Thursday, April 10, 2014

Harga Getah: K'jaan, Macam Pahat Dengan Pemukul..


Sebahagian peserta yang menyertai Himpunan Baling Sabtu lepas. Pihak penganjur menganggarkan sebanyak 10,000 hadir pada sesi program di sebelah petang, manakala pada malamnya dianggarkan lebih 20,000 orang membanjiri lokasi program di Padang Awam Keda bagi mengikuti ceramah perdana disampaikan para pemimpin Pakatan Rakyat. – Gambar dari blog Omakkau, 9 April, 2014.  
Sebahagian peserta yang menyertai Himpunan Baling Sabtu lepas. Pihak penganjur menganggarkan sebanyak 10,000 hadir pada sesi program di sebelah petang, manakala pada malamnya dianggarkan lebih 20,000 orang membanjiri lokasi program di Padang Awam Kedah bagi mengikuti ceramah perdana disampaikan para pemimpin Pakatan Rakyat. – Gambar dari blog Omakkau, 9 April, 2014.

Dr. Hatta Pengarah Pilihanraya PAS Pusat ni pun sanggup lokoih tengah hujan untuk sama-sama memperjuangkan nasib penoreh getah pada Himpunan Derita Rakyat: Baling 2.0 pada Sabtu lepas.

Ekoran berlaku perhimpunan besar-besaran di Baling Sabtu lepas, kerajaan sedang mempertimbangkan cadangan untuk menetapkan harga lantai komoditi getah bagi mengelakkan pekebun kecil terbeban dengan harga komoditi itu yang tidak stabil.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Douglas Uggah Embas berkata, kerajaan melalui kementerian itu mengadakan satu makmal pada Mac lalu untuk membincangkan mekanisme 'Social Safety Net' yang sesuai sebagai pendekatan membantu pekebun kecil.

"Cadangan-cadangan (dalam makmal) ini sedang dalam pertimbangan kerajaan dan sama ada kita akan melaksanakan harga lantai atau tidak bergantung kepada hasil rumusan makmal ini," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Datuk Nawawi Ahmad (BN-Langkawi) di Dewan Rakyat, lapor Bernama.

Dalam soalannya, Nawawi ingin tahu perancangan kementerian untuk menetapkan harga lantai atau cara lain yang difikirkan yang sesuai agar pihak pekebun getah menerima pendapatan yang stabil bagi menampung kehidupan keluarga mereka.

Uggah berkata kerajaan turut mengkaji pilihan yang sesuai, termasuk menggalakkan aktiviti sampingan bagi menjana pendapatan tambahan kepada pekebun kecil getah untuk menangani kesan negatif daripada penurunan harga dan pendapatan.

Di Baling Sabtu lepas, puluhan ribu penduduk Baling serta penyokong PAS dan Pakatan Rakyat berkumpul untuk menuntut harga getah yang lebih baik ekoran kejatuhan bahan komoditi itu yang merudum sejak kebelakangan ini.

Ia diadakan bagi mengimbau kembali sejarah Demonstrasi Baling tahun 1974 yang diadakan bagi mendesak kerajaan menyelesaikan masalah kejatuhan harga getah. Biarpun diberi gambaran negatif termasuk diadakan majlis saingan pada waktu sama serta hujan lebat pada sebelah petangnya, Himpunan Derita Rakyat: Baling 2.0 ternyata mencapai sasaran luar jangka.

Pihak penganjur menganggarkan sebanyak 10,000 hadir pada sesi program di sebelah petang, manakala pada malamnya dianggarkan lebih 20,000 orang membanjiri lokasi program di Padang Awam Keda bagi mengikuti ceramah perdana disampaikan para pemimpin Pakatan Rakyat.
Hujan yang turun dan keadaan tanah berair pada petangnya tidak menghalang orang ramai terus berpusu-pusu bersama keluarga sebagai tanda sokongan biarpun terpaksa berpayung. – 9 April, 2014.

Komen Weblog Ibnu Hasyim:   Kerajaan dalam kes ini, macam 'pahat dengan pemukul' (pepatah Melayu'), lembab. Sekali hentak hulu pahat, baru matanya 'makan' sikit. Itupun kalau mata pahat itu tajam. Kalau tumpul? Kita tunggu tengok. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails