Friday, October 27, 2017

Akhbar Amanah Akui Parti Makin Suram – Dr KamarulDalam majlis terbuka yang boleh diikuti secara langsung oleh sesiapa sahaja seperti dalam Konvensyen Nasional AMANAH di Alor Setar, Kedah, pada 20-22 Oktober baru-baru ini berdegar-degar para pemimpin tertinggi AMANAH melaung-laungkan kekuatan AMANAH dan kemampuan Pakatan Harapan memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14.
Antara lainnya, Setiausaha Agung AMANAH, Mohd Anuar Tahir, mengisytiharkan bahawa AMANAH adalah “salah satu parti terbaik di dunia” (“one of the best party in the world”) manakala Presiden AMANAH, Mohamad Sabu, pula mengisytiharkan keyakinan beliau bahawa “AMANAH akan jadi parti yang terkuat dan terbesar di Malaysia”.
Malangnya, membaca keluaran terbaru akhbar AMANAH, Bilangan 72, 15-21 Oktober, yang tercatat di muka pertamanya “untuk ahli (AMANAH) sahaja”, lain pula ceritanya kerana di dalam akhbar ini tiada lagi fantasi dan retorik yang muluk-muluk sebaliknya apa yang terpapar di dalamnya adalah realiti dan pengakuan yang pahit-pahit.
Presiden AMANAH, Mohamad Sabu, ketika ditanya oleh Ahmad Lutfi Othman dan Arif Atan dalam satu wawancara pada 9 Oktober, mengenai pencapaian AMANAH setelah dua tahun ia berada dalam politik negara, mendedahkan bahawa “daripada segi keahlian (AMANAH) agak sederhana tidak begitu mendadak seperti BERSATU”.
Seorang kolumnis akhbar AMANAH menulis: “Semakin lama semakin ramai yang menilai kalau yang ditawarkan oleh Pakatan Harapan, baik falsafah politik mahupun kepimpinan masa hadapannya, tidak jauh beza dengan apa yang dimiliki oleh Barisan Nasional… Tawaran politik yang dipersembahkan oleh Pakatan Harapan tidak lagi begitu substantif. Malah, prestasinya jauh merosot berbanding Pakatan Rakyat dahulu.”
Seorang lagi kolumnis akhbar AMANAH secara terbuka mengakui bahawa Pakatan Harapan tidak memberi penekanan terhadap Melayu-Islam dengan menulis: “Buat masa ini, penekanan terhadap Melayu-Islam adalah jelas dibuat oleh Barisan-Gagasan. Pakatan Harapan menawarkan pembaharuan negara dan bangsa Malaysia”.
Seorang lagi kolumnis akhbar AMANAH pula mengakui bahawa Pakatan Harapan masih gagal menarik sokongan generasi lama Melayu terhadapnya dengan menulis: “Daripada pelbagai sumber dapatan, tinjauan rambang dan ulasan beberapa pihak, menunjukkan isyarat bahawa masih kuat sokongan generasi lama, terutama di luar bandar, yang enggan berubah.”
Seorang lagi kolumnis akhbar AMANAH mempertikaikan wujudnya “Tsunami Melayu” terhadap Pakatan Harapan dengan menulis: “Jikalau benar momentum Tsunami Melayu itu menunggu masa untuk meledak, mengapa kita hanya berpusu-pusu ke stesen minyak pada setiap Rabu apabila harga minyak diumumkan naik keesokannya, tetapi bukan berdemonstrasi di jalan raya?”
Apa lagi nak kita kata bila akhbar AMANAH sendiri pun pesimis dengan Pakatan Harapan?
Dr Kamarul Zaman Yusoff,
Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN),
Universiti Utara Malaysia (UUM).

IKLAN:

Informasi Baru Peluang Kerja Di Australia -Ibnu Hasyim.
Pihak kontraktur di Australia membuka peluang kerja-kerja baru bagi sektor pembinaan di bandar-bandar di Australia. Berminat, pihak kami sedia bekalkan maklumat.

2 comments:

Anonymous said...

http://www.ismaweb.net/2016/06/dap-akan-sambut-kemenangan-pan-dengan-arak-carlsberg-tiger/

“DAP akan sambut kemenangan PAN dengan arak Carlsberg, Tiger”

BANGI, Khamis – Parti rasis dan cauvinis, DAP akan meraikan calon PAN, Azhar Abdul Shukur dengan arak sekiranya berjaya memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar.

Perkara itu dinyatakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Sekinchan, Ng Suee Lim dalam satu ceramah kempennya sebagai pujukan kepada pengundi Cina supaya mengundi calon PAN.

Joceline Tan dalam tulisannya bertajuk ‘Tough decisions in the rice bowl town of Sekinchan’ yang disiarkan di media liberal The Star hari ini, menyebut bahawa Ng telah berkata, jika PAN menang di Sungai Besar, kemenangan itu akan diraikan dengan Carlsberg, Tiger atau kau (black dog atau Guinness Stout).

Melihat kepada situasi itu Tan berkata, cara Ng berkempen itu, ia memberi gambaran seolah-olah Ng adalah calon yang bertanding.

Ini kerana beliau berpendapat, sebahagian besar yang dipertaruhkan DAP dalam PRK ini adalah PAN yang dianggap sebagai makhluk ciptaan DAP menggantikan PAS sebelum ini.

“Ia juga merupakan satu perjuangan proksi antara DAP dan PAS, yang mana PAN amat bergantung kepada undi Cina,” katanya.

Tan berkata, apa yang dilakukan DAP adalah semata-mata untuk menarik sokongan di kalangan pengundi Cina.

“Ketika dulu pemimpin DAP memujuk Cina untuk menyokong PAS dan kini mereka terpaksa meminta Cina untuk menyokong PAN pula.

“Bagaimanapun, ramai orang Cina di kawasan itu tidak mengetahui kewujudan PAN. Ustaz Azhar, calon PAN juga tidak terkenal walaupun bapanya pernah menjadi orang kuat UMNO di kawasan itu,” kata Tan lagi.

Anonymous said...

http://www.ismaweb.net/2015/09/kata-pedang-bukti-bukti-dap-anti-islam-semakin-viral/

KATA PEDANG: Bukti-bukti DAP anti-Islam semakin viral

APABILA parti rasis dan cauvinis DAP mengancam akan menyaman Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), beberapa bukti DAP menentang Islam sebagai tanda sokongan kepada JAIP menjadi semakin viral. Antara bukti-bukti yang diperkatakan:

Bukti 1: Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2: Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

BACA: Khutbah Aidiladha: Kita tak akan mohon maaf daripada DAP, kata Mufti Pahang

Bukti 3: Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4: DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5: Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6: DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7: DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8: DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9: DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10: Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai bukti-bukti tersebut. Hakikatnya, Islam adalah suatu sistem cara hidup yang mencakupi amalan rohani peribadi sehingga kepada sistem keadilan, sosial, ekonomi dan politik.

DAP tidak boleh mengehadkan Islam hanya kepada amalan peribadi dan paling tinggi ekonomi sedangkan menolak juzuk-juzuk Islam yang lebih menyeluruh yang menyentuh isu kenegaraan, perundangan, politik dan pelbagai aspek dalam kehidupan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails