Friday, December 04, 2020

Pasaran Automotif Turki Meningkat 72 Peratus

 


Jumlah pasaran Turki untuk kenderaan dan kenderaan komersial ringan, pada tempoh Januari-November, meningkat 72 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya dan mencapai 668 ribu 495 unit.

Penjualan kenderaan meningkat 67.3 peratus berbanding tahun sebelumnya dan mencapai 529 ribu 388 unit, sementara pasaran kenderaan komersial ringan meningkat 92.8 peratus dan mencapai 139 ribu 107 unit.

Pasar kenderaan komersial dan ringan tumbuh 37.8 peratus, pasar kenderaan 34.6 peratus dan pasar kenderaan komersial ringan 52.2 peratus pada November 2020.

Penjualan kenderaan komersial dan ringan pada November 2020 meningkat 37.8 peratus berbanding November 2019 dan mencapai 80.141.


PEMBERITAHUAN: Weblog Ibnu Hasyim akan memperluaskan teknik berdakwahnya melalui..

IHtv: Sampaikan Islam Melalui Chennel Youtube?

Antara ucapan editornya..

"As-salamu'alaikum &salam sejahtera,
Nabi Muhammad SAW bersabda,  بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً 
“Sampaikan dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari)

Yakni Nabi SAW memerintahkan untuk menyampaikan perkara agama dari beliau. 

Antara dalilnya:

1.-“Pada hari ini telah kusempurnakan bagimu agamamu dan telah kusempurnakan bagimu nikmat-Ku dan telah aku ridhai Islam sebagai agama bagimu” (QS. Al Maidah :3). 
Agama atau 'deen' dalam ertikata way of life atau nizamul hayat.

2.- Mengenai sabda beliau Sampaikan dariku walau hanya satu ayat”, Al Ma’afi An Nahrawani mengatakan, “Hal ini, agar setiap orang yang mendengar suatu perkara dari Nabi SAW, kena cepat-cepat menyampainya, meskipun hanya sedikit, agar mesejnya terus bersambung seluruhnya.

3.-Bahkan sabda beliau lagi, Hendaklah yang hadir menyampaikan pada yang tidak hadir”. Bentuk perintah dalam hadits ini, menunjukkan hukum fardhu kifayah.

Itu tugas kita, yang boleh kita laksanakan melalui melalui chennal youtube. Jom kita mula laksanakan, boleh dengan hanya bermodalkan sebuah HP sahaja. Kita akan terangkan caranya melalui chenel ini.. Insya Allah.

 Ibnu Hasyim

Sampaikan...walau 1 ayat

Tujuan IHtv;

(i) untuk menyatakan kebenaran.
(ii) menjelaskan perkara berbangkit sekitar kita.
(iii) menjelaskan isu semasa di mana saja, seluruh dunia.
(iv) ke arah memotivasi remaja.
(v) memotivasi remaja ke arah dapatkan pekerjaan.
(vi) memotivasi remaja menjadi usahawan.

Sekian jumpa lagi. 

Hidup IHtv! Hidup IHtv!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails