Sunday, October 02, 2022

Sukan apa begini, hingga 127 terkorban? Kerja gila..

 

Kenderaan rosak teruk selepas rusuhan penyokong penyokong ketika perlawanan Liga 1 Indonesia antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan, Malang. - Foto AGENSI
Rusuhan penyokong ketika perlawanan Liga 1 Indonesia antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan, Malang mengakibatkan 127 nyawa terkorban. - Foto AGENSI 
Rusuhan penyokong ketika perlawanan Liga 1 Indonesia antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan, Malang mengakibatkan 127 nyawa terkorban.

Rusuhan penyokong di Indonesia, 127 terkorban

MALANG, Indonesia: Rusuhan penyokong ketika perlawanan Liga 1 Indonesia antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan, Malang mengakibatkan 127 nyawa terkorban.

Penyokong kedua-dua kelab berkenaan bertempur selepas Arema tewas 3-2 dalam perlawanan di Malang, Jawa Timur.

Ketua pejabat kesihatan Malang, Wiyanto Wijoyo berkata, setakat ini dilaporkan angka korban mencecah 127 orang. Pihak berkuasa masih mengenal pasti jumlah mangsa yang cedera.

Pergaduhan bermula selepas ribuan peminat Arema masuk ke dalam padang susulan kekalahan pasukan mereka.

Pemain-pemain Persebaya segera meninggalkan padang, tetapi pemain Arema yang masih berada di atas padang turut diserang.

Menurut laporan, kematian turut berpunca daripada tindakan pihak polis melepaskan gas pemedih mata sehingga menyebabkan situasi menjadi kelam-kabut.

Liga Indonesia digantung selama seminggu susulan insiden berkenaan. - AGENSI


BERITA BERKAITAN

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sukan apa begini, hingga 127 terkorban? Tragedi Malang yang sungguh malang!

Rusuhan penyokong ketika perlawanan Liga 1 Indonesia antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan, Malang.  Penyokong kedua-dua kelab berkenaan bertempur selepas Arema tewas 3-2 dalam perlawanan di Malang, Jawa Timur.

Tiadakah teori penyelesaian sukan, dalam menangani kerja gila begini, yang sering berlaku?


Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

6 comments:

Anonymous said...

PH, Rafizi sangat terdesak, cemas dan sangat gelabah hingga kuda kayu Tun Mahathir iaitu Rafizi ancam penjarakan pihak laksana PRU masa banjir.

Petisyen’ banjir Rafizi menunjukkan betapa terdesak cemas dan gelabah adalah menterjemahkan rasa meluat terhadap `kemunafikan' kuda kayu Tun Mahathir Mohamad iaitu Rafizi Ramli.

MET kata bulan Sept hingga Dec 2022 diramal banjir besar dan hujan lebat akan berlaku di negara ini. Bulan Sept dah abis masuk bulan Oktober dah nih... tak ada banjir dan hujan lebat pun..!! Okey jer Malaysia..!!

Menteri Besar Johor, Onn Hafiz mendakwa ahli parlimen pembangkang tidak kelihatan di kawasan masing-masing ketika banjir kilat melanda negeri itu baru-baru ini.

“Situasi ini menggambarkan sebuah `kemunafikan’ yang nyata oleh pembangkang yang sedang gigih memanipulasikan isu banjir kerana takut PRU-15 diadakan terutamanya di Parlimen Iskandar Puteri, Pulai dan Sri Gading

Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli mengulangi ancaman akan ‘menghukum penjara’ pihak yang melaksanakan Pilihan Raya Umum ke-15 ketika negara mengalami bencana banjir.

Rafizi berkata, beliau pernah memberikan amaran kepada UMNO sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 supaya mengetepikan Datuk Seri Najib Tun Razak dan menyelesaikan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Kalau dia berani buat pilihan raya masa banjir buatlah. Kami menang bersedia tapi nanti kalau kalah dia kena masuk penjara jangan marah saya.

Kuda kayu Tun Mahathir iaitu Rafizi Ramil beri amaran bagi pihak Tun mengancam akan penjarakan UMNO jkka PRU dibuat masa banjir..!! Dah kenapa dengan kuda kayu Tun ini..!? Dah terdesak sangat cemas dan gelabah sekali..!! Kau dah kenapa..!?

'Petisyen’ banjir Rafizi menunjukkan dan menterjemahkan rasa meluat terhadap `kemunafikan' kuda kayu Tun Mahathir Mohamad iaitu Rafizi Ramli.

Anonymous said...

Sihatkah Lapizi?
Sampai main ugut ugut pasai pembubaran parlimen.
Atas kuasa apa nak memenjarakan ahli politik?
Elok disiasat dakwaannya.
Sebab menimbulkan rasa tidak selesa di kalangan pengundi.
Adakah sebuah mafia bertenggek di tengkoknya?
Macam politik malaysia dikuasai oleh satu kuasa yg sangat powerful.

Anonymous said...

NASIB YANG MENIMPA DATO SRI NAJIB BERPUNCA DARI PEGAWAI YANG TIDAK AMANAH

Inspired by Lim Sian See

Nik Faizal dan Azlin dibayar gaji oleh Kerajaan untuk bekerja untuk Najib.

Tetapi mereka dibayar sebanyak RM 5 juta setiap seorang oleh Jho Low - jauh melebihi gaji kerajaan mereka.

Jadi siapakah bos sebenar Nik Faizal dan Azlin?

Najib atau Jho Low?

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=188424647046017&id=100076354482544

1. Najib bergantung kepada Setiausaha Sulit utamanya, Allahyarham Datuk Azlin untuk menguruskan akaunnya.

2. Azlin kemudiannya merekrut Nik Fasal untuk berurusan dengan bank dan kemudian diberi mandat untuk menguruskan akaun Najib.

3. Penyata bank tidak pernah dihantar kepada Najib dan setiap kali Najib ingin menyemak baki akaunnya, dia akan bertanya kepada Azlin dan Azlin kemudiannya akan semak dengan Nik Faisal yang menyimpan penyata bank tersebut.

3. Pendakwaraya mengatakan bahawa tidak ada bukti bahawa Nik Faisal atau Azlin menerima wang.

4. Hakim Nazlan sendiri dengan jelas menulis dalam penghakiman bertulisnya untuk SRC (halaman 555), dan saya petik "tidak ada cadangan bahawa individu-individu ‘penyangak’ ini (termasuk Nik Faisal dan bosnya Azlin) telah mendapat manfaat hasil daripada dakwaan manipulasi akaun peribadi tertuduh.

Ini kemudiannya digunakan oleh Nazlan sebagai alasan untuk menolak salah satu point pembelaan utama Najib - bahawa orang lain termasuk Nik Faisal dan Azlin telah menyembunyikan status sebenar akaun bank Najib dan memanipulasi akaunnya.

5. Sejak awal 2021, Najib berulang kali telah memfailkan permohonan ke mahkamah untuk meminta butiran akaun Nik Faisal diberikan kepadanya. Mahkamah berulang kali menolak permintaannya kerana mereka mendakwa ia adalah "ekspedisi memancing bukti.”

Najib juga telah memfailkan beberapa kali permohonan tentang beberapa pegawai kerajaan (termasuk Azlin) dan pegawai 1MDB telah dibayar oleh Jho Low tetapi Pejabat Peguam Negara dan mahkamah tidak mengendahkan permintaan Najib.

6. Pada 19 Nov 2021, SPRM mengeluarkan kenyataan MENGESAHKAN Singapura telah memulangkan AS$864,813.27 (RM4 juta) dari akaun Nik Faisal kepada kerajaan Malaysia. ni Bukti:
https://www.thevibes.com/articles/news/47612/macc-returns-rm20.5-bil-in-1mdb-assets-to-malaysian-govt

7. Tidak sampai 2 minggu kemudian pada 2hb Dis 2021 selepas SPRM mengesahkan perkara ini, Najib segera meminta Mahkamah Rayuan memasukkan bukti pengesahan ini bahawa Nik Faisal telah menerima wang.

8. Pada 7 Dis 2021, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Najib untuk memasukkan bukti baharu ini dengan mengatakan ia tidak relevan. ����‍♂️

sambung..

Anonymous said...

haah sambung.

9. Pada 8 Dis 2021, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan bahawa Najib bersalah.

10. Pada Mac 2022 selepas Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Najib, ia juga didedahkan dalam perbicaraan di US terhadap bekas eksekutif Goldman Sachs, Roger Ng bahawa Azlin juga telah dibayar hampir AS$1 juta (RM4.6 juta) oleh Jho Low.
Bukti: https://www.theedgemarkets.com/article/roger-ng-fraud-trial-new-york-plunderers-1mdb-who-stole-more-us3-bil?fbclid=IwAR2hovZ-7A0ScGRLzQiMsvbqo1zWknrNjWXSw5SNi_Pwz4

11. Mahkamah Persekutuan juga menolak permintaan Najib untuk menambah bukti baru bahawa Azlin dan Nik Faisal telah dibayar wang oleh Jho Low - maklumat yang SECARA LANGSUNG membuktikan penghakiman Hakim Nazlan adalah salah.

Jadi bagaimanakah ini boleh dikatakan adil?

Anda tidak pernah mendedahkan kepada Najib bahawa Azlin dan Nik Faisal telah dibayar wang oleh Jho Low. Malah, di mahkamah, Pendakwaraya mengatakan tiada bukti Azlin dan Nik Faisal mengambil wang.

Anda meminta dibuktikan bahawa hakim Mahkamah Tinggi dengan pengalaman sifar menguruskan kes jenayah telah salah dalam penghakimannya…..

Najib minta kamu beri dia akses kepada maklumat tertentu untuk dapatkan bukti, kamu halang.

Kemudian SPRM dan perbicaraan Roger Ng di Amerika Syarikat mengesahkan bukti sedemikian!

Dan Najib serahkan bukti baru ini kepada mahkamah, dan Kartel Mafia Kerala TOLAK JUGAK..

Kemudian anda putuskan dia bersalah dan humban dia dalam penjara. �� Jho Low dan kaum nya tepuk tangan lihat betapa bodoh barua ini dan dapat untung banyak kes 1MDB, barua Kerala DAP@LeeKwanYew nya di suruh bercakaran sesama Melayu. Dalam senyap barua ini serah Pulau Batu Putih pada anak Lee Kwan Yew

Lim Sian See bukan keturunan Mamak, dia keturunan Cina. Lim Sian See tidak suka goreng mamak , dia suka goreng berfakta. Kamu semua Orang Melayu mana nak letak muka kamu seklian. Sudah tak ada rasa malu kah dengan Lim Sian See..?

Anonymous said...

Lim Sian See
Semalam jam 9:44 PG ·

Kalau dah baca tak ada rasa meluat kena bodo kaum Jho Low baik mampos saje

Fakta fakta sebutan nama orang penting mahkamah kes SRC:

1. Dalang: Jho Low - Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan. Smlm pengarang buku kesan Jho Low di Macau tapi PDRM, SPRM out of servis..!!

2. Pegawai Bank dan orang yang memalsukan 20 tandatangan pindahan bank: Orang yang tidak dikenali, Tidak didakwa, tidak dapat dikesan, tiada percubaan untuk mengenal pasti siapa itu dan TIDAK memberi keterangan.

3. Orang yang menguruskan akaun Najib: Nik Faisal. Tidak dikenakan bayaran, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

4. Orang yang didakwa mengarahkan wang daripada Ihsan Perdana (akhirnya daripada SRC) untuk dimasukkan ke dalam akaun Najib: Datuk Azlin. Mati, TIDAK memberi keterangan.

5. Orang yang mengesyorkan dan membentangkan kertas dalam kabinet untuk diberi jaminan kerajaan RM4b: Nor Mohd Yaacob tetapi didakwa membayar RM85 juta oleh Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah

6. Orang yang mengesyorkan Najib membuka akaun dan namanya sendiri dan memantau akaun Najib untuk transaksi yang mencurigakan tetapi keluarganya (Zeti) mengambil hampir RM700 juta daripada Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah.

7. Peguam yang menyediakan perjanjian dan dibayar wang oleh Jho Low: Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

8. Seluruh lembaga pengarah dan semua pengurusan SRC yang meluluskan pembayaran kepada Ihsan Perdana: Tidak didakwa, TIDAK memberi keterangan.

9. Jurubank yang melanggar kod perbankan dengan berurusan dengan kakitangan tidak bertauliah (Joanna Yu) serta tidak menghantar penyata akaun kepada Najib: "Bersaksi tetapi tidak didakwa."

10. Begitu banyak bukti dalam perbicaraan ini adalah khabar angin dan tidak boleh disahkan.

Rangkaian bukti sudah lama terputus.

Tetapi entah bagaimana perbicaraan boleh diteruskan dan diadili oleh hakim pemula dengan pengalaman mahkamah jenayah sifar 'negatif'

Penganalisis dari Institut Asia Universiti Tasmania James Chin ( kaum Cina) berkata bahawa Umno boleh menggunakan pemenjaraan Najib sebagai cara untuk memenangi undi.

“Mereka akan menggunakan ‘pendakwaan terpilih’ Najib untuk membuat orang Melayu marah,” kata Chin.

“Mereka telah mengatakan bahawa Najib adalah mangsa sistem, tetapi mereka juga berhujah bahawa Najib tidak bersalah, beliau dimanipulasi oleh Low Taek Jho (Jho Low).

“Sudah tentu, bahagian yang tidak dinyatakan ialah Jho Low adalah orang Cina, bangsa dan agama yang tidak boleh keluarkan daripada persamaan.”

Walaupun ketiadaan Najib adalah satu halangan kepada Umno, Chin berkata parti itu masih mempunyai jentera pilihan raya yang kuat.

“Apa yang akan berlaku ialah penyokong akar umbi Umno akan keluar mengundi tanpa mengira jika Najib berada di sana,” kata Chin.

“Jelas sekali Najib adalah seorang juru kempen yang sangat baik, bossku adalah gerakan yang sangat populis" kata James Chin.

Semalam nnpk kain rentang GTA di Tmn Melawati. Muka Ibrahim Ali Tun dan walaun dng slogan Cekal Melayu Tulin dan Kesucian Islam. Tapi bila tengok lelama muka muka tu suma muka mcm tak mandi hadas besor aje.. Muka tak lawas berak muka kaki penipu ..kikiki

Goreng Mamak Kerala dah tak laku, tekak rakyat dah kembang nak muntah..!!

#mukadahmacamcilanat

Anonymous said...

Kalau begini keadaannya, jom sokong pas.
Selagi ada atok kerala, konspirasi berlanjutan.
Atok kerala guna hukum aqal, x guna hukum syariah.
Tu yg lulus kebejatan ikut kerapian.
Hanya arkitek tahu selok belok bejat yg rapi.
Mudah baginya bikin olahan sebagai benar.

Jom kembalikan politik ikut landasan benar.
Bukan landasan liberal.
Bukan landasan komunis.
Bukan landasan logik aqal.
Ikut landasan yg berhukum.
Ada beza politik bersyariat dengan politik tidak bersyariat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails