Sunday, December 31, 2017

Dr T/Seng Giaw Bakal Disingkir? Tidak Sebulu Dengan Keluarga Lim.


Hasil carian imej untuk tan seng giau

PETALING JAYA: Sama seperti Kubang Pasu untuk Tun Dr Mahathir Mohamad, nama Dr Tan Seng Giaw sukar dipisahkan daripada Kepong, kerusi Parlimen yang diwakilinya sejak 4 dekad lalu, walaupun sebelum beliau menyertai DAP.
Di dalam DAP, Dr Tan terkenal dengan kelantangannya terhadap pemimpin parti, termasuk Lim Kit Siang.
Jun lalu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membuat pendedahan mengejutkan mengenai Dr Tan tidak menghubungi pemimpin parti sejak awal tahun ini.
Ia selepas kenyataannya mengkritik kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP kerana mengabaikan isu alam sekitar dalam meluluskan projek pembangunan.
Kini, timbul desas-desus Dr Tan tidak akan dicalonkan untuk mempertahankan kerusi Kepong, di mana orang dalam DAP berkata, kemungkinan wujud muka baharu sejak PRU13.
Sumber dalaman DAP berkata, Dr Tan hanya dicalonkan di Kepong pada saat-saat akhir PRU13, di mana wakil rakyat berusia 75 tahun itu berjaya meraih majoriti terbesar di kerusi majoriti pengundi Cina itu, sejak kemenangan pertamanya pada 1978.
Ada spekulasi mengatakan zaman Dr Tan sudah berakhir dan beliau akan digantikan bekas exco Selangor, Ronnie Liu atau Pengarah Strategi Pilihan Raya DAP, Ong Kian Ming.
Liu antara mereka yang dipilih semula menganggotai badan pembuat keputusan tertinggi DAP, Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC), dengan undi ke-17 terbanyak.
Ong yang juga ahli Parlimen Serdang pula disebut-sebut akan menggantikan Tan di Kepong pada PRU13 lalu.
Seorang sumber memberitahu FMT, Ong berkemungkinan besar diturunkan di Kepong.
“Jika Suruhanjaya Pilihan Raya meneruskan syor persempadanan semula, kerusi Serdang mungkin dinamakan Bangi dan menjadi kawasan majoriti pengundi Melayu. Disebabkan itu, Ong mungkin berpindah ke Kepong,” kata sumber itu.
Tetapi, DAP mungkin menggunakan peluang ini untuk membuktikan kepada pengundi Melayu yang mereka bukan parti berpusatkan orang Cina.
Nama yang kerap timbul ialah Datuk Zaid Ibrahim, ahli politik bukan ortodoks yang menarik hati pengundi bandar.
“Zaid mungkin diturunkan di kerusi itu untuk meningkatkan kedudukan DAP sebagai parti berbilang kaum. Beliau dilihat sebagai umat Islam yang lantang bersuara dan sederhana serta sering memperjuangkan hak orang bukan Islam,” kata sumber itu.
Bekas menteri itu menyertai DAP Februari lalu dan menyuarakan kesediaannya bertanding di kubu kuat Umno di Johor Bahru, atau di Kota Bharu yang pernah dimenanginya ketika bersama BN.
Zaid memenangi kerusi Parlimen Kota Bharu di bawah tiket BN pada PRU 2004 dan dilantik sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 2008, sebelum beliau meletak jawatan pada 2009 untuk menyertai PKR.
Beliau kemudiannya meninggalkan PKR pada 2010 untuk menubuhkan Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) pada Januari 2011, sebelum meletak jawatan pada 2012 – FMT

Lihat sebelum ini..

2 comments:

Anonymous said...

Kepimpinan parti ultra kiasu kafir harbi telah menjadi hak milik dinasti keluarga. Ini bererti amalan parti kafir harbi tersebut adalah bercanggah dengan amalan demokorasi. Ini juga menunjukkan dinasti yang tamak dan mementingkan diri sendiri ini mahu menjadi pemimpin parti kafir harbi, mahu menjadi boss dalam pakatan pembangkang, mahu menjadi KM dan PM !

Parti-parti liberal yang menjadi barua @ khadam pemimpin ultra kiasu hanya mampu menelan air liur sahaja dan melupakan cita-cita mahu jadi PM kecuali mereka sanggup menjadi PM boneka parti kafir harbi seperti yang telah berlaku di Perak pada zaman dinosaur dahulu.

Anonymous said...

YG SUCI BAGI PAN ADALAH ULTRA KIASU YG BERTAKHTA DI PENANG. BIAR ORANG KAMPUNG DIHALAU AGAR ROKET BAHAGIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails