Thursday, February 19, 2015

Isis Berarak Tunjuk Kekuatan, Bukti Sudah Kuasai Libya..

Deretan kereta baru polis Isis berarak di bandar Benghazi - sekaligus mengambarkan yang mereka telah menguasai bandar kedua terbesar Libya itu. 

LONDON: Satu rakaman video yang memaparkan majlis perarakan memperlihatkan kenderaan baru 'polis' milik kumpulan yang mengelarkan diri mereka Ansar al-Sharia di bandar Benghazi, Libya kini telah dimuatnaikkan di internet serta pelbagai laman sosial sebagai menunjukkan kekuatan dan taat setia kepada perjuangan Isis.

Rakaman itu menunjukkan sekumpulan kereta baru Toyota Land Cruisers yang dicat dengan warna hitam dan bendera Isis berarak mengelilingi bandar Benghazi, iaitu bandar kedua terbesar Libya selepas ibu negara itu Tripoli.

Kumpulan yang bertanggungjawab memuatnaikkan video itu mendakwa ia adalah kereta baru 'Polis Isis' di Benghazi. Perarakan itu berlangsung tanpa halangan oleh pihak berkuasa tempatan sekaligus memberi gambaran yang bandar Benghazi telah jatuh ke tangan militan Isis.

Hanya beberapa hari yang lalu, kumpulan yang sama mengaku bertanggungjawab menyembelih 21 warga Kristian Mesir yang mereka culik di merata tempat di Libya. Kedudukan Libya yang bertentangan dengan Itali, Greece dan Turki yang hanya dipisahkan oleh Laut Mediterranean kini menjadi ancaman terbaru Eropah dan negara berdaulat yang lain ekoran perkembangan terkini ini.

Pemimpin Isis, Abu Bakr al-Baghdadi telah melantik Ali Al-Qarqaa sebagai Amir Libya mewakili Isis. Sebahagian besar warga Libya yang telah meninggalkan negara itu untuk berjuang di Iraq dan Syria kini telah kembali ke negara mereka untuk membentuk rangkaian Isis di sana.

Tiga tahun selepas kejatuhan Kolonel Muammar Gaddafi sebagai pemimpin Libya, satu demi satu bandar kecil negara itu telah menyerah diri kepada kumpulan militan. Tiga kumpulan militia utama Libya ialah Ansar al-Sharia, Libya Dawn dan Islamic Youth Shura Council. Ketiga-tiga kumpulan ini telah menyatakan taat setia kepada Isis.

Bandar-bandar pesisir pantai di Libya yang kini telah dikuasai oleh puak militan yang pro-Isis.

Isis kini mensasarkan Libya sebagai hub utama mereka di benua Afrika. Mereka mengambil kesempatan di atas perpecahan antara Kerajaan rasmi Libya yang dibentuk selepas kejatuhan Gaddafi dengan Kongres Umum Nasional. Pentadbiran kerajaan Libya kini telah berundur ke bandar Tobruk, yang bersempadan dengan Mesir manakala Kongres Umum Nasional masih kekal berkuasa di Tripoli.

Selain Benghazi, Isis telah mengambil alih sebahagian besar bandar-bandar yang mengadap Laut Mediterranean seperti Nofaliya, Derna dan Sirte. Sejak 21 rakyatnya disembelih oleh kumpulan militan di bandar Sirte Isnin lalu, Mesir telah melancarkan serangan udara bertubi-tubi di kawasan persembunyian Isis. (IH)

Video:Footage shows fleet of Jihadi cars moving through streets 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails