Saturday, October 28, 2017

Pengalaman Jiwa, Bagaimana Ku Pilih Islam. -Amina Islam -


Imej yang berkaitan

LAHIR tahun 1953 di Linz bandar di Austria, saya menghabiskan masa kecil saya di Munich (Jerman) sehingga kami pindah ke Salzburg (Austria) ketika saya berusia 16 tahun.

Saya membesar dengan cara Kristian konservatif. Orang tua saya orang Kristian Protestan yang ketat, yang percaya pada Alkitab dan berdoa kepada Isa sebagai anak Tuhan. Mereka mendidik saya untuk mengekalkan piawaian yang tinggi dalam moral dan etika.

Hasil carian imej untuk Linz kota di Austria
Amina lahir di sini, Linz bandar di Austria.

Setelah saya lulus Sekolah Menengah Atas, saya mula mempelajari biologi dan secara parallel saya juga bekerja 'setengah hari', di Universiti Salzburg.
Kerana saya tidak ikut berpartisipasi dalam kegiatan Kristian dari gereja Protestan, orang tua saya kemudian menetapkan saya untuk berhubung dengan gereja evangelis, 'Pembaptis masyarakat' (sebuah gereja Kristian perwakilandari gereja yang terkenal berpengaruh di Amerika Syarikat).

Saya berada di sana untuk menjadi ahli aktif dan juga pemimpin kumpulan pelajar. Saya mempelajari Alkitab beberapa kali dan percaya pada dogma Isa sebagai anak dan sebahagian dari Tuhan, dan keselamatan semua umatnya kerana adanya penghapusan dosa hanya dengan pengorbanan Yesus di salib.

Tetapi beberapa tahun kemudian, masih di komuniti yang sama, saya mula mempunyai keraguan, saya tidak boleh lagi menerima dasar iman Kristian, kerana bertentangan dengan penalaran logik saya. Walaupun saya berulang kali diberitahu bahawa ini adalah misteri Allah dan ini masalah iman. 

Tapi aku berkeras bahawa aku hanya boleh percaya bahawa Yesus adalah manusia dan ia hanya seorang nabi yang mempunyai hubungan khusus dengan Allah, yang ditugaskan menyampaikan kepada umat tentang ajaran kehidupan dan ajaran-ajarannya.

Saya berkahwin dengan seorang lelaki dari gereja Baptist dan saya menyelesaikan kajian hingga mencapai gelar doktor. Dari perkahwinan itu saya dianugerahkan dua anak, tetapi kami bercerai dan saya meninggalkan gereja Baptist, juga kerana keraguan saya tentang dasar agama Kristian.

Aku perlu cari pekerjaan penuh masa, kerana aku sendirian bertanggung jawab untuk anak-anak saya, tapi alhamdulillah saya mendapat pekerjaan yang sangat baik di Universiti Salzburg. Aku puas untuk mendapatkan hasil jerih payah sendiri untuk memastikan kebebasan kewangan.


Pengetahuan tentang Islam pada masa itu hanyalah prasangka terdahulu yang pastor Kristian memberitahu kita dan juga diperkuat oleh media. Saya telah berkahwin untuk kali kedua dan saya masih mencari kebenaran. Namun perkahwinan kedua itu kembali menjadi bencana dan akhirnya pernikahan kedua berakhir dengan perceraian. 

Sama seperti dalam kes pertama, sebab perceraian itu adalah bahawa suami saya memanfaatkan kedudukan saya, wang saya dan hasrat saya untuk harmoni. Dia tidak menyokong saya dengan bantuan kewangan, praktikal atau bantuan psikologi atau membantu menjaga kanak-kanak. Tetapi sekarang, saya sudah bebas dengan asas yang kukuh dalam hidup saya: 

Saya telah menjadi profesor di universiti dengan tanggungjawab saya untuk kerja saya. Oleh kerana saya tidak merasa bahagia dalam kehidupan peribadi saya, tetapi sentiasa dipenuhi dengan pekerjaan berganda, pekerjaan, kanak-kanak dan rumah tangga, saya mengalami kemurungan selama beberapa tahun. Saya hanya terus berjalan di bahtera hidup antara tanggungjawab memupuk anak-anak saya dan kerja saya.

Selepas perceraian kedua saya tinggal dengan lelaki yang lebih muda selama sembilan tahun tanpa perkahwinan, seperti halnya di dunia barat. Apabila dia meninggalkan saya kerana ada seorang wanita yang lebih muda, saya mula menyusun semula hidup saya sebagai satu, sendirian dan sendirian, tanpa harapan orang lain. 

Saya mempunyai pekerjaan yang baik, kanak-kanak menjadi lebih tua, pangsapuri yang bagus, kereta, dan hobi seperti mendaki gunung, bermain ski .. Saya boleh berdiri sendiri dua kaki saya. Tetapi saya tidak berputus asa mencari kebenaran. Saya tidak pernah mempunyai hubungan dengan agama dan saya tidak mahu berhubung dengan orang-orang ini, kerana nampaknya mereka yang mengaku sebagai agama adalah "menakutkan dan kaku".

September 2002, apabila saya dipujuk oleh seorang kawan untuk menghabiskan minggu bercuti. akhirnya saya bersetuju, dan kami terpaksa menempah penerbangan pada saat-saat terakhir dan mendapati tawaran yang sangat murah untuk perjalanan ke Mesir. Matlamat saya adalah untuk berehat,. Satu-satunya perkara yang saya tidak benar-benar berminat ialah bertemu lelaki lain di mana sahaja.

Malam pertama di hotel yang sangat indah dan saya pergi ke restoran bufet untuk makan malam, apabila saya melihat Walid, seorang lelaki tempatan buat kali pertama, seorang chef di hotel dan kemudian menjadi suami saya 'ketiga' kemudian. Apabila mataku bertemu, bagaimana saya jatuh cinta. Walid berkata perkara yang sama kemudiannya. Kami tidak berkomunikasi selama dua hari lagi sehingga Walid mula menulis surat. Salah satu cadangan pertama yang dicadangkan kepada saya ialah kita mesti berkahwin. 

Selebihnya cuti minggu saya tidak cukup masa untuk membuat keputusan, fikiran saya untuk prasangka yang baik dan banyak keraguan menyala di kepala saya dan berjuang dengan perasaan kasih sayang di hati saya.
Kemudian saya kembali ke Austria. Saya menyedari bahawa kita mempunyai halangan yang jelas kerana perbezaan antara kita (umur, budaya, agama, pendidikan dan bahasa). 

Sesungguhnya penghalang adalah pendapat komuniti tetapi bukan dari pengalaman saya sendiri. Akhirnya saya bercadang untuk kembali ke Mesir dua bulan kemudian untuk memberi peluang untuk mencintai. Tuhan mula memimpin hidup saya. Beberapa hari selepas saya kembali ke Austria, seorang wanita dari Mesir mula bekerja sebagai tetamu saintis di institusi saya selama satu tahun. 

Dua minggu kemudian saya mula melawat kursus bahasa Arab di universiti yang ditawarkan oleh profesor dari Mesir. Mereka juga mengajar banyak tentang Islam, budaya dan bahasa Arab, yang saya ingin belajar untuk memudahkan komunikasi dengan Walid. Berminat untuk mengetahui lebih banyak tentang Islam, saya membeli banyak buku dan terjemahan Quran (dari buku karya Murad Hofmann, duta besar Jerman, yang masuk Islam sebelum ini). 

Saya sangat terkejut dengan pemahaman saya tentang Tuhan dan dunia yang dicerminkan oleh Al-Quran. Saya mendapati kesesuaian dengan "Perjanjian Lama" dan "Perjanjian Baru" dengan Injil Yesus, tetapi tanpa dogma gereja bahawa Yesus dianggap sebagai anak Tuhan. Pada kunjungan kedua saya di Mesir, saya mendapati bahawa Walid adalah orang yang sangat serius yang berasal dari keluarga besar petani, kami melawat keluarganya bersama-sama.

Pada malam pertama, kami berkahwin dengan surat nikah tempatan, Surat nikah tersebut yang melindungi kita sekurang-kurangnya terhadap polis dan juga menyempurnakan undang-undang Islam sebagai bukti perkahwinan antara lelaki dan wanita dan bukan hubungan di luar nikah. Selepas perjalanan ini, saya mengembara tiga kali ke Mesir, sehingga kami boleh berkahwin secara rasmi di Kaherah, dan sehingga kami mempunyai visa untuk Walid supaya dia boleh datang bersama saya ke Austria.


Sebaik sahaja suami saya datang ke Austria, kami menghubungi masjid di Salzburg dan saya membeli lebih banyak buku. Pada tahun ini saya perlahan-lahan mula mempelajari perkara-perkara tentang Islam dengan membaca buku dan dengan bantuan sahabat-sahabat Muslim saya di Austria. Secara luar biasa saya juga dihubungi oleh Universiti Cairo sebagai pemeriksa tesis.

Dua buku yang penting yang membuat saya terbeliak adalah, buku karya Maurice Bucaille "Alkitab, Quran dan Ilmu Pengetahuan Alam", yang membuktikan bahawa semua kenyataan ilmiah dalam Al-Quran sesuai dengan kajian saintifik terbaru, dan "Injil Barnabas", di mana Yesus mengkhabarkan kedatangan Nabi Muhammad dan dia enggan disembah sebagai Tuhan, itu adalah perkara yang membuka mata saya.

Dalam beberapa lawatan ke Mesir, saya akhirnya bertemu seorang Muslimah yang baik sebagai kawan rapat. Saya kagum bahawa kebanyakan orang Islam, termasuk golongan muda, bercakap secara terbuka dan mereka sangat menghormati Allah dan Islam. Al-Qur'an menegaskan bukan hanya penjelasan tentang Tuhan dan dunia, tetapi semua pernyataannya, seperti sains alam, tidak mempunyai percanggahan dengan realiti. 

Saya dibenarkan dan juga digalakkan menggunakan logik saya! Saya mendapati bahawa Islam bukan agama baru, tetapi "pembaharuan" akar agama Ilahi untuk orang Yahudi dan Kristian. Kerana Nabi Ibrahim adalah bapa semua agama monoteistik dan nenek moyang para nabi, termasuk Yesus. Nabi terakhir Muhammad adalah sempurna para nabi dengan membawa syariat yang sempurna.

Al-Qur'an adalah wahyu Allah dan Muhammad adalah utusanNya! Jika ini adalah kebenaran dan saya percaya ini, saya mesti menerima Quran secara keseluruhannya termasuk mana-mana undang-undang di dalamnya. Pada masa itu aku ragu-ragu untuk membuat langkah beralih kepada Islam, kerana saya tahu akibatnya, bahawa bila saya pindah ke Islam maka saya mesti ikuti dan menjaga aturannya juga, menerima sekatan untuk hidup saya (misalnya tidak ada alkohol, tidak ada daging babi) dan bersikap dengan cara yang tidak bertentangan dengan Al-Quran dan Sunnah.

Pada awal Ramadhan 2004, Walid bertanya kepada saya apakah saya ingin mengambil langkah akhir untuk mengubah agama saya. Dan saya akhirnya menerima Islam pada masa itu. Kemudian kami menjemput beberapa adik-beradik dan saya bercakap tentang menjadi martir (bukti Iman). Saya telah belajar bagaimana untuk berdoa dan mula berdoa seperti biasa. Sudah tentu, saya berpuasa pada Ramadan.

Saya sangat gembira sekarang bahawa saya adalah sebahagian daripada masyarakat Islam. Saya cuba meningkatkan kepercayaan kepada Tuhan dan meningkatkan pengetahuan saya tentang Islam dan berkomitmen untuk memenuhi undang-undang Syariah sebaik mungkin.

Masih terdapat dua isu utama yang masih ada. 

Pertama adalah keluarga besar saya. Walaupun mereka sudah mengetahui pendapat saya tentang Islam, saya tidak dapat memberitahu mereka bahawa saya telah ditukarkan. Mereka sudah tua dan sakit dan jika saya memberitahu mereka tentang Islam saya, sesuatu akan berlaku kepada mereka mengenai kesihatan mereka, saya fikir pada masa itu. 

Masalah kedua, saya tidak dapat memakai tudung di tempat kerja dan di kawasan yang saya kenal. Walaupun di Austria Islam adalah agama yang terkenal, tetapi orang-orang di sana masih mempunyai masalah untuk menerima Islam dan terutama memakai tudung sebagai simbol. Oleh kerana tugas umum saya, dengan penggunaan tudung saya akan mendapat banyak masalah di tempat kerja, terutama sekali yang menjejaskan kumpulan kerja saya di universiti.

Sebaliknya, walaupun saya masih tidak menggunakan hijab, saya menggunakan setiap peluang untuk bercakap tentang Islam. Saya cuba hidup sebagai seorang muslimah yang baik, memohon Islam dan menetapkan contoh yang baik.

Tuhan akhirnya membantu saya untuk mencari jalan yang betul dalam masalah saya dan pencarian saya untuk kebenaran, Alhamdulillah.

-Amina Islam -
Sumber: OnIslam.net
Nota: Gambar yang sepadan tidak ditunjukkan dari sumbernya.

Sila lihat di sini..
IKLAN:

Informasi Baru Peluang Kerja Di Australia -Ibnu Hasyim.
Pihak kontraktur di Australia membuka peluang kerja-kerja baru bagi sektor pembinaan di bandar-bandar di Australia. Berminat, pihak kami sedia bekalkan maklumat.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails