Sunday, January 21, 2018

Tudung: Pinda Akta Kerja 1955, Wanita PAS Sokong..

Nuridah Mohd. Salleh

KUALA LUMPUR – Wanita PAS menyokong penuh langkah kerajaan Malaysia untuk meminda Akta Kerja 1955 bagi menangani diskriminasi majikan ke atas pekerja wanita bertudung di negara ini.

Ketuanya, Nuridah Mohd. Salleh berkata, pindaan tersebut sangat wajar ekoran diskriminasi keatas wanita bertudung di tempat kerja terutama dalam industri perhotelan didakwa semakin melampau.
“Pindaan tersebut jalan terbaik bagi menangani isu larangan pemakaian tudung bagi pekerja wanita sektor perhotelan.
“Justeru, kami melihat tindakan ini sangat wajar supaya pekerja Melayu tidak lagi ditindas di negara sendiri,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem baru-baru ini memaklumkan pindaan undang-undang bagi menangani larangan diskriminasi di tempat kerja akan disegerakan melibatkan pengenalan peruntukan baru di bawah Akta Kerja 1955.
Ia ekoran Kementerian Sumber Manusia mengesan hotel mengamalkan polisi larangan bertudung semasa bekerja yang bertentangan dengan Perkara 8 (2) Perlembagaan Persekutuan yang melarang sebarang bentuk diskriminasi berasaskan agama dan keturunan.
Nuridah seterusnya berkata, wanita PAS berharap tindakan serius akan turut dikenakan bagi mereka yang masih melanggar akta yang telah ditetapkan.
Sama saja, DAP, UMNO, PAN, BERSATU..

4 comments:

Anonymous said...

Malangnya Pakatan Wayang pimpinan parti kafir harbi DA-Pig akan menentang usaha kerajaan untuk melindungi hak wanita untuk menutup aurat kerana pemimpin-pemimpin kafir harbi DA-Pig lebih suka melihat wanita pakai seluar pendek. Mereka berkata semakin pendek seluar, semakin bagus konon bukti kebebasan wanita.

NGO liberak Sisters in Sins pimpinan tokoh liberak anak MahaFiraun pasti akan menyokong DA-Pig sebab DA-Pig dan Sisters in Sins menyokong eksploitasi wanita sebagai bahan seksual.

Kalau tak percaya , cuba tanya Mike Selfie Dada Amoi dan kalit greja.

Anonymous said...

Insaflah ibenu hasyim! Dah tua kutuk tapi nafsu kuda!


_peminat hadi bewang_

Anonymous said...

Macai ph marah isu tudung

Anonymous said...

Insaflah barua roket bodoh bertingkat! Dah mabuk faun ketum tapi mulut masih merepek seperti dirasuk hantu banglo terlajak diskaun.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails