Monday, October 12, 2020

Jom Berfikir Untuk Negara, Bukan Hanya Menuding Jari Selepas Berlaku.

 

COVID-19: Pembangkang diminta bentang pelan lengkap

SAYA membaca kritikan pemimpin-pemimpin parti pembangkang yang menyalahkan kerajaan di atas kenaikan angka jangkitan wabak COVID-19 kebelakangan ini. 

Pelbagai tohmahan dilontarkan seolah-olah kerajaan di bawah pimpinan YAB Tan Sri Muhyidin Yasin sebagai Perdana Menteri ini bertanggungjawab sepenuhnya di atas penularan wabak tersebut yang menunjukkan angka peningkatan sejak akhir-akhir ini.

Seolah-olah kejayaan kerajaan meminimakan jangkitan sehingga ke angka 0 (penularan tempatan) tidak mempunyai apa-apa harga dan nilai pada pandangan mereka.

Barangkali pihak-pihak yang menyalahkan kerajaan terlupa bahawa mereka jugalah yang bertegas untuk mengadakan Pilihan Raya Negeri Sabah di dalam keadaan negara sedang berdepan krisis pandemik bahkan salah seorang bekas Menteri begitu yakin menyebut bahawa selepas Pilihan Raya Negeri Sabah berakhir, angka jangkitan COVID-19 akan turun mendadak. 

Ia berasaskan keyakinan kononnya angka jangkitan yang menaik ini dikatakan hanyalah sandiwara Kerajaan Pusat semata-mata. Siapakah pula yang mencadangkan agar pesakit-pesakit yang sedang dikuarantin dibenarkan untuk mengundi jika bukan pemimpin pembangkang? 

Siapakah pula yang menyerang kenyataan Menteri Kesihatan yang sedang mempertimbangkan untuk meneliti keperluan mengenakan kuarantin wajib terhadap mereka yang pulang ke Semenanjung selepas urusan PRN selesai kalau bukan bekas Menteri dari Pakatan Harapan? 

Kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan ini sebenarkan secara tidak langsung memberikan tekanan kepada kerajaan Pusat untuk tidak bertindak lebih tegas dalam menangani penularan wabak pandemik yang merbahaya ini. Oleh yang demikian, saya kira sewajarnya pembangkang membentangkan satu pelan khusus dan lengkap secara rasmi berhubung kaedah-kaedah menangani penularan wabak ini. 

Jika hanya menuding jari kepada kerajaan selepas berlakunya peningkatan (yang tiada siapa tahu adakah akan meningkat lagi selepas ini), sesiapa sahaja boleh melakukannya.

Selain daripada pelan mengadap Istana pada 13 Oktober, pelan menangani COVID-19 inilah yang rakyat ingin tahu dan membuat penilaian. Jom kita berfikir untuk negara.

AHMAD FADHLI SHAARI
12 Oktober 2020 – HARAKAHDAILY 12/10/2020

Hibur Hibur Sikit: H2S Pilihan: 17 -Lagu Bola... Silat.

1 comment:

Anonymous said...


Wahai si bahlol 'mandor balaci' barua Kepada RBA M'sia!

Mana jawpan ditunggu-tunggu? Yang takut berdepan hujah dan kenyataan. Yang otaknya dijajah DAP non Islamik.. Kalau bukan pondan, jawab ini dulu baru meroyan tak tentu hala!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan si bahlul perintah' asyik menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu.. Dah tak nampak? Berpaling tadah, dedak tak cukup ke?
kita kenai depa..

Ada pula betina-betina garit pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi macam hamba seks askar Jepun sebelum merdeka dulu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu. Juga kepada penjilat juboq tak basuh se dunia.. walau ada RBA (Red Bean Army) di Malaysia tajaan DAP..

Huuuuu. Ittulah manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!! Pulanglah.. Pulanglah dari dunia bahlol tolol itu... syamdul..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails