Wednesday, July 24, 2013

Penganjur R/Cantik Kesal... Hina Islam, Suatu Lagi Kenyataan Biadap?PENGANJUR Miss Malaysia World 2013 menyuarakan kekesalannya apabila orang Islam tidak dapat menyertai pertandingan ratu cantik dan tiada apa yang dapat dilakukan mereka berhubung perkara itu. Pengurus Besar Meridian Surf Sdn Bhd Eddie Kong berkata, mereka terikat dengan fatwa pada 1996 yang mengharamkan umat Islam menyertai pertandingan sebegitu.

"Kami mohon maaf kepada peserta beragama Islam dan kami percaya mereka mempunyai peluang seimbang untuk menjadi pemenang.
"Sangat dikesalkan, tiada apa yang dapat kami lakukan kerana undang-undang (fatwa) dan kami harus patuh padanya," kata Kong kepada Malaysiakini.

Fatwa yang diwartakan pada 8 Februari 1996 bawah Akta Pentadbiran Undang-undang Islam WIlayah Persekutuan 1993 memutuskan, menyertai, menganjurkan atau menyumbangkan apa-apa untuk pertandingan ratu cantik haram dan berdosa bagi orang Islam.

Sebelum ini, penganjur menggugurkan penyertaan dan melucutkan kelayakan empat peserta beragama Islam digugurkan bagi terus bertanding dalam acara itu. Empat peserta itu dilapor kecewa dengan fatwa tersebut - tindakan yang mendorong Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) membuka kertas siasatan atas dakwaan menghina Islam. (MK)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Penganjur Miss Malaysia World 2013 menyuarakan kekesalannya apabila orang Islam tidak dapat menyertai pertandingan ratu cantik.. Kenyataan ni juga boleh ditakrif 'hina Islam'. Kesal bila orang Islam diarah mengikut ajaran agamanya? Suatu lagi kenyataan biadap!

5 comments:

pensel kayu said...

Harap ahli majlis fatwa dapat buat something yang boleh angkat balik institusi fatwa ke satu tempat yang jauh lebih baik.

Anonymous said...

Tangkap,bicar dan penjarakan seumur hidup mereka yang menghina agama Islam

Anonymous said...

tang mana ayat menghina yg di maksudkan.. sebenarnya yg menghina islam adalah majlis fatwa itu sendiri... yg haram adalah mendedahkan aurat bukan pertandingan itu... bagaimana pula dgn pertandingan renang yg di sertai wanita islam....??????????????

Anonymous said...

islam itu adil... jgn jadikan komen dan pandangan anda menyebabkan rasa hormat org non muslim pada islam menjadi hilang... hukum boleh berubah ubah mengikut kehendak pemerentah... apa jenis hukum ni... sedangkan sudah jelas hukum haram mendedahkan aurat.. tapi tak haram plak pertandiangan renang tapi haram ratu cantih... lu fikirrr la....

Anonymous said...

Klu tuan blog letak gambar separuh bogel dapat 'saham' tak? Mohon majlis fatwa keluarkan fatwa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails