Monday, July 22, 2013

You don't know my father... Sambut Ramadhan Dg Arak, Tarian Tiang.....

Tarian tiang cemari Ramadan
Kesemua wanita yang juga disyaki GRO dibawa ke pejabat agama untuk siasatan lanjut.
Tarian tiang cemari Ramadan
Kesemua mereka beragama Islam dan sanggup melayan pelanggan tanpa malu.
Tarian tiang cemari Ramadan
Penguatkuasa membuat pemeriksaan terhadap semua lelaki beragama Islam yang disyaki minum minuman beralkohol.
Tarian tiang cemari Ramadan
Tidak tahu malu, ke

GEORGETOWN - Seorang janda dicekup Jabatan Agama Islam Negeri Pulau Pinang (JAINPP) ketika sedang asyik mempamerkan aksi ghairah menari tarian tiang di sebuah pusat hiburan awal pagi semalam.

Wanita berusia 27 tahun itu pada mulanya tidak menyedari kehadiran penguatkuasa JAINPP, namun kemudiannya dia serta merta terjun dari pentas tarian setelah melihat penguatkuasa menyerbu masuk premis berkenaan.

Ibu beranak satu itu pada mulanya mengaku namanya Alvy dan menggunakan loghat Cina untuk bercakap Melayu. Ia bagi mengelakkan penguatkuasa mengecamnya Melayu yang beragama Islam. Ketika diminta memberikan kerjasama menyerahkan kad pengenalan, wanita yang menggelar dirinya Alvy itu cuba menengking anggota penguatkuasa JAINPP.

“You don't know my father (awak tidak kenal ayah saya), why you don't respect me (kenapa tidak hormat saya), saya datang untuk seronok-seronok saja,” katanya.

Namun setelah hampir 15 minit barulah dia dalam keadaan ketakutan meminta JAINPP tidak memberitahu perkara sebenar kepada ayahnya.

“Saya beritahu dia datang ke majlis harijadi, bukannya ke sini, tolonglah, tolonglah,” katanya dalam keadaan ketakutan.

Pusat hiburan di Seberang Jaya itu diserbu pada jam 12.30 malam  dan turut menahan GRO beragama Islam dan juga lelaki Melayu yang sedang leka minum arak. Sementara itu, pada jam 2 pagi, JAINPP bersama dengan tujuh anggota unit cawangan khas berjaya mencekup sekumpulan lelaki yang berpesta arak dalam sebuah premis.

Kesemua lelaki berkenaan tanpa segan silu menikmati arak dengan meja yang penuh dengan bekas-bekas arak. Bukan itu sahaja, lima wanita Islam ditahan dalam premis yang sama dipercayai menjadi GRO. Salah seorang wanita berusia lingkungan 20-an yang bekerja di situ mengakui menerima gaji bulanan sebanyak RM3,000 sebulan walaupun hanya bekerja dari jam 10 malam hingga 3 pagi.

Rata-rata mereka juga sudah mempunyai anak, namun bergelar ibu tunggal kerana ada yang bercerai dan juga yang masih belum berkahwin namun mempunyai anak.

“Kami akan layan mereka yang datang minum (arak) sekiranya mereka bayar lebih saja pada kami, kalau RM7 cuma dalam masa lima minit saja mereka boleh bercakap dengan kami.
“Biasanya pelanggan tanya kami siapa nama, tinggal mana, kami bukan bagi mereka pegang-pegang,” katanya.

Operasi bersepadu antara JAINPP dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) itu bermula dari jam 11 malam hingga jam 3 pagi. Seramai 13 lelaki dan 9 wanita yang semuanya beragama Islam disaman mengikut Seksyen 19 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Pulau Pinang.

Ia adalah atas kesalahan minum apa-apa minuman yang memabukkan, sekiranya disabitkan bersalah boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya. Sembilan wanita yang bekerja sebagai GRO itu juga dikeluarkan notis oleh JAINPP atas kesalahan mengikut Seksyen 47 bersangkutan Seksyen 35.

Ia melibatkan percubaan seseorang individu yang menganjur, mendorong atau menggalakkan orang lain untuk melakukan apa-apa maksiat dan ia adalah melakukan suatu kesalahan. Jika disabitkan bersalah boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan.

Ketua Operasi dan Penguatkuasaan JAINPP, Khairul Azman Azizan berkata, kesemua yang ditahan berusia dari 22 tahun hingga 44 tahun. Menurutnya, ada antaranya yang bekerja sebagai pensyarah, pekerja kilang, kontraktor, dan juga tukang paip.

“JAINPP sudah pun beberapa kali memberikan amaran, namun mereka tetap berdegil dan kami sebagai penguatkuasa telah mengambil tindakan tegas dan mahu mengingatkan kepada mereka yang masih berdegil, operasi maksiat ini akan diteruskan sepanjang masa,” katanya. (SH)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sambut Ramadhan dengan arak, tarian tiang, GRO dan kegiatan-kegiatan  maksiat lain. Syabas kepada Operasi bersepadu antara JAINPP dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) atas kejayaan besar membanteras gejala maksiat itu.

Ada tambahan lagi, boleh siasat siapa 'my father' dalam dialog “You don't know my father (awak tidak kenal ayah saya), why you don't respect me (kenapa tidak hormat saya), saya datang untuk seronok-seronok saja,” itu?

Ada campur tangan politik ke di belakangnya? Kita tunggu berita lanjut!

Lihat sebelum ini...
E-Buku IH-58: 'Universiti Ramadzan' Al-Mubarak.
E-Buku IH-58: 'Universiti Ramadzan' Al-Mubarak. 

E-Buku IH-73: Kembali 'Univ Ramadzan' 2013.

E-Buku IH-73: Kembali 'Univ Ramadzan' 2013.

1 comment:

mohd azrul said...

inilah padahnya bila umno bn memerintah negara rosak negara

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails