Tuesday, May 14, 2019

Janda Muda Mangsa Rogol, Akhirnya Bunuh Diri. Ini Solusinya..

PELAJAR universiti mengadakan demonstrasi  mendesak kerajaan India
PELAJAR universiti mengadakan demonstrasi mendesak kerajaan India bertindak terhadap perogol dan pembunuh Asifa Bano di Srinagar, Jammu dan Kashmir, 16 April lalu. AFP

MEERUT, India: Seorang wanita lewat 20an di India dilaporkan 'dijual' bapa dan ibu saudaranya dengan harga Rs10,000 (RM594), sebelum dirogol beramai-ramai oleh 'penjaga' dan rakan-rakannya.

Lebih menyedihkan, rayuan wanita dari Hapur, India itu dengan meminta bantuan daripada pihak polis tidak diberi perhatian, menyebabkan dia trauma dan bertindak membakar diri sendiri.

Wanita yang identitinya tidak didedahkan itu didakwa 'dijual' selepas kematian suaminya dan dijadikan pembantu rumah.
Suruhanjaya Wanita India melalui presidennya, Swati Maliwal memaklumkan telah mengambil kes tersebut dan mendesak pihak berkuasa melakukan perkara yang sama.

"Mangsa mengalami trauma yang teruk dan tindakan polis yang enggan membantunya sangat memalukan," kata Swati dalam surat yang dikeluarkan, lapor Times of India.

Swati juga menggesa agar balai polis berkenaan mengambil tindakan ke atas anggota mereka yang tidak bertanggungjawab.

Wanita terbabit yang terbakar 80 peratus kini dirawat di sebuah hospital di Delhi.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Bagaimana hukum bunuh diri dalam Islam? Ini sebenarnya sumber kekuatan aqidah umat Islam..

Hukum Bunuh Diri dalam Islam dan Dalilnya

Ulama menyebut bahawa bunuh diri adalah dosa besar. Sebab perbuatan ini adalah bentuk dari ketidaksabaran seseorang ketika menghadapi sebuah ujian, putus asa serta mendahului kehendak syar’iyyah Allah SWT.. Meliputi Tujuan Penciptaan Manusia, Proses Penciptaan Manusia , Hakikat Penciptaan Manusia Konsep Manusia dalam Islam, dan Hakikat Manusia Menurut Islam. 

Padahal Allah sangat menyayangi hambanya dan melarang bunuh diri. Allah berharap manusia dapat membangun kehidupan yang baik di dunia, namun malah menyerah dan mengakhiri hidupnya. Bunuh diri bukanlah solusi dari sebuah masalah. Hal ini tidak akan menolong kita ketika di akhirat.

Ayat Al-Quran dan Hadist yang Melarang Bunuh Diri

Allah berfirman :  • Dan janganlah kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu (QS. An-Nisa’ 4:29). 
Diantara penjelasan Ulama tentang firman Allah SWT yang ertinya, “Dan janganlah kamu membunuh dirimu sebagai berikut :
Imam Abu’ Ja’far ath-Thabari Rahimahullah berkata “Janganlah sebagian kamu membunuh sebagian lainnya, padahal kalian memang pemeluk satu agama satu dakwah dan satu keyakinan. Allah SWT menjadikan seluruh umat Islam, sebagian mereka dan sebagai bagian dari sebagian yang lain.

Allah SWT menyamakan kedudukan orang yang membunuh sesama umat Islam sama dengan orang yang membunuh dirinya sendiri sebab orang yang membunuh dan dibunuh adalah satu tangan menyelesaikan selisih agama mereka berdua” (Tafsir ath-Thabari 8:229)

Imam Ibnu Katsir rahimahullah berkata, “firman Allâh Azza wa Jalla (yang artinya), ‘Dan janganlah kamu membunuh dirimu’, iaitu dengan melanggar perkara-perkara yang diharamkan oleh Allâh Azza wa Jalla dan melakukan kemaksiatan-kemaksiatan kepada-Nya, serta dengan memakan harta di antara kamu dengan cara batil”. (Tafsir al-Qur’ânul ‘Azhîm, 2/269).

Imam Al-Baghawi rahimahullah berkata, “Firman Allah SWT yang artinya “Dan janganlah kamu membunuh dirimu.”Sedangkan dalam Surah Al-Baqarah 2:195 menegaskan bahawa “Dan kamu menjatuhkan dirimu sendiri dlam kebinasaan . 3 makna tentang ayat-ayat di atas adalah :
  • Larangan membunuh sesama umat Islam sebab kita adalah satu tubuh
  • Larangan membunuh diri
  • Larangan melanggar larangan Allah kerana mengakibatkan kebinasan diri sendiri
Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda, “Barang siapa yang menjatuhkan dirinya dari sebuah gunung lalu bunuh diri, maka ia akan masuk ke dalam api neraka Jahannam, tinggal lama dan dijadikan berada di dalam sana selama-lamanya.

Dan barangsiapa yang meminum racum lalu membunuh dirinya sendiri, maka racunnya akan berada di tangannya yang akan diminum seterusnya di dalam neraka Jahannam, tinggal lama, dijadikan tinggal lama selama lamanya di dalam neraka Jahannam. Dan barang siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besiny akan selalu berada di tangannya, menikam perutnya, tinggal lama dan dijadikan oleh Allah tinggal lama selama-selamanya di dalam neraka Jahannam (HR. Al-Bukhâri, no. 5778; Muslim, no. 109; lafazh bagi Al-Bukhâri)
Berikut adalah cara-cara agar manusia khususnya umat Islam agar bebas dan terlepas dari tindakan bunuh diri yang akan memasukkannya ke neraka Jahannam sebagai berikut :

1.Menyerahkan hidup kepada Allah
Apabila manusia beriman dan meyakini akan Rukun-rukun Allah seperti Rukun Islam dan Rukum Iman tentu ia akan terhindar dari perbuatan bunuh diri. Orang yang menyerahkan hidup dan merasa hidupnya selalu bersama Allah akan selau berkeyakinan bahawa masalah yang dihadapi tidak terlalu besar kerana Allah SWT akan menolong hamba-Nya yang sedang mengalami masalah dan kesulitan. 

Umat Islam yang beriman dan yakin akan hal itu akan menganggap bahawa Allah lebih berkuasa dari selainNya. Bukankah Allah tidak akan memberikan cubaan di luar kemampuan umat-Nya? Katakan dan yakinilah ahwa sebesar apapun masalahnya, kita memiliki Allah yang lebih besar.

2.Dunia bukan tujuan hidup

Dalam hidup ini tak ada sesuatu yang sempurna, akan selalu ada saja masalah yang timbul menimpa manusia. Seperti halnya hakikat manusia yang memang selalu berganti antara suka, duka dan perasaan netral. Maka janganlah jadikan dunia sebagai tujuan manusia yang utama. 

Dunia Menurut Islam adalah tempat naungan sementara untuk menyiapkan pahala sebagai bekal di akhirat nanti. Manusia yang melakukan tindakan bunuh diri adalah mereka yang menjadikan manusia sebagai tujuan utamanya. Padahal Allah telah menjajikan kemudahan setelah kesusahan, setelah kehidupan dunia ada di kehidupan akhirat.

3.Melihat orang-orang yang kesusahan

Apabila kita sedang mengalami kesulitan dan kesusahan, maka tengoklah mereka yang lebih mengalami kesulitan daripada kita. Dengan melihat orang-orang yang mengalami kesulitan, akan melatih kita untuk selalu bersyukur dan sangat merasa beruntung bahawa terdapat kenikamatan lain yang kita rasakan sehingga kita dapat memahami Cara Bahagia Menurut Islam dalam Kehidupan Dunia  dengan baik.

4.Selalu berusaha bersyukur dan berterima kasih atas nikmat Allah
Cara bersyukur menurut Islam adalah hal yang wajib dilakukan saat menghadapi masalah dan kesulitan yang terjadi dalam kehidupan kita. Manusia yang selalu mengupayakan dirinya untuk selalu bersyukur akan diringankan bebannya dan selalu semakin Allah tambahkan kenikmatan atas dirinya.. sebab manusia yang selalu bersyukur akan selalu mencari kenikmatan lain yang Allah telah berikan. 

Ia tidak akan memikirkan masalah lain, namun sibuk memikirkan kenikmatan-kenikmatan lain yang Allah telah berikan. Contohnya adalah seperti mensyukuri turunnya hujan.

5.Berkumpul bersama orang-orang Shaleh
Orang-orang shaleh akan selalu memposisikan dan mengkondisikan diri kita agar selalu hidup dengan aturan-aturan dan nilai-nilai Islam. Mereka akan selalu mendorong kita untuk berbuat kebaikan, mensyukuri segala nikmat, menjauhkan diri dari bunuh diri, menyabarkan kita dan saling mengingatkan satu sama lain.

Bersama orang-orang shaleh, kita akan senantiasa mendapatkan saran, penerangan dan menjauhkan diri kita dari perilaku dan tindakan yang merugikan kita dari perbuatan yang dilarang oleh Allah serta membuat jiwa kita menjadi selalu tenang. Demikian larangan bunuh diri dalam Islam. Mendekatlah diri kepada Allah agar senantiasa meningkatkan keimanan kita sehingga menghindarkan kita dari perilaku bunuh diri.

Bertuah anda menjadi seorang Islam.. Semoga bermanfaat.

Sila lihat..
E-Buku IH-64: Rogol Di India

E-Buku IH-64: Rogol Di India

3 comments:

Anonymous said...

Bagaimana jika mangsa bunuh diri tersebut mengadu pada Allah bahawa saudara mara, jiran dan masyarakatnya membiarkan dia dizalimi ?

Maka ramailah saudara mara, jiran dan ahli masyarakat yang akan diseret dan dihumban ke dalam neraka!

I said...

Begitulah hinanya martabat kaum wanita di mata agama lain. Bila Islam datang menyebabkan Islam dimusuhi kerana memberikan hak dan perlindungan kepada kaum hawa ini. Namun masih ada juga kaum hawa non muslim memandang hina kepada Islam dan Rasulnya....

Anonymous said...

sama ja kt msia .kes2 mcm ni pndng sblh mata ja.
buat lah report byk mana pun tindkan x ambil juga.
mgkn tmpt lain ,tp sstgh balai serupo je.
Penjnayah putar belit cerita jd terbalik. alih2
pusing crita mgsa pula yg salah.pnjyh biar je trlps.
main sihr punya psl.viral lg.bt fitnah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails