Monday, February 16, 2015

Ini, Zoo Di Chile: Terbalik, Singa Lawat Pengunjung Dalam Kandang.

Giliran Singa Tonton Manusia dalam Kandang
Pengunjung zoo ini akan merasakan sensasi...
JOM KREATIF


ZOO Taman Safari di Chile ada cara unik dalam menyelamatkan hidupan dari kehancuran. 

Pada umumnya zoo mendatangkan hidupan yang benar-benar liar dari alamnya ke zoo. Tapi di sini agak lain. Sebahagian besar hidupan di dalam kebun binatang yang sejak dirasmikan 9 tahun lalu ini, sebelumnya sudah sangat akrab dengan kehidupan di kandang.

Kini mereka dibiarkan berkeliaran seperti di habitat. Sementara para pengunjung yang ingin menyaksikan mereka perlu naik kereta yang direka seperti `kandang berjalan'. Pengarah Taman Safari, Ivan Sanchez Lobos, ingin mencipta pengalaman bagaimana rasanya menjadi binatang yang dikurung dalam kandang.


"Saya pergi ke kebun binatang lain, di Amerika Syarikat, di Mexico, dan beberapa di Amerika Selatan. Saya melihat hidupan-hidupan dikurung dalam kandang yang diberi keselamatan pagar elektrik," katanya.
"Saya tidak mahu itu, saya ingin hidupan-hidupan jinak menjadi aktif sementara pengunjung boleh merasakan bagaimana rasanya dikurung dalam kandang," katanya.

Kebun binatang seluas 2 hektar ini mengambil singa, beruang, monyet dan gajah dari sarkas di mana mereka telah diperlakukan secara tidak berperikebinatangan. Dan untuk itu, Taman Safari bekerja untuk memulihkan mereka.

"Pihak berkuasa Chile telah menyelamatkan hidupan-hidupan ini. Namun mereka tidak boleh dilepas di alam liar dan terpaksa dibawa ke sini. Mereka telah kehilangan kemampuan untuk memburu dan bertahan hidup di alam liar," kata Sanchez kepada AFP dipetik News24.com, Sabtu 14 Februari 2015.

Sanchez menambah banyak juga hidupan yang terlalu lemah untuk berkeliaran hingga tetap dikurung dalam kandang, namun dengan begini, keadaan yang lebih baik. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails