Wednesday, August 10, 2016

Malu, M'sia Belum Merdeka Dari Along?Ah Long Tampal Gambar Keluarga Penghutang Di Sekolah

GEORGE TOWN: Beberapa poster seorang pelajar dan ahli keluarganya telah ditampal di luar sebuah sekolah di sini - didakwa dilakukan peminjam wang tanpa lesen, ah long.

Sekurang-kurangnya enam poster ditemui ditampal di dinding di luar sekolah berkenaan.

Ia dipercayai adalah kali pertama ah long membawa isu pinjaman wang dengan penghutang ke sekolah.

Salah satu poster menunjukkan wajah seorang kanak-kanak yang dibulatkan dengan dakwat mewah dengan tulisan Cina yang berbunyi: "Bapa kanak-kanak ini adalah seorang penipu. Daripada membayar hutangnya, dia sebaliknya membuat laporan polis."

Terdapat beberapa poster lain, dipercayai adalah gambar ahli keluarga kanak-kanak itu.

Ketua Pemuda Parti Cinta Malaysia, Liew Yeow Hooi berkata, beliau menyedari kewujudan poster tersebut petang semalam ketika berada di sekolah untuk mengambil anak saudaranya.

Beliau kemudiannya merakamkan gambar-gambar poster tersebut dan memuat naik di media sosial bagi mengutuk tindakan ah long tersebut.

Tegasnya tindakan melibatkan kanak-kanak dalam isu hutang tidak boleh dimaafkan.

"Jika ibu bapa terlibat dalam hutang, ia tiada kaitan dengan kanak-kanak.

"Mendedahkan gambar seperti ini akan memalukan kanak-kanak itu dan dia akan berasa malu untuk berhadapan dengan guru-guru dan rakan sekolah pada masa akan datang," katanya.

Sebelum ini, seorang ah long akan mencari penghutang di rumah atau menyimbah cat merah, namun ini adalah kes pertama di mana peminjam wang menampal gambar keluarga penghutang di hadapan sebuah sekolah.

Malu! Ini buktinya, Malaysia belum merdeka dari Along atau ah long. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails