikh Baru Pemilihn & 8 Tindakan Disiplin.KL: Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR akan mengeluarkan tarikh baru kepada semua cabang bermasalah yang diarah untuk membuat pemilihan semula. Pengerusinya Datuk Johari Abdul berkata, mesyuarat biro politik parti itu semalam bersetuju memberi ruang yang lebih kepada cabang-cabang terbabit untuk membuat persiapan.

Menurutnya, ia termasuk persiapan logistik, mengenalpasti premis tempat pemilihan yang lebih kondusif, serta penyediaan jumlah pengawas dan petugas yang lebih ramai bagi memastikan proses pemilihan berjalan dengan lebih lancar.

"Tumpuan dan penelitian yang lebih juga akan diberikan kepada cabang-cabang yang mempunyai jumlah anggota yang ramai," katanya dalam satu kenyataan.
"Untuk itu, JPP akan mengeluarkan satu tarikh baru untuk semua pemilihan semula yang melibatkan Cabang-Cabang di Sabah, Sarawak dan Semenanjung," ujarnya lagi sambil berharap ianya dilaksanakan dalam kadar yang munasabah.

Sementara itu, lapan ahli PKR telah diberikan surat tunjuk sebab dan digantung keahlian sehingga siasatan selesai kerana terbabit dalam insiden ugutan, mengkritik jawatankuasa pemilihan parti dan melakukan kekecohan sepanjang kempen pemilihan parti itu berlangsung. Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dalam satu kenyataan media berkata, pihaknya telah meneliti beberapa kes berkaitan tatatertib dan disiplin anggota.

Kes-kes tersebut, ujarnya telah dibentangkan dalam mesyuarat biro politik parti itu pada 14 Mei lalu.
Mesyuarat yang dipengerusikan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali itu turut dihadiri Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim,  Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan anggota biro politik.

Berikut adalah keputusan-keputusan yang dicadangkan Lembaga ini dan dipersetujui biro politik parti:

1) MUSTAPHA MOHD TALIB (Cabang Kuala Selangor)
Beliau selaku Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor melalui satu perbualan telefon telah membuat ugutan terhadap Puan Faridah, pembantu khas Penyelaras Dun Bukit Melawati, iaitu untuk menamatkan khidmat S Manikavasagam sebagai Penyelaras Dun Bukit Melawati.
Mustapha akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

2) S MANIKAVASAGAM (Cabang Kuala Selangor)
Beliau telah membuat kenyataan media yang mendakwa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah melakukan politik wang bagi pemilihan Cabang Kuala Selangor. Kenyataan ini telah disiar dalam berita TV1 dan Buletin Utama TV3 pada 11 Mei 2014, dan dalam m/s 6 akhbar Utusan Malaysia pada 12 Mei 2014. Ini merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum."
S Manikavasagam akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

3) BOBINATH A/L VELLO (Cabang Kuala Selangor)
Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam Buletin Utama TV3 pada 11 Mei 2104.
Bobinath akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

4) MONNIZA @ SARIMAH ABDUL GHANI (Cabang Kampar)
Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam akhbar Berita Harian, m/s 7 bertarikh 12 Mei 2014, bertajuk "Proses undi kotor, tak telus".
Monniza akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

5) MD YUSOP KAMARUDDIN (Cabang Pasir Salak)
Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik JPP dan parti secara terbuka di laman facebook beliau, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum."

Md Yusop akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

6) K GUNASEKARAN A/L KUPPAN (Cabang Hulu Selangor)
Beliau bersama beberapa orang penyokong telah bertindak agresif dengan merempuh pintu masuk dewan pengundian Cabang Hulu Selangor dan menghentikan proses kiraan kertas undi pada 11 Mei 2014. Tindakan ini melanggar Perkara B.6 Tataetika Pemilihan iaitu "mana-mana calon atau penyokongnya adalah dilarang dari mengganggu sebarang proses dan acara pemilihan parti."
K Gunasekaran akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

7) NOOR AZMAN SAMSURI (Cabang Tanjung Karang)
Beliau telah terlibat dalam menipu tandatangan pencadang, Basri bin Kasnon bagi pencalonan beliau sebagai Ketua Cabang Tanjung Karang.
Noor Azman akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

8) AHMAD JUFLIZ DATO' FAIZA (Cabang Setiawangsa)
Beliau telah membuat kenyataan media pada 14 Mei 2014 yang mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam rencana di laman The Malaysian Insider bertajuk "50 ahli PKR akan lapor RoS jika keputusan pemilihan tidak dibatalkan" pada 14 Mei 2014.
Ahmad Jufliz akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai. (sumber HD)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails