Friday, June 05, 2009

Liputan Muktamar PAS Ke-55.


SHAH ALAM, 5 Jun 2009

10.00 pagi, Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang memulakan Ucapan Dasar Presiden sempena Muktamar PAS ke -55, bertemakan "Islam Memimpin Perubahan".

9.40 pagi, pengacara majlis menyerahkan sidang kepada Pengerusi Tetap, Ustaz Abu Kassim Abdullah bagi memulakan Muktamar yang bertemakan 'Islam Memimpin Perubahan'.Abu Kassim memulakan sidang dengan pantun yang membuatkan perwakilan dan tetamu tertawa. Sejurus selepas itu (jam 9.45 pagi), Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar mengambil tempat bagi membuka muktamar dengan kata-kata aluan.

Dalam ucapannya, Kamarudin mengucapkan selamat bermuktamar kepada sidang perwakilan dan pimpinan selain mengalungkan ucapan tahniah dan terima kasih kepada pengelola dan tuan rumah, Selangor yang menyediakan tempat dan kemudahan untuk bermuktamar. Kamarudin mengalu-alukan kehadiran tetamu ke muktamar sebuah parti politik yang telah memerintah Kelantan sejak 20 tahun lalu, yang hari ini dengan kerjasama Pakatan Rakyat telah juga menguasai kerajaan di Kedah, Pulau Pinang dan Selangor.

Beliau dalam ucapannya juga menyebut kejayaan-kejayaan dan perubahan yang dibuat kerajaan Pakatan Rakyat sejak mentadbir negeri-negeri yang dikuasai. Beliau mengingatkan sidang muktamar akan muhasabah dalam perjuangan PAS mendepani perjuangan rakyat. Kamarudin menyentuh kejayaan Pakatan Rakyat mengubah lanskap politik sejak pilihan raya umum ke-12 yang membuka lembaran baru kepada minda rakyat yang kini menolak Umno/BN.

Beliau menyentuh isu-isu menyentuh rakyat antaranya hak asasi, isu keenganan Umno/BN membubarkan Dun Perak, kebejatan Umno/BN, dan isu kelesuan pimpinan negara yang diketuai Perdana Menteri, Dato' seri Najib Tun Razak. Kamarudin mengingatkan perwakilan dan ahli agar tidak terperangkap dengan mainan media lawan yang dilihat bersungguh untuk melaporkan perihal dalam PAS yang sebenarnya hanya untuk memecahbelahkan ahli.

Jam 9.20 pagi, seluruh saf kepimpinan mengambil tempat, Presiden, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Timbalan, Ustaz Nasharudin Mat Isa; Naib Presiden, Dato' Husam Musa, Ustaz Ahmad Awang dan Mohamad Sabu berada di atas pentas bersama AJK PAS Pusat yang lain dan ketua-ketua Dewan sambil mendengar alunan ayat suci Al-Quran yang diperderdendangkan Qari, Ustaz Mustafa.

Antara tetamu kehormat yang hadir ialah, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; wakil-wakil parti komponan Pakatan Rakyat dari DAP, Lim Kit Siang; Presiden KeADILan, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Naib Presiden, Azmin Ali; bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Zaid Ibrahim, pemerhati, wakil NGO dan wakil dalam dan luar negara, wakil gerakan Islam, serta petugas media.

9.00 pagi : Muktamar PAS kali ke-55 membuka tirai dengan kini para perwakilan mula memenuhi Stadium Malawati sementara menanti saf pimpinan tiba.Kelihatan Mursyidul Am, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat sedang bersedia memulakan pemeriksaan perbarisan Unit Amal sebagai pembuka tirai perasmian Muktamar PAS Pusat. Kira-kira 2000 tetamu mula membanjiri stadium, sementara di luar perkarangan stadium kenderaan mula berpusu masuk.Perasmian dijangka akan dimulakan dalam masa terdekat oleh Tuan Guru Nik Aziz sementara Ucapan Dasar Presiden akan menyusul selepas itu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails