Wednesday, September 07, 2022

88% pemberi rasuah bukan Melayu. Perasuah M'sia lari tahanan AS.

 


1. Kajian: 88 peratus pemberi rasuah adalah bukan-Melayu

SATU kajian peringkat PhD di sebuah universiti tempatan mendapati 88 peratus daripada pemberi rasuah yang didapati bersalah antara tahun 2010 hingga tahun 2014 adalah bukan-Melayu. Menurut kajian tersebut 57.46 peratus daripada pemberi rasuah yang didapati bersalah adalah dari kaum Cina, 30.51 peratus dari kaum India dan 12.03 peratus dari kaum Melayu. Dapatan kajian tersebut telah diterbitkan di dalam sebuah jurnal antarabangsa yang berwibawa di sebuah universiti terkemuka US.

Dapatan dari kajian itu juga menyebut, antara faktor utama pemberi rasuah melakukan penyogokan adalah kerana mahu melepaskan diri dari hukuman sama ada berupa denda atau penjara. Faktor yang lain mendorong kepada penyogokan tersebut adalah kerana ingin mendapatkan keutamaan dalam sesuatu keputusan oleh agensi kerajaan seperti berkaitan dengan tender perolehan dan seumpamanya. Keseluruhan kes pemberi rasuah yang sabit kesalahan dalam tempoh tersebut ialah 449 kes.

Sebelum ini tulisan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ada menyebut mengenai perkara ini yang kemudian dijadikan isu oleh pihak PH terutamanya DAP. PH telah membuat beberapa laporan polis mengenai tulisan ini dan cuba memainkan sentimen perkauman untuk mendapat mileage politik. Hakikat sebenarnya, apa yang disebutkan oleh Presiden PAS itu selari dengan dapatan kajian yang dinyatakan di atas, justeru PH tidak perlu mengapi-apikan sentimen perkauman untuk kepentingan politik mereka.

Sememangnya umum mengetahui pada PRU ke-14 tahun 2018, lebih 90 peratus pengundi kaum Cina mengundi PH, manakala majoriti besar pengundi kaum India juga mengundi gabungan parti politik yang sama. Bagaimanapun, dalam beberapa PRK dan PRU peringkat negeri baru-baru ini, memperlihatkan undi kedua-dua kaum sudah mula beralih dari PH. Menyedari peralihan tersebut, pimpinan PH kembali memainkan sentimen perkauman seperti yang mereka lakukan terhadap tulisan Presiden PAS.

Perlu diakui, wabak rasuah ini melibatkan semua kaum sama ada Melayu, Cina atau India. Berdasarkan dapatan kajian tersebut, majoriti yang terlibat sebagai penerima rasuah adalah dari kaum Melayu, manakala majoriti yang terlibat sebagai pemberi rasuah adalah dari kaum bukan-Melayu. Bagaimanapun, yang selalu dipersalahkan adalah penerima rasuah, sedangkan pemberi rasuah juga adalah sebahagian dari golongan bermasalah yang perlu dibenteras. Demikianlah intipati daripada tulisan Presiden PAS.

Dari satu sudut, PH khususnya DAP memainkan sentimen perkauman terhadap tulisan Presiden PAS bertujuan untuk mengekang peralihan sokongan pengundi bukan-Melayu daripada mereka. Daripada satu sudut yang lain pula, PH merasa kepanasan kerana golongan pemberi rasuah sekarang sedang mengelilingi mereka terutamanya sejak PRU ke-14 yang lalu. Oleh sebab itu, bila Presiden PAS menulis mengenai hapuskan golongan pemberi rasuah, PH turut menerima bahang kepanasan tersebut.

Pemimpin PH mungkin tidak menyedari bahawa pada 16 Mei 2019, pemimpin utama mereka Dato Seri Anwar Ibrahim telah membangkitkan perkara yang hampir sama dengan apa yang saya bangkitkan dalam tulisan saya yang lepas. Anwar ketika berucap kepada NGO selepas berbuka puasa, menyatakan bahawa PH yang memerintah ketika itu sudah mula menunjukkan tanda-tanda amalan rasuah. Kata Anwar lagi, beberapa pemimpin PH mula kelihatan menikmati gaya hidup mewah setelah jadi kerajaan.

Rakyat tidak boleh ditipu, selepas PH menerajui kerajaan pada 9 Mei 2018 beberapa tuduhan salah guna kuasa dan rasuah telah berlaku dalam kalangan pimpinan PH. Semasa PH memerintah juga beberapa pegawai Menteri PH telah disiasat SPRM kerana disyaki menerima sogokan. Malah yang paling tidak boleh dilupakan, kes-kes yang melibatkan pimpinan utama PH termasuk antaranya kes rasuah telah digugurkan oleh Peguam Negara ketika itu, Tommy Thomas, yang sememangnya dikenali pro PH. 

Di zaman PH memerintah, badan-badan yang seharusnya bebas sebagai kuasa semak dan imbang pihak eksekutif telah dibolot oleh mereka yang dikenali sebagai mesra PH atau baik dengan pemimpin tertentu dalam PH. PH telah melantik Speaker Parlimen dan pegawai-pegawai beliau dari kalangan anggota parti mereka. Demikian juga pelantikan Peguam Negara dan Ketua Pesuruhjaya SPRM, dua agensi terpenting kerajaan dalam persoalan ketelusan, dilantik dari kalangan pendukung dan penyokong PH. 

Oleh yang demikian, PH tidak berhak mendakwa pemerintahan mereka selama 22 bulan bersih dari salah guna kuasa dan rasuah. Nasib baik PH memerintah hanya 22 bulan, sekiranya lebih lama tidak mustahil lebih ramai pemimpin PH yang terjebak dengan salah guna kuasa dan rasuah. Perlu diingat, golongan pemberi rasuah sentiasa mengelilingi mana-mana parti politik dan pemimpin mereka yang mereka yakini boleh disogok. Realitinya sekarang, mereka sedang mengelilingi PH.

DR MOHD ZUHDI MARSUKI
Ahli Jawatankuasa Kerja
PAS Pusat– HARAKAHDAILY 6/9/2022


2Kontraktor Malaysia lari dari tahanan rumah di AS 

Seorang ahli perniagaan Malaysia Leonard Glenn Francis atau lebih dikenali sebagai 'Fat Leonard' yang dipercayai terbabit dalam skandal rasuah utama Tentera Laut Amerika Syarikat (AS) melarikan diri daripada tahanan rumah menjelang pelaksanaan hukumannya. Gambar Facebook Leonard Francis

WASHINGTON: Seorang kontraktor tentera yang sebelum ini mengaku bersalah dalam skandal kes rasuah terburuk membabitkan Tentera Laut Amerika Syarikat (AS), melarikan diri dari tahanan rumah di San Diego, kata pihak berkuasa AS pada Isnin.

"Leonard Francis memotong gelang pemantauan di kakinya pada pagi Ahad," kata Timbalan Penyelia Marsyal AS, Omar Castillo kepada AFP menerusi satu kenyataan.

Dikenali sebagai Fat Leonard (, lelaki itu dijangka akan mengetahui hukumannya dalam masa tiga minggu, menurut media AS.

Francis, warga Malaysia yang mengendalikan syarikat kontrak ketenteraan, mengaku bersalah pada 2015 atas tuduhan menawarkan sogokan AS$500,000 (kira kira RM2.24 juta). 

Ia untuk menarik kerja-kerja ke limbungan, membuat kerja-kerja pada kapal AS yang mana pendakwa raya berkata, dia mengenakan caj yang berlebihan untuk Tentera laut AS dengan membabitkan sehingga AS$35 juta (kira-kira RM157 juta).

Polis dihantar ke kediaman di San Diego pada Ahad selepas agensi yang memantau gelang kaki menyedari ada masalah dengan peranti, kata Castillo.

"Sebak tiba, mereka menyedari tiada sesiapa di rumah," katanya.

Pihak berkenaan kemudian memaklumkan insiden itu kepada Marsyal AS yang kemudian ke lokasi dan mengesahkan bahawa Francis tiada di premis berkenaan.

Francis ditahan pada 2013 dan mengaku salah, dua tahun kemudian.

Dia mempunyai banyak masalah kesihatan termasuk kanser buah pinggang yang menyebabkan lelaki itu menjalani tahanan rumah pada 2018.

Ketika itu, dia berperanan untuk membantu kerajaan AS sebagai saksi Persekutuan.

Prosiding jatuh hukum terhadap Francis dijadualkan pada 22 September ini.

Setakat ini, empat pegawai didapati bersalah dalam kes itu, manakala 29 individu lain, termasuk pegawai tentera laut, kontraktor dan Francis sendiri sudah membuat pengakuan salah, lapor media AS. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim

(i) 88% pemberi rasuah bukan Melayu. Yang menarik, lihat pendedahan ini, 

"Dari satu sudut, PH khususnya DAP memainkan sentimen perkauman terhadap tulisan Presiden PAS bertujuan untuk mengekang peralihan sokongan pengundi bukan-Melayu daripada mereka. 

"Daripada satu sudut yang lain pula, PH merasa kepanasan kerana golongan pemberi rasuah sekarang sedang mengelilingi mereka terutamanya sejak PRU ke-14 yang lalu. 

"Oleh sebab itu, bila Presiden PAS menulis mengenai hapuskan golongan pemberi rasuah, PH turut menerima bahang kepanasan tersebut."

(ii) Perasuah Malaysia lari dari tahanan AS.  Seorang ahli perniagaan Malaysia Leonard Glenn Francis  dipercayai terbabit dalam skandal rasuah utama Tentera Laut Amerika Syarikat (AS) melarikan diri daripada tahanan rumah menjelang pelaksanaan hukumannya.

Boleh 'melarikan diri' mungkin kerana rasuah. Itulah antara bahayanya rasuah, tidak boleh dibiarkan bersarang di Malaysia.

Syabas Presiden PAS!


Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

1 comment:

Anonymous said...

Sudah jelas 88% pemberi rasuah adalah bukan Melayu.
Sekarang minta penjelasan peratusan kes rogol yg melibatkan wakil rakyat pula, parti mana yang champion?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails