Thursday, May 15, 2014

Hudud Bentang Di Parlimen September Ini. -TMB K'tan


Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata hasrat untuk membentangkan rang undang-undang itu tidak pernah ditangguhkan, sebaliknya menunggu tarikh yang sesuai untuk dibentangkan. – Gambar The Malaysian Insider, 15 Mei, 2014.  
Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata hasrat untuk membentangkan rang undang-undang itu tidak pernah ditangguhkan, sebaliknya menunggu tarikh yang sesuai untuk dibentangkan. – Gambar The Malaysian Insider, 15 Mei, 2014. 

Rang undang-undang persendirian hudud kerajaan negeri Kelantan akan dibentangkan di Parlimen pada September ini selepas beberapa isu berkaitan dapat diselesaikan, kata Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Timbalan menteri besar Kelantan itu berkata hasrat untuk membentangkan rang undang-undang itu tidak pernah ditangguhkan, sebaliknya menunggu tarikh yang sesuai untuk dibentangkan.

"Kita tidak boleh tergesa-gesa kerana perlu melihat hasil perbincangan jawatankuasa kebangsaan. Keputusan akhir berhubung isu ini akan dibuat oleh mereka.
"Kami menunggu kerajaan persekutuan memaklumkan bilangan mereka yang akan terlibat dalam jawatankuasa itu," katanya seperti dilaporkan akhbar milik MCA, The Star.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataan pada Ahad memaklumkan rang undang-undang hudud kerajaan negeri Kelantan tidak akan dibentangkan pada Jun. Katanya, penangguhan itu bagi memberikan masa yang cukup kepada jawatankuasa teknikal hudud yang dianggotai kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri bagi mengkaji pelaksanaan undang-undang itu di negeri Kelantan.

Mohd Amar berkata pembentangan rang undang-undang itu pada September perlu mendapat sokongan menteri dan kerana itulah ia dibincangkan secara terperinci di peringkat kebangsaan.
"Seorang menteri perlu mengusulkan untuk membentangkan rang undang-undang itu dan ia mesti disokong oleh 15 ahli Parlimen," katanya seperti dilaporkan akhbar berbahasa Inggeris, New Straits Times.

Sementara itu, pengerusi biro keharmonian dan agama MCA Datuk Ti Lian Ker berkata jawatankuasa teknikal yang dibentuk kerajaan itu perlu disertai daripada pelbagai latar belakang kaum, akademik dan perundangan, lapor The Star.

Katanya, Umno tidak seharusnya terjerat dalam permainan politik PAS yang mungkin akan menggadaikan prinsip keadilan dan saling hormat-menghormati seperti yang dianjurkan dalam Islam. – 15 Mei, 2014. (TMI)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails