Sunday, December 31, 2017

Gadis AS Pembela Kemanusiaan Dibunuh Zionis Di Rafah.

rachel corrie kafiyeh

RACHEL Corrie, nama ini akan sentiasa dikenang Rakyat Palestin. Mahasiswi cantik, aktivis kemanusiaan asal Olympia, Washington, Amerika Syarikat, ini datang ke Jalur Gaza bersama para aktivis anti Zionis lain yang tergabung dalam International Solidarity Movement (ISM). 

Corrie adalah sebahagian dari kisah kekejaman tentera Zionis Israel di Palestin.

Corrie masih berusia 23 tahun ketika tentera Zionis Israel melindasnya dengan jentolak buatan syarikat Caterpillar sehingga ia menemui ajal. Peristiwa itu terjadi pada 16 Mac 2003-beberapa hari sebelum serangan AS ke Iraq-di Rafah, ketika Corrie berusaha menghalang-halangi pasukan Zionis yang ingin menghancurkan sebuah rumah milik warga Palestin.

Saksi mata mengatakan, pemandu jentolak Israel sengaja melindas Corrie kerana saat itu kedudukan Corrie kelihatan jelas dan memakai jaket warna oren menyala. Namun laporan tentera Israel yang dikeluarkan pada bulan Jun 2003 menyebutkan apa yang terjadi pada Corrie adalah "kemalangan".

Organisasi-organisasi hak manusia mengkritik laporan tersebut dan menyebutnya sebagai "laporan yang menipu". Setahun kemudian, kepala staff Setiausaha Negara Amerika Syarikat (waktu itu dijabat Collin Powell) Kolonel Lawrence Wilkerson berkata pada ibu bapa Corrie bahawa hasil penyiasatan tentera Israel "tidak boleh dipercayai, tidak menyeluruh dan tidak telus."

Orang tua Corrie lalu mengajukan tuntutan undang-undang terhadap penjajah Zionis-Israel, Tentera Israel dan syarikat Caterpillar-syarikat yang mengeksport kenderaan-kenderaan berat ke Israel-pada tahun 2005 atas kematian puterinya. Namun mahkamah Persekutuan menolak tuntutan itu pada tahun 2007, terutama tuntutan terhadap syarikat Caterpillar. 

Menolak dengan alasan mereka tidak boleh menuntut syarikat yang berpusat di Illinois itu atau menuntut Israel, kerana hal itu memerlukan mereka untuk mengeluarkan putusan undang-undang berkaitan dasar luar negeri AS yang sudah ditetapkan Gedung Putih. Dalam putusannya, tiga hakim dalam mahkamah tersebut mengatakan bahawa tuntutan ibu bapa Corrie tidak boleh diproses lebih lanjut dalam undang-undang. 

Kerana jika dilanjutkan, sama ertinya mahkamah harus mempersoalkan secara tersirat, bahkan mengecam dasar luar negeri AS terhadap Israel. Naima Shayer, warga Palestin yang bersahabat dengan Corrie mendedahkan kenangannya mengenai Corrie. Waktu itu, Corrie sudah tinggal bersama keluarga Naima selama 23 hari. Naima tahu berita kematian Corrie dari anak saudara perempuannya. 

Ia masih tak percaya kerana beberapa jam sebelumnya, Corrie masih segar bugar dan mencium Naima berkali-kali sambil mengucapkan selamat tinggal. Naima tidak berfirasat buruk kerana Corrie memang sering bersikap seperti itu. Tapi ketika ia menyaksikan berita kematian Corrie di televisyen kerana dilindas jentolak Israel. Kemudian dia percaya. Naima dan keluarga hanya boleh menangis. 

"Dia sangat baik kepada kami. Dia sudah kami anggap sebagai keluarga kami sendiri, "kata Naima mengenang Corrie.

Hari ini, para aktivis ISM di bandar Rafah memperingati enam tahun kematian Corrie dengan menerbangkan layang-layang. Satu layang-layang diterbangkan untuk memperingati kematian Corrie dan 14 layang-layang diterbangkan untuk menghormati kira-kira 1,400 warga Gaza yang menjadi mangsa keganasan kejam Israel bulan Januari kemarin.

rachel corrie
rachel corrie speak
Hasil carian imej untuk Rachel Corrie Hometown: Olympia atau Gaza?
Rachel Corrie

Jika anda bertanya, "Siapa dia?" 

Jawabnya: Dia gadis cantik, muda, bertenaga dan mempesona. Lahir dan besar di tengah keluarga Kristian, di Olympia, Washington, Amerika Syarikat. Beberapa hari sebelum kematiannya, sebuah akhbar harian di Inggeris memaparkan fotonya yang berjilbab di ruang Head line.. Ketika pertengahan Februari 2003, dia dan bergiat kemanusiaan anti-penjajahan berdemonstrasi di Tebing Barat, lalu di jalur Gaza Palestin.. menentang kerja-kerja pemuliharaan paksa rumah-rumah penduduk Palestin oleh tentera Israel.

Aktivis-aktivis gereja berbangga kerana Rachel lahir sebagai Kristian yang konsisten berjuang sejak Olympia, Russia, hingga Palestin. Orang-orang Yahudi menjadikannya sebagai penyambung lidah mereka, bahawa mereka tak setuju dengan pendirian rejim Zionis, Israel. Kaum Muslim, terutama warga Tebing Barat, Palestin, menegaskan bahawa Rachel Corrie belajar bahasa Arab, belajar membaca al-Quran sebelum dilindas Buldozer Israel dan mempersembahkan jiwanya untuk tegaknya keadilan.

Lazimnya, seorang anak, apalagi perempuan, mendapat warna orang tua dalam memilih "dunianya." Berbeza dengan Rachel Corrie, justeru pengaruhnya teramat besar bagi kedua-dua orang tua, saudara, serta kawan-kawannya. Rachel Corrie telah mencipta "atmosfera keluarga" dengan nafas cinta kemanusiaan. 

Semula, keluarga, terutama mama Rachel menghendakinya urungkan niat berangkat ke Palestin. Tapi, Rachel menjawab ringkas, "Ma, telah kukemasi barang-barang yang saya perlukan di sana (Palestin)." Sekarang seluruh keluarga Rachel menjadi penggiat alam sekitar-hijau yang anti-fasis, anti-penjajahan, dan anti-perkauman.

Tidak berhenti di situ. 

Selepas kematiannya, pengaruh Rachel semakin kuat. Seiring dengan cita-cita beliau, Rachel mencatatkan pen. Tulisannya menjadi teras api yang mencetuskan lampu-lampu di berbagai penjuru dunia untuk memberitahu; ada kasih Tuhan dalam setiap jiwa manusia. 

"Ini adalah titik pertemuan setiap manusia. Jadi dengan cintanya, berjudul cinta permadani untuk menari dalam irama gendang cinta, "kata Rachel.

Makalah diari Rachel Corrie dipentaskan di pelbagai negara; UK, Jerman, Itali, Amerika Syarikat dan lain-lain. Ini bukti bahawa Buldozer caterpilar D-9 Israel yang mengupas kulit kepala dan meremukkan tulang punggung Rachel tak mampu menutup mulut suara keadilan yang diujar gadis Olympia itu. Rachel hidup, terutama di hati pencinta keadilan, keamanan dan kebenaran.

Rachel menegaskan dirinya sebagai penulis dan pelukis. Terdapat "warna terang" dalam tulisannya. Terdapat "kacak" dalam ayat-ayat eseinya. Terdapat jenaka dalam gambar. Dalam puisinya, ada kata-kata menari, lalu sebat, seperti kilat berputar mengakhiri impian panjang orang mengantuk. Kemudian, ada mata yang meneteskan telinga yang jelas sambil membaca nota.

Jika kata-kata adalah mulut saya tidak bermakna, biarkan mereka terapung seketika di udara. Saya kujadikan kata-kata lucu sehingga saya membuat kalimat yang bermakna di sekelilingnya. Saya terbang terbang terbang .... Beri saya masa, jangan komen ... Biarkan saya menari, mengelilingi kelopak lily. Kemudian meluncur seperti mata air, terbang dengan kata-kata saya yang tidak bermakna. 

Kalimat ini adalah petikan dari salah satu catatannya. Kuat dan inspirasi. Sebagai ikrar, "Beri saya masa, jangan komen ..." betapa dia menghargai proses menjadi manusia. Dia yakin bahawa tidak ada apa-apa sia-sia dari imaginasi yang bebas.

Imagination Merdeka. Ia adalah campuran nisbah dan perisa. Hasilnya adalah kuasa yang tidak dapat dijelaskan. Ia terkenal dengan pemiliknya sebagai tenaga dan kehidupan. Apabila berinspirasi sebagai tulisan, dia mencabar setiap pembaca dalam fikirannya yang betul. Apabila diwujudkan dalam tingkah laku, imaginasi bebas adalah "sinaran matahari" yang membakar setiap sudut gelap perencatan manusia.

Rachel Corrie, mengekalkan cita-cita cinta dan kemanusiaan menerusi buku hariannya. Semua tulisan dan gambarnya "bercakap" mudah dan bertenaga. Dia memberitahu dunia, bagaimana menjadi manusia. Dengan akal budi, maka kata waras, tulisan hidup, tindakan yang benar, semuanya telah dilakukan Rachel, di Palestin.

Rachel Corrie. Sejak Olympia Movement for Justice and Peace (OMJP), Olympians for Peace in the Middle East (opme), Students Educating Students about the Middle East (SESAME), Olympia Fellowship of Reconciliation (FOR) hingga International Solidarity Movement (ISM) dibekalkan tenaga kemanusiaan olehnya untuk meneriakkan kata "Merdeka!" Kerana penjajahan yang dimulakan oleh negaranya (AS), Inggeris dan Negara-negara Eropah masih berlangsung di hampir setiap sudut bumi ini.

Dengan pilihan percuma, Rachel Corrie pergi ke Palestin. Rachel mempelajari isu tak masuk akal Palestin yang bertiup ke telinga dunia dengan kata "konflik" Palestin-Israel. Akhirnya dia mendapati fakta bahawa Israel menjajah Palestin selama lebih dari setengah abad yang lalu.

"Rachel, pergi ke Palestin, kan? Tiada siapa yang menyalahkan kamu kerana mengecewakan itu, "kata Mama Rachel. 

Rachel menjawab dengan pasti, "Perkara yang saya pakai. Ketakutan adalah manusia. Tetapi saya fikir, melakukannya tidak mustahil. Saya perlu cuba, Mam. 

"Seatraktif apa sahaja persuasi keluarganya, niat Rachel tidak dapat dicegah. Menyelesaikan telah sebulat suara, "Goodbye Olympia ..."

Januari 2003. Rachel meninggalkan Israel untuk ditransmisikan ke Tebing Barat. Setibanya di tanah para pelarian itu, dia langsung bergabung bersama insan internasionalis (dari Inggeris, Jerman, Itali dan lain-lain) di International Solidarity Movement (ISM); bekas aktivis kemanusiaan anti-kolonial. 

Pergerakan ini hanya mempunyai dua syarat penyertaan: 

Pertama, aktivis percaya bahawa rakyat Palestin berhak untuk merdeka di bawah undang-undang antarabangsa dan resolusi PBB. 
Kedua, aktivis hanya menggunakan cara yang tidak ganas untuk berjuang untuk kemerdekaan Palestin.

Ketika tiba di Rafah, Rachel saksikan tank, jentolak, menara-menara sniper dan pos-pos penggeledahan Israel bertengger di antara puing-puing bekas penempatan penduduk Gaza. Dinding keluli gergasi itu dibina runtuh berhampiran sempadan Mesir. Matanya terpapar; ternyata rakyat Palestin tetap hidup, walaupun penganiayaan terus berlanjut. 

Wajah-wajah yang berani itu hidup dalam kehidupan yang lemah, menderita dan menunggu giliran mereka untuk dibawa keluar dari kematian. Itulah kisah trek pertama Rachel di tanah Palestin, seperti yang diceritakan oleh Craig Corrie, Mama Rachel Corrie. Rais abstraksi bahaya di tanah yang gersang itu. Letupan letupan yang hampir tidak terkatakan telah dibaca oleh bunyi peluru yang muntah. Setiap sekarang dan kemudian menjerit takut ketakutan penduduk pendiam terdengar. 

"Bolehkah anda mendengar bahawa ...? Bolehkah anda mendengar bahawa ...? "Rachel tergagap ketika pertama kali memanggil mama dari rumah seorang Palestin di mana dia tinggal.

Di Rafah, Rachel dan aktivis kemanusiaan lain menjadi benteng hidup, berdiri di sekeliling seorang pekerja air Palestin yang menggali telaga. Dia mempunyai bar alat penembak jitu sniper-penembak tong panjang yang terletak di menara istana. Angin panas menggegarkan gegaran peluru berpandu, bukan sahaja di Palestin, tetapi di seluruh alam semesta.

Rachel dan rakan-rakannya terus berdiri di sekitar telaga yang digali oleh pekerja sehingga tengah malam. Demi drop air untuk membasahi tenggorokan pelarian Palestin lama di Gaza. Itulah satu-satunya cara, selepas taman Palestin Palestin diserbu oleh jentolak IDF, selepas tentera Israel menumpuk telaga dengan runtuhan rumah orang.

Rachel menyusui anak yatim piatu Palestin di bawah naungan Parlimen Kanak-kanak. Itulah mereka yang mendirikan kematangan Rahel. Melalui mereka, Rachel boleh berbahasa Arab. Melalui Rachel, mereka berkenalan dengan bahasa Inggeris.

Walaupun berada dalam keadaan kritikal di Rafah, Rachel dan kawan-kawannya menunjukkan tentera AS yang menghancurkan Iraq pada 15 Februari 2003. "Ini adalah salah satu tragedi terbesar dalam sejarah," kata Rachel.

Hometown: Olympia atau Gaza? 

Dalam mata Rachel juga sama pentingnya. Rachel menjadi lombong yang merumuskan komitmen persaudaraan Gaza-Olympia. Wanita, kanak-kanak menyertai pameran persaingan dari inisiatif Rachel. Rachel menghadapi tentera IDF yang hobi memusnahkan penempatan Palestin, terutama Gaza. Rachel secara sengaja menduduki rumah orang-orang yang menjadi sasaran jentolak Israel-Zionis. 

Rachel menyedari bahawa hak untuk membebaskan kehidupan adalah milik semua negara, termasuk rakyat Palestin. Ya, Rachel tahu, hukum internasional harus melindungi ribuan orang di Rafah, Jalur Gaza. Tidak ada hak untuk memusnahkan negara-negara lain, tanpa mengira alasan mereka, termasuk alasan pembentukan negara yang menyalahi undang-undang Israel dan perluasan wilayahnya oleh IDF dengan memusnahkan penduduk tanah yang bersempadan dengan Mesir.

16 Mac 2003. Bersama-sama dengan tujuh pejuang kemanusiaan antarabangsa dari Amerika dan Britain, Rachel sanggup menjadi kubu yang hidup sehingga rumah-rumah Palestin yang masih hidup bertahan dengan keruntuhan jentolak Caterpillar D-9R milik tentera Israel. Rachel dan aktivis ISM lain percaya rakyat Palestin mempunyai hak untuk hidup dengan selamat di rumah mereka, di sekolah dan di dalam bas. 

Rachel berprinsip; Pendudukan Israel terhadap Palestin mesti berakhir secepat mungkin. Pembunuhan beramai-ramai itu tidak pernah dilakukan oleh orang-orang beradab, apalagi dengan dalih pengembangan wilayah. 

"Mungkin tindakan damai yang efektif sebagai penyelesaian kepada pembunuhan beramai-ramai Palestin. Sebagai rakyat Amerika dan seluruh dunia boleh hidup secara bebas, begitu juga dengan Palestin, "kata Rachel.

16 Mac 2003. Dua jentolak dan kereta kebal Israel melancarkan jalan-jalan Hi Salam, Rafah, Jalur Gaza, sempadan Mesir ke rumah orang Palestin. Satu jentolak didorong oleh pengendali, dipandu oleh seorang askar yang berhenti tepat di hadapan rumah Nasrallah, salah satu keluarga di Rafah. Sudah beberapa hari untuk Rachel tinggal di dalamnya. 

Bukan hanya hitchhiking, tetapi Rachel sengaja mahu askar IDF untuk membatalkan niat membongkar rumah kerana kewujudannya. Juga, Rachel menegaskan kembali keinginannya untuk bersama rakyat Palestin untuk kemerdekaan. Kesan yang menakutkan itu diambil oleh Rachel melalui e-mel yang dihantar kepada ibunya: Dua bilik depan mereka tidak dapat digunakan. Tembok dihancurkan melalui peluru Israel. 

Semua ahli keluarga; tiga kanak-kanak dan dua pasangan tidur di ruang tamu. Saya tidur di atas lantai dengan anak perempuannya Faith dalam selimut. Sekitar jam 5 sore, buldoser meraung-raung meminta tumbal. Saat melintas, rantai roda baja itu menyemburkan onggokan tanah kering hingga menimpuk aktivis-aktivis yang menjadi benteng hidup rumah warga Gaza itu. Seorang aktivis Amerika terlempar berguling-guling sebelum akhirnya tersangkut di kawat berduri dan seorang aktivis Inggeris terjepit dinding. 

Buldoser D9R Israel siap melindas rumah itu, Rachel bergegas lari menghampiri. Dia tahu, keluarga Nasrallah berada di dalamnya. Dia hadang buldoser itu selayak Polantas menghentikan mobil di jalan raya. Aksi ini biasa dilakukan aktivis ISM sebelumnya. Buldoser Israel tak berhenti. Aktivis-aktivis ISM lain menjerit histeris melambai-melambaikan tangan. Mereka ketakutan. Raungan buldoser menindih semua suara. 

Melihat D-9R semakin bergairah menyeruduk, Rachel berupaya memanjat gundukan tanah yang dikeruk pisau buldoser agar tak tertelan. Posisi Rachel di atas gundukan itu cukup tinggi, pasti tentara IDF yang mengoperasikan kendaraan baja itu melihatnya. Tapi serdadu itu tetap tancap gas. Rachel terbanting kemudian terseret pisau Bulldozer. D9R terus melaju. Rantai-rantai baja bergemeretak melindas Rachel, kemudian mundur. Tersisa tubuh hancur Sang gadis Olympia.

Teman-teman Rachel bergegas menghampiri. Rachel masih hidup kala itu. Dia sempat berkata, “Sepertinya punggungku remuk.’’ Tak lama ambulan Palestin datang. Saat itu dipastikan tiada harapan hidup bagi Rachel. Gadis berambut pirang itu dinyatakan meninggal beberapa saat setelah tiba di rumah sakit lokal.

Sayang, Rachel Corrie berada di pihak yang “salah.” Dia mati dilindas buldoser Zionis-Israel. Kerana alasan itulah pemerintahnya (Amerika Syarikat) mendiamkan dan menghentikan kesnya.
Rachel Corrie, abadilah namamu sebagai pejuang kemanusiaan. Engkaulah energi hidup yang menghidupkan.

Hasil carian imej untuk Rachel Corrie Hometown: Olympia atau Gaza?
Hasil carian imej
* Kumpulan catatan Rachel Corrie sejak Rusia hingga Palestin berikut reportasenya selama di Gaza pada akhir 2002 dan 2003 diabadikan dalam sebuah buku berjudul : LET ME STAND ALONE: Goresan Pena Gadis Amerika yang Dilindas Buldoser Israel Hidup-hidup di Palestin.

4 comments:

Anonymous said...

PAN PULA JADI PEMBELA DAP YG ANTI ISLA,. JENIS KEPALA PENGKHIANAT BAGAI ABDULLAH BIN UBAY

http://malaysiandigest.com/bahasa-malaysia/691126-10-bukti-dap-anti-islam-menurut-ridhuan-tee.html


10 Bukti DAP Anti-Islam Menurut Ridhuan Tee

KUALA LUMPUR: Pendakwah bebas, Prof. Dr. Ridhuan Tee Abdullah menyenaraikan 10 bukti yang menunjukkan DAP merupakan sebuah parti anti-Islam.

Yang pertama, pemimpin DAP Perak, Nga Kor Ming pernah menghina umat Islam dengan menyamakan pemberian duit raya sama seperti rasuah atau dedak.Kedua, tokoh DAP Pulau Pinang, Jeff Ooi menghina kematian ulama tersohor Tuan Guru Harun Din dengan ungkapan ‘Adios Harun Din’.

Ketiga, Nga Kor Ming sindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam. Apabila Datuk Ahmad Darus cadang pramugari memakai pakaian menutup aurat, pemimpin DAP kata pemimpin Melayu otak cacat.

Keempat, Pemimpin DAP yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, P. Ramasamy menggelar pendakwah terkenal antarabangsa, Dr. Zakir Naik sebagai ‘setan’, Kelima, DAP pernah lantang mempertikaikan kandungan khutbah Jumaat dan mengganggu urusan fatwa di Pulau Pinang. Keenam, DAP biadab mempersoalkan laungan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara masjid. 

Ketujuh,

DAP mempersoalkan larangan murtad dan mempersoalkan kewujudan JAKIM.


Kelapan, DAP berani menghina dan mempersenda hukum hudud.

Kesembilan, DAP separuh mati menentang RUU355, mereka kata konon RUU355 belum perlu.

Ke-10 DAP menentang ustaz dan ustazah dari Semenanjung dihantar ke Sarawak,“Belum berkuasa di Putrajaya, DAP telah cuba memandulkan Islam. DAP adalah komponen Pakatan Harapan. Berpolitik untuk memenangkan PH bermakna berpolitik memenangkan DAP.“Politik DAP adalah politik memandulkan Islam. Maka sesiapa umat Islam yang berpolitik untuk PH bermakna mereka berpolitik untuk memandulkan Islam – agama mereka sendiri. Tepuk dada tanya iman,” katanya dalam satu kenyataan

Anonymous said...

JANGAN KATA DAP, ATEIS PUN PAN SANJUNG

http://www.ismaweb.net/2017/11/29/apa-sudah-jadi-dengan-hanipa-maidin-pemimpin-parti-pan/

‘Apa Sudah Jadi Dengan Hanipa Maidin Pemimpin Parti PAN’

BANGI, 10 Rabiulawal 1439H, Rabu – “Apa yang sudah terjadi kepada Hanipa Maidin? Ke mana perginya Hanipa Maidin yang dulu?”

Demikian persoalan dilontarkan Pengarah Institut Kajian Analisis Politik Malaysia (MAPAN) Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarul Zaman Yusoff, berikutan kontroversi pemimpin parti PAN yang juga Ahli Parlimen Sepang itu berhubung isu membela ateisme.

Beliau turut berasa hairan dengan pendirian Hanipa sebelum ini, terutama ketika berada di dalam PAS, yang begitu lantang memperjuangkan hukuman bunuh ke atas umat Islam yang murtad.

Bagi, Dr Kamarul, Hanipa kini bukan sahaja tidak lagi berani memperkatakan mengenai kemurtadan anak muda Melayu atau penyebaran ateisme di kalangan mereka, malah mengatakan ateisme dilindungi oleh prinsip kebebasan beragama di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Hujah bahawa ateisme dilindungi Perlembagaan Malaysia adalah menyimpang daripada fakta sebenar kerana Mahkamah Persekutuan di dalam beberapa keputusannya jelas tidak berpendapat demikian, katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

“Saya sebenarnya sangat hairan bagaimana seorang peguam berpengalaman seperti Hanipa Maidin, yang sebelum menyertai PAN dahulu selalunya akan mengalaskan pendapat perundangan beliau dengan bukti perundangan, gagal untuk melakukan perkara sama di dalam isu ini.

“Beliau bukan setakat gagal menjelaskan kenapa, menurut beliau, pandangan “ateisme bukan satu agama” adalah asing kepada idea perlindungan keperlembagaan, malah gagal menjelaskan kenapa ia adalah asing dengan konsep kebebasan beragama yang terkandung di dalam al-Qur’an.

“Sangat menyedihkan sekali jika perubahan sikap Hanipa Maidin ini adalah berpunca kerana mahu dilihat selari dengan pendirian pemimpin parti seperti DAP, atau semata-mata kerana mahu mengekalkan kerusi PAN yang dimenangi di atas tiket PAS, khususnya kerusi Parlimen Sepang,” katanya.

Mengimbau kembali suatu masa dahulu, Dr Kamarul berkata, ketika Hanipa masih berada di dalam PAS, beliau kelihatan sering mengalaskan hujah kenapa hukuman bunuh ke atas murtad di dalam Islam tidak bertentangan dengan kebebasan beragama dengan cara memberikan bukti seperti ayat al-Qur’an.

“Membaca tulisan Hanipa Maidin mengenai isu ateisme ini dan membandingkan tulisan ini dengan pelbagai tulisan beliau sewaktu masih berada di dalam PAS akan membuatkan kita di dalam kebingungan: Apa yang sudah terjadi kepada Hanipa Maidin? Ke mana perginya Hanipa Maidin yang dulu?

“Hanipa Maidin bukan tidak tahu bahawa yang mula-mula membangkitkan isu ateisme ini ialah rakan beliau sendiri, iaitu Ketua AWAN PAN, Dr Siti Mariah Mahmud, yang meluahkan kegusaran masyarakat kerana kebanyakan yang terlibat dengannya adalah anak-anak muda Melayu.

“Apa pun, bagi saya, hujah Hanipa Maidin bahawa ateisme dilindungi oleh prinsip kebebasan beragama di dalam Perlembagaan Persekutuan adalah menyimpang dari fakta sebenar kerana Mahkamah Persekutuan di dalam beberapa keputusannya jelas tidak berpendapat demikian,” katanya.

Anonymous said...

BAGI PAN YG DIHARAMKAN DISANJUNG ADALAH PAS, JAMAAH TABLIGH, ISMA, BADAN2 UGAMA, ULAMA, SEKOLAH PONDOK DAN SEBAGAINYA. BAGI PAN HANYA DAP WAJAR DISANJUNG

Anonymous said...

Gadis Amerika menentang IsraHell, parti ultra kiasu kafir harbi dan barua liberalnya pula menjadi penjilat IsraHell.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails