Tuesday, July 05, 2016

Ambil Tindakan! LGE 'kebal' Terang-terang Hina Mahkamah? -Tan Tuan Tat

tuan tat
BEKAS Pengerusi DAP Taman Seri Sungai Pelek, Tan Tuan Tat mendakwa, Guan Eng seolah-olah ‘kebal’ apabila berani menjalankan program awam yang terang-terang suatu tindakan menghina pihak mahkamah.
Satu sesi penerangan Ketua Menteri bersama rakyat telah diadakan di Pulau Pinang semalam dan program sebegini sebenarnya jelas merupakan satu penghinaan terhadap institusi mahkamah.
“Saya berharap pihak berwajib ambil tindakan memandangkan kes yang dibawa ke mahkamah tidak boleh dibincang menggunakan platform lain,” ujar Tuan Tat pada sidang media di sini, hari ini.

Menurut Tuan Tat, kepimpinan Guan Eng turut disifatnya sebagai gila kuasa kerana menggunakan status sebagai Ketua Menteri dan Setiausaha Agong DAP dijadikan alasan berlindung di sebalik tuduhan peribadi ke atasnya.
Jawatan di dalam kerajaan dan di dalam parti tidak boleh disalahgunakan demi kepentingan diri.
Kes ini merupakan satu kes peribadi, oleh itu Guan Eng patut menjawab pertuduhan dihadapinya di dalam mahkamah bukannya menganjurkan perhimpunan di jalanan,” katanya.
Tuan Tat menambah, hakikat Guan Eng perlu segera meletak jawatan adalah wajar disebabkan pertuduhan rasuah yang dikenakan oleh mahkamah terhadapanya masih lagi di bawah siasatan.
“Saranan melepaskan jawatan adalah wajar kerana setakat yang umum ketahui tidak ada seorang pun penjawat awam yang terus menjawat jawatan semasa kes dibawa ke mahkamah.
“Contohnya, kes rasuah melibatkan seorang Ketua Pengarah tidak lama dahulu, beliau meletakkan jawatan setelah kes dibawa ke mahkamah, dan setelah terbukti tidak bersalah, jawatan itu diberi semula kepada beliau,” katanya.
Khamis lalu, Guan Eng didakwa atas dua tuduhan rasuah berhubung isu pembelian banglo di Jalan Pinhorn yang dibelinya di bawah nilai pasaran dan menggunakan kedudukannya bagi meluluskan permohonan pengezonan semula lot pertanian kepada lot perumahan. (IH/MYNEWSHUB.CC)

4 comments:

Anonymous said...

AIDCNews – 04/7/16 –Roadshow yang dilancarkan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng belum tentu boleh menyakinkan rakyat berkaitan dengan pertuduhan rasuah yang dikenakannya kepadanya di mahkamah, kata Penganalisis politik, Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian.

“Bagi penyokong setia parti, sudah pasti Guan Eng tak bersalah. Namun bagi golongan atas pagar, sesi penerangan ini diadakan untuk mendekati mereka yang merasakan Guan Eng bersalah atau tidak. Mungkin yang jadi tumpuan adalah percaya atau tidak, atau beri keyakinan kepada mereka seolah-olah Guan Eng tidak bersalah,” ujarnya.

Pandian turut berpendapat penganjuran roadshow seumpama itu tidak lebih sebagai cubaan menagih simpati.

Anonymous said...

CARA BARU DAP HALAU MELAYU DARI PULAU PINANG

Melihat pada situasi sekarang begitu banyak kemusnahan penempatan dan pengugatan perniagaan kaum Melayu, ini lah caranya halus yang digunakan oleh pihak pembangkang untuk memusnahkan penempatan Melayu.

Mereka akan menerima dan mengunakan pendatang asing terutama dari Bangladesh dan mereka dibenarkan memiliki lesen dan premis perniagaan dalam masa yang sama mereka merobohkan gerai atau premis perniagaan orang Melayu.

Ini lah tektik yang mereka gunakan, apabila kerajaan mahu menaikkan levi baru yang tinggi kepada pekerja asing menyebabkan mereka mengkritik Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Kritikan mereka terhadap kenaikkan levi tersebut jelas membuktikan motif mereka yang terbeban dengan levi baru tersebut, kerana ia akan membebankan kewangan mereka untuk mengimport seramai mungkin pekerja asing dan melakukan ‘etchnic cleansing’.
Dari sudut lain mereka di lihat seolah-olah membantah kemasukkan pendatang asing kononnya boleh menimbulkan pelbagai masalah, tetapi bila kerajaan membuat sekatan dan mengenakan syarat-syarat tertentu mereka juga yang mengkritik kerajaan.

Jelaslah ktitikkan pembangkang bukan untuk kepentingan negara tetapi lebih kepada kepentingan politik untuk menguasai dan berkuasa.

Anonymous said...

2 Jun, 2014
NGEH KOO HAM (DAP) MAHU UMAT ISLAM HALALKAN MURTAD!!!!
Datuk Ngeh Koo Ham (DAP) mengeluarkan kenyataan di Parlimen semalam supaya umat islam menghormati murtad. Dengan kata lain, meminta umat islam menghalalkan murtad. isu murtad sebenarnya semakin berleluasa di Malaysia. Datuk Ngeh Koo Ham (DAP-Beruas) berkata, perkara itu berdasarkan peruntukan Perkara 11(1) Perlembagaan Persekutuan yang memberi hak mutlak untuk mengamalkan sesuatu agama. Bagaimanapun hak mengamalkan agama yang lain itu adalah untuk mereka yang bukan islam mengamalkan agama mereka, bukan untuk membolehkan umat islam murtad.

Kita sebagai umat islam harus berjuang menentang gejala murtad. Parti-parti politik yang menghalalkan murtad ini harus ditentang. Kepada umat islam liberal yang menyokong menghalalkan murtad, kamu harus ingat ayat-ayat Al-quran yang secara jelas menunjukkan umat islam adalah berdosa besar sekiranya murtad. Adakah kita umat islam harus membiarkan dosa besar ini berlaku kepada umat islam di Malaysia?..


Antara ayat yang menyentuh tentang murtad dalam Al-Quran:


"Adakah kamu pula hendak meminta dari Rasul kamu sebagaimana diminta dari Nabi Musa (oleh kaumnya) dahulu? Dan sesiapa yang menukar iman dengan mengambil kekufuran, maka sesungguhnya ia telah sesat dari jalan yang lurus." (Al-Baqarah 2:108)


"Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertaqwa." (Al-An'aam 6:153)


"Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak dari orang-orang yang rugi."(A-li'Imraan 3:85)


"Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati; katakanlah: "Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke Masjid Al-Haraam (di Makkah), serta mengusir penduduknya dari situ, (semuanya itu) adalah lebih besar lagi dosanya di sisi Allah. Dan (ingatlah), angkara fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada pembunuhan (semasa perang dalam bulan yang dihormati). Dan mereka (orang-orang kafir itu) sentiasa memerangi kamu hingga mereka (mahu) memalingkan kamu dari agama kamu kalau mereka sanggup (melakukan yang demikian); dan sesiapa di antara kamu yang murtad (berpaling tadah) dari agamanya (agama Islam), lalu ia mati sedang ia tetap kafir, maka orang-orang yang demikian, rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat, dan mereka itulah ahli neraka, kekal mereka di dalamnya (selama-lamanya)." (Al-Baqarah 2:217)

Selain itu Ngeh Koo Ham juga mahu pergerakan syiah dibiarkan tanpa sekatan. Agak pelik DAP sudah berani masuk campur dalam urusan islam. Ikut suka dia nak membiarkan pergerakan mengkafirkan umat islam. Itu sebabnya umat islam harus berjuang dan menolak PR. PR adalah pakatan yang berpaksikan DAP. Atau dengan kata lain semua urusan harus dinilai dari kaca mata bukan islam. Orang bukan islam akan menilai dari segi logik akal sedangkan umat islam mempunyai iman yang membatasi segala penilaian.

Rujukan:
http://www.utusan.com.my/utusan/Parlimen/20140612/pa_05/Koo-Ham-mahu-umat-Islam-hormati-murtad

Ibnu Hasyim said...

T.kasih kapada maklumat-maklumat tuan-tuan pengomen beri.
Al-hamdulillah atas kerjasama..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails