Thursday, December 31, 2015

Pengumuman: M'sia Antara Ke 6 Rasuah Paling Teruk -Foreign Policy (FP)


31 Dis - Malaysia telah disenaraikan antara 6 skandal rasuah paling teruk oleh majalah Foreign Policy (FP), sebuah majalah kepunyaan Washington Post. Di dalam laporan bertarikh 29 Disember itu, pengarang FP meletakkan Malaysia dibelakang Fifa dan Nigeria.

Laporan itu menyebut mengenai skandal 1MDB dan juga dana peribadi Najib Razak. Antara petikan dari artikel yang bertajuk The Worst Corruption Scandals of 2015:

"Apabila Presiden Amerika Syarikat Barack Obama melawat Malaysia pada bulan November lalu, beliau tiba di tengah-tengah skandal rasuah yang janggal. Empat bulan sebelum ini, Wall Street Journal melaporkan bahawa kira-kira $ 700 juta dana negara telah berakhir di akaun bank peribadi Perdana Menteri Malaysia Najib Razak - bukan tempat sepatutnya ia(wang tersebut) berada. Perkara ini mengikat Najib Razak kepada siasatan syarikat 1Malaysia Development Berhad, sebuah syarikat pembangunan milik kerajaan yang sepatutnya untuk menjadikan Kuala Lumpur sebagai hab kewangan yang berkembang maju. Najib bagaimanapun telah mengatakan laporan Journal sebagai tidak tepat, dengan sebaliknya berkata bahawa wang dalam akaunnya itu datang daripada sumbangan peribadi." - FP

Empat skandal lain yang turut disenarai di dalam laporan tersebut adalah Honduras & Guatemala, Hakim-hakim Ghana, dan Perhimpunan Agung PBB.
Sumber : foreignpolicy.com/


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Pilih lagi parti BN, parti yang meletakkan presiden berkuasa penuh..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails